NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Nieuws

Dope in bijna helft van urinemonsters uit Tour de France
(9 augustus 2000)
De Franse raad voor preventie en strijd tegen de doping (CPLD) heeft in 45 procent van de 96 urinemonsters die werden afgemomen in de Ronde van Frankrijk sporen van van dopingproducten aangetroffen.

Armstrong maakt een 'Tour de Big Apple'
(29 juli 2000)
Armstrong is na zijn tweede zege in de Tour de France hot in de Verenigde Staten. Er is een wonder gebeurd.

Weer Tourzege doodvermoeide Armstrong
(24 juli 2000)
Lance Armstrong won voor de tweede keer in successie de Tour de France. "We hadden de blauwdruk nog van vorig jaar en het heeft weer gewerkt."

Blijlevens uit de uitslag na vechtpartij met Julich
(24 juli 2000)
Jeroen Blijlevens haalde gisteren de finish in Parijs, maar in de einduitslag van de Ronde van Frankrijk is de sprinter niet terug te vinden. Omdat hij na de laatste etappe een klap had uitgedeeld aan de Amerikaanse renner Bobby Julich, werd hij zowel uit de rituitslag als uit het eindklassement geschrapt. Hij kreeg ook een boete van 280 gulden. De jury betitelde de actie van Blijlevens als "ernstig agressief gedrag".

Boogerd verlaat de ronde door een zijdeur
(24 juli 2000)
Door een valpartij in de voorlaatste etappe in de Ronde van Frankrijk haalde Michael Boogerd niet Parijs. Voor de kopman van Rabobank eindigde zijn toch al teleurstellende Tour zaterdag in een ziekenwagen.

De avonturier Armstrong is allang begraven
(24 juli 2000)
De 87ste Tour de France kende een voorspelbaar, maar ook een enerverend koersverloop, met Lance Armstrong als de verwachte winnaar. Veel wedstrijden in een wedstrijd. De charme zat hem niet in de spanning, maar in de strijdlust.

Bewonderenswaardige passant
(24 juli 2000)
Een man van 28 jaar die kanker heeft overwonnen en vervolgens de Tour de France twee keer wint, is een hele bijzondere man. Op anderhalve bal tweemaal de zwaarste sportwedstrijd winnen, dat is uitzonderlijk. Zeker wanneer menig ervaringsdeskundige beweert dat de Tour zonder herstelbevorderende of stimulerende middelen nauwelijks te volbrengen is. Wanneer we voetstoots aannemen dat deze man geen toevlucht neemt tot onreglementaire stimulantia, wat heeft hij dan wel in zijn mars wat andere Tourrenners niet hebben?

Overleven blijft de boodschap van Armstrong
(23 juli 2000)
Lance Armstrong kwam naar de Tour van 2000 met een doel: de bevestiging. De comeback na de overwinning op kanker was geen item meer, wist de Amerikaan. Na de wederopstanding was hij terug in de 'real world', zoals hij het zelf zo graag wil. Een vechter blijft hij desondanks. ,,Ik ben nu gezond, maar het is een strijd die ik dagelijks moet voeren.''

Armstrong onderstreept superioriteit met ritzege
(22 juli 2000)
Voor concurrenten was Lance Armstrong gisteren niet bang in de tijdrit die hij uiteindelijk voor publiekslieveling Jan Ullrich won. De Amerikaan gaf zijn gele trui extra glans door de 58,5 kilometer van Freiburg naar Mulhouse als snelste af te leggen. Angst had Armstrong alleen voor een potentiële gek, a crazy guy, die hem met een onbezonnen actie op het parkoers zou kunnen belemmeren, "met verschrikkelijke gevolgen".

Tijdrit van Boogerd verandert in helletocht
(22 juli 2000)
Letterlijk een figuurlijk leeggereden kwam Michael Boogerd gistermiddag over de finish na de tijdrit van Freiburg naar Mulhouse. Nog nooit was hij er als wielrenner zo slecht aan toe geweest. Een ingevallen gezicht, een zielloze blik en de sporen van een flinke hoeveelheid kots op zijn trui lieten er geen misverstand over bestaan dat de laatste tijdrit in de Ronde van Frankrijk een helletocht waren geweest.

Invloed?
(22 juli 2000)
Wielrenner Lance Armstrong wordt tijdens de Ronde van Frankrijk voordurend gesouffleerd door ploegleider Johan Bruyneel van US Postal. Wordt de invloed van ploegleiders niet te groot?

Eindelijk de status van een ster
(22 juli 2000)
In de schaduw van geletruidrager Lance Armstrong opereert zijn Amerikaanse zaakwaarnemer Bill Stapleton (35). "Deze Tour is veel meer fun voor Lance dan vorig jaar", zegt de Texaan, tevens een van Armstrongs beste vrienden.

Commesso in sprint de beste
(21 juli 2000)
De Italiaan Salvatore Commesso won gisteren de achttiende etappe in de Tour de France. Hij versloeg in Freiburg ten overstaan van duizenden toeschouwers na een vlucht van 240 kilometer in een sprint zijn medevluchter Alexander Vinokoerov, lid van de Duitse Telekom-ploeg.

Raas: 'Dekker is geen renner die extra druk wil'
(21 juli 2000)
Manager Jan Raas van Rabobank kan tevreden terugblikken op de Tour de France. Erik Dekker heeft eindelijk de belofte ingelost. Kan zijn oogappel nog uitgroeien tot een klassiekerkoning?

Dopingbeschuldigingen directeur Mapei-ploeg
(21 juli 2000)
Giorgio Squinzi, de directeur van de Italiaanse wielerformatie Mapei, heeft zware beschuldigingen geuit tegen de toprenners in de Ronde van Frankrijk. De Italiaan stelt onomwonden dat het onmogelijk is om zonder bloeddope in de top-5 van een grote etappekoers als de Tour te eindigen.

Duitsers in de ban van de Tour
(21 juli 2000)
Massaal kwamen Duitse toeschouwers vandaag en gisteren af op de Tour de France, die voor het eerst na tien jaar hun land weer aandeed.

Armstrong omringd door ijdele, zelfverzekerde waterdragers
(21 juli 2000)
In de schaduw van kopman Lance Armstrong rijden zijn helpers zich in het zweet. Ze zijn de ijdeltuiten van het peloton. All American Boys, met hun hagelwitte tanden en hun zelfverzekerde blik.

Dekker wint voor derde keer Tourrit
(20 juli 2000)
Erik Dekker behaalde gisteren in Lausanne zijn derde etappezege in de Tour de France. Met een uiterste krachtsinspanning slaagde de 29-jarige Drentse wielrenner er na een korte vlucht met de Belg Mario Aerts ternauwernood in uit de greep van het aanstormende peloton te blijven.

Dekker wacht na zijn trilogie een lange ereronde
(20 juli 2000)
Als een vorst zal Erik Dekker volgende week maandagavond in Boxmeer worden onthaald. In het Oostbrabantse dorp wordt traditiegetrouw het eerste criterium na de Tour de France gehouden en dat zal voor Dekker het begin zijn van een lange ereronde door Nederland. Gisteren gaf hij zijn optreden in de Tour extra glans door op spectaculaire wijze voor de derde keer een etappe te winnen. Dit keer in het Zwitserse Lausanne.

Tijdrit laatste kans voor Armstrong
(20 juli 2000)
Lance Armstrong kan morgen in de tijdrit naar Mulhouse voorkomen dat hij de Tour de France wint zonder ritzege.

Met pijn en moeite houdt Armstrong stand
(19 juli 2000)
Het sportieve hoogtepunt van de Tour de France lag gisteren op een steile col in de Haute Savoie. Op de Joux-Plane voerden de beste klimmers van deze ronde een heldhaftige strijd om de ritzege en de podiumplaatsen in Parijs.

Pantani stapt uit Tour na lange vlucht
(19 juli 2000)
Marco Pantani is vanmiddag niet aan de start verschenen in de zeventiende etappe van de Tour de France. De Italiaanse wielrenner moest de strijd staken wegens maag- en darmklachten. Dit heeft de ploegleiding van Mercatone Uno gisteravond laat bekendgemaakt.

Alom opluchting nu de bergritten voorbij zijn
(19 juli 2000)
De twee Belgische ploegleiders van Lance Armstrong en Jan Ullrich, Johan Bruyneel en Rudy Pevenage, halen opgelucht adem. In de laatste bergrit in de Tour stelde Armstrong zijn gele trui veilig, Ullrich zijn tweede plaats.

Armstrong weigert record aan te vallen
(18 juli 2000)
Lance Armstrong zal niet proberen het record van vijf Tour- overwinningen te evenaren of te breken.

Conflicten staan centraal bij ploeg van Hanegraaf
(18 juli 2000)
Bij de wielerploeg van Farm Frites staan de prestaties nog steeds niet centraal. Een nieuwe aflevering in een eindeloze fietssoap is begonnen.

'Ullrich leeft maar twee maanden voor het wielervak'
(18 juli 2000)
Jan Ullrich (26) erkent dat hij de Tour nooit wint als hij zijn leefwijze niet verandert. "Ik moet als een prof gaan leven, zoals Armstrong", zei de Duitse nummer twee van het klassement gisteren.

Pantani klimt als de beste
(17 juli 2000)
Marco Pantani heeft gisteren op de Alpenpas naar het wintersportoord Courchevel aangetoond dat hij nog steeds de beste klimmer is in het wielerpeloton. De Italiaan snelde in de vijftiende etappe van de Tour de France als vanouds voor zijn concurrenten uit.

Gebrek aan klimtalent
(17 juli 2000)
Met drie ritzeges is Nederland succesvol in de Tour. In de bergen vallen de resultaten tegen. Michael Boogerd verspeelde gisteren elf minuten op een helling van dertien kilometer. Waarom is er weinig klimtalent?

Uitblinkers op alle cols
(17 juli 2000)
De meest opvallende ploeg in de Tour is het Spaanse Kelme, een van de meest opmerkelijke renners de Colombiaanse Kelme- coureur Santiago Botero, die zaterdag een rit won en in de bergtrui de weg vervolgt naar Parijs.

Niemand kan Pantani in de bergen bijhouden
(17 juli 2000)
Zelfs een fietsende toerist kon Marco Pantani gisteren niet uit balans brengen in de bergetappe naar Courchevel. De grapjas in het shirt van Kelme kon het hoge tempo van de Italiaanse prof niet bijhouden.

Een mythologische wielrenner
(17 juli 2000)
Met of zonder EPO, wanneer Marco Pantani een berg ziet, wil hij zo snel mogelijk naar de top. Dan houden zelfs de sterkste armen hem niet tegen. Pas wanneer hij als eerste de top heeft bereikt, heeft hij vrede met zichzelf.

Pantani wint vijftiende etappe
(16 juli 2000)
Marco Pantani heeft zondag de vijftiende etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Italiaan uit de Mercatone Uno-ploeg kwam na de rit over 173,5 kilometer, tussen Briançon en Courchevel alleen aan de finish. Het was al zijn tweede ritzege deze ronde. Eerder won de klimmer de 12e etappe op de Mont Ventoux. De Amerikaan Lance Armstrong behoudt de gele trui. Pantani had in Courchevel een voorsprong op de Spanjaard Jimenez van veertig seconden, en vijftig seconden op onder anderen Armstrong. (ANP)

Botero wint veertiende etappe
(15 juli 2000)
Santiago Botero heeft zaterdag de veertiende etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Colombiaan uit de Kelmeploeg, die tevens de bolletjestrui veroverde, arriveerde na de 249,5 kilometer tussen Draguignan en Briançon alleen aan de finish. Op tweeëneenhalve minuut werd de Italiaan Paolo Savoldelli tweede. Lance Armstrong blijft in het geel. Eerder was Botero al tweede geworden in de elfde etappe, toen hij het in de sprint moest afleggen tegen Erik Dekker. Tijdens de rit van zaterdag moesten enkele bergen worden beklommen, waarvan de laatste de zwaarste was. De Izoard is namelijk van de buitencategorie. Maarten den Bakker reed lange tijd in een kopgroep met onder anderen Botero vooruit, maar in de slotklim werd de Nederlander ingehaald door de favorieten. (ANP)

Boogerd van de ene op de andere dag waterdrager
(15 juli 2000)
Achterop de motoren die in de karavaan van de Ronde van Frankrijk rijden zie je taferelen die de huiskamer zelden bereiken. Verslag van een duopassagier.

Spanjaard spelbreker op Frans feestje
(15 juli 2000)
De Spanjaard Vicente Garcia-Acosta heeft gisteren in Draguignan de dertiende etappe in de Tour de France gewonnen. De renner van Banesto demarreerde vijftien kilometer voor de finish uit een kopgroep van drie renners.

Prestaties?
(15 juli 2000)
De Rabobankploeg rijdt getuige de drie etappezeges in de Tour de France veel beter dan vorig jaar. Hoe is dat te verklaren?

De zachte maar dwingende hand
(15 juli 2000)
Het succesverhaal van Lance Armstrong kan niet worden verteld zonder Johan Bruyneel (35) aan het woord te laten. De Belgische ploegleider van de Amerikaanse wielerformatie US Postal is het brein achter de dominante rijstijl van Armstrong. Hij houdt hem in toom. Hij koestert de Europese wielerwetten. "Lance kan enorm impulsief reageren."

Joanne Simpson terug op de Mont Ventoux
(14 juli 2000)
Onder toeziend oog van een dochter van de in 1967 overleden Tom Simpson boekte Marco Pantani gisteren op de Mont Ventoux weer eens een belangrijke zege in de 12e etappe van de Tour de France.

Armstrong overdrijft Europese wielerwetten
(14 juli 2000)
De onwetende verslaggevers uit de Amerikaanse provinciestad Austin worden steeds wanhopiger. Ze begrijpen niet dat hun locale wielerheld, de drager van de gele trui nota bene, nog geen ritzege heeft behaald in de Tour de France.

Boogerd: 'Tour is naar de kloten'
(14 juli 2000)
Michael Boogerd had gisteren zo'n slechte dag dat zijn kansen op een plaats bij de beste tien in het algemeen klassement zo goed als verkeken zijn. Boogerd finishte als beste Nederlander op 7.51 minuten na Pantani, op de 42ste plaats.

Ronderenners dragen geen oranje
(13 juli 2000)
Op de eerste rustdag van de Tour de France lijkt de strijd om de gele trui beslist. De karavaan is halverwege, tijd voor een tussenbalans.

Alleen dwazen welkom in hel op aarde
(13 juli 2000)
Wie deze week naar de top van de Mont Ventoux fietst, zoals het peloton vandaag in de twaalfde etappe van de Tour, heeft een enkeltje naar de hel. 'De Reus van de Provence' trakteert avonturiers op twee wielen op een ijskoude mistral.

'Dopinggebruik zal wel altijd een probleem blijven'
(13 juli 2000)
Zonder de Belgische ploegarts Geert Leinders behaalden de wielrenners van Rabobank drie ritzeges in de Tour. Zonder hem eindigde de Franse ronde vorig jaar in een debacle. "Toeval is een grote factor."

Dekker krijgt loon naar jaren werken
(12 juli 2000)
Na in totaal ruim zeshonderd kilometer ontsnappingswerk heeft Erik Dekker gisteren zijn tweede ritzege behaald in de Tour de France. Voor de vierde keer in negen dagen demarreerde hij vroegtijdig uit het peloton.

Zonder Lance is er in de VS geen Tour
(12 juli 2000)
Geletruidrager Lance Armstrong wordt in de Tour de France op de voet gevolgd door de Amerikaanse pers. "Je kunt niet meer om hem heen."

De Tour heeft in Armstrong een patron
(11 juli 2000)
Het regende gisteren pijpenstelen in de Pyreneeën, tot grote opluchting van Lance Armstrong. Als Texaan is hij gewend aan zonneschijn. Als wielrenner heeft hij baat bij gure omstandigheden. Schijnbaar moeiteloos reed hij zijn rivalen uit het wiel. Met machtsvertoon veroverde hij de gele trui.

Boogerd krijgt een zes en ziet af als een beer
(11 juli 2000)
Michael Boogerd werd gisteren gelost op de Hautacam. Zijn ploegleider Theo de Rooy waardeerde zijn prestatie op de laatste beklimming van de eerste bergetappe met 'een zesje'.

Weinig renners rijden zo hard als Dekker
(10 juli 2000)
Een reeks van sportieve tegenslagen kenmerkte de afgelopen jaren de wielercarrière van Erik Dekker. Zaterdag zette hij in een stadje in de Dordogne een vette streep door die lange periode vol misère.

Bettini profiteert van machtsvacuüm in Tour
(10 juli 2000)
En weer eindigde een vlakke etappe in de Tour de France gisteren niet in een massasprint. Vooral als gevolg van het ontbreken van de geblesseerde sprintkoning Mario Cipollini wil geen enkele ploeg de achtervolging op vluchters organiseren.

Rabo grootverdiener
(10 juli 2000)
Na de eerste week is de wielerploeg van Rabobank de grootverdiener in de Ronde van Frankrijk. Dat is vooral te danken aan Erik Dekker die vanochtend in Dax in de bolletjestrui van start ging voor de eerste bergetappe van de Tour. Door zijn prestaties staat de wielerploeg van ploegleider De Rooy bovenaan in het ploegenklassement.

Winnen omdat het moet
(10 juli 2000)
Hij heeft mij eens toegeschreeuwd dat hij brandbommen in mijn voortuin liet gooien. Trillend van emotie heb ik vaak de telefoon erop gelegd nadat hij me in een lange monoloog de waarheid had verteld. Verstijfd van schrik heb ik in de witte zitbank van zijn bungalow gezeten na één van zijn scheldkanonnades. Verder was - en is - Peter Post een heel aardige man.

De katapult vertoont slijtage
(10 juli 2000)
Hij verdient een miljoenensalaris. Hij rijdt voor een professionele ploeg. Hij is in de bloei van zijn wielerleven. Maar hij kon de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken in de eerste wedstrijdweek van de Tour de France. Jeroen Blijlevens is het sprinten verleerd.

Veteraan Elli in gele trui
(7 juli 2000)
De Italiaan Albert Elli heeft gisteren in Tours de gele trui veroverd. De 36- jarige veteraan uit de ploeg van Telekom heeft een voorsprong van twaalf seconden op de Fransman Fabrice Gougot, in de etappe van Vitré naar Tours één van de twaalf medevluchters van Elli.

Van Bon maakt verwachtingen opnieuw waar
(7 juli 2000)
Slechts 24 uur deed manager Jan Raas van de wielerploeg van Rabobank de Tour de France aan en uitgerekend op die dag voerden drie van zijn renners een meesterstuk op. Hij kwam en zag dat het goed was.

Premies schrale troost voor Dekker
(6 juli 2000)
Voor de tweede keer in de Tour de France heeft Erik Dekker gisteren gegokt en verloren. Na een lange vlucht, in een groep van vijf die in de laatste kilometers tot aan de streep in Vitré was uitgedund tot twee man, werden de Nederlandse wielrenner en de Duitser Jens Voigt teruggepakt door het peloton.

NRC Webpagina's
9 augustus 2000 23 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad