NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Italiaanse klimmer ziek

Pantani stapt uit Tour na lange vlucht

Door een onzer redacteuren
MORZINE, 19 JULI. Marco Pantani is vanmiddag niet aan de start verschenen in de zeventiende etappe van de Tour de France. De Italiaanse wielrenner moest de strijd staken wegens maag- en darmklachten. Dit heeft de ploegleiding van Mercatone Uno gisteravond laat bekendgemaakt.

Als gevolg van het ongemak eindigde Pantani gisteren in de etappe naar Morzine op grote achterstand van winnaar Virenque. Pantani, die al op de rustdag klaagde over een maaginfectie, kreeg tijdens de laatste beklimming last van diarree. "Ik had geen macht meer aan de voet van de Joux-Plane", verklaarde hij na afloop.

Pantani was de smaakmaker van de laatste bergetappe in de Tour. Hij demarreerde op de eerste beklimming en reed 85 kilometer aan de leiding. Hij kreeg tijdens de race gezelschap van de Fransman Hervé en de Spanjaard Escartin. De voorsprong van het drietal werd nooit groter dan anderhalve minuut. Tijdens de beklimming van de Colombière werd Pantani met zijn medevluchters ingehaald. Pantani wilde met zijn vroege ontsnapping de Tour laten 'ontploffen', vertelde hij na afloop. Hij voerde de afgelopen dagen een verbale oorlog met Armstrong. Zondag won Pantani de bergrit naar Courchevel, zijn tweede ritzege na zijn zege op de Mont Ventoux. In het begin van de ronde wist de winnaar van 1998 zich al kansloos voor de eindzege. Hij verspeelde vele minuten in de tijdritten. Pantani moest vorig voorjaar in de Giro zijn leiderstrui inleveren wegens een te hoge hematocrietwaarde. Hij wordt nog altijd achtervolgd door aanwijzingen over gebruik van doping. Een Italiaanse rechtbank heeft hem aangeklaagd wegens sportieve fraude.

Pantani raakte psychisch in de problemen na zijn startverbod in de Giro. Hij keerde pas dit voorjaar terug in het peloton. In de Giro had hij nog last van gebrek aan wedstrijdritme. In de Tour benaderde hij de vorm die hem in 1998 onverslaanbaar maakte.

Pantani is gecontracteerd voor de Acht van Chaam. Dit criterium wordt volgende week woensdag verreden. Organisator Van der Westerlaken zei vanmiddag nog geen afmelding te hebben ontvangen. "Ik ga er van uit dat hij komt. Contract is contract."

NRC Webpagina's
19 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad