NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Uitblinkers op alle cols


De meest opvallende ploeg in de Tour is het Spaanse Kelme, een van de meest opmerkelijke renners de Colombiaanse Kelme- coureur Santiago Botero, die zaterdag een rit won en in de bergtrui de weg vervolgt naar Parijs.

Door onze redacteur WARD OP DEN BROUW

COURCHEVEL, 17 JULI. Acht van de negen renners van Kelme die ruim twee weken geleden in Futuroscope aan de Ronde van Frankrijk begonnen, rijden nog mee in het peloton. De oudste van alle profploegen - het team van de schoenenverkopers Pepe en Diego Quiles deed eenentwintig jaar geleden zijn intrede in de wielersport - was gisteren in de finale van de vijftiende etappe voor een moment voltallig. Een grappenmaker die zich als Kelme-coureur had uitgedost, stapte in de laatste deel van het parcours op een racefiets en slaagde er even in om de man bij te houden die onbedreigd op de finish in het wintersportoord Courchevel afreed, Marco Pantani.

Op de cols is het vooral de trui in de kleuren blauw, groen en wit, die opvalt. Het blauw symboliseert de Middellandse Zee, het groen staat voor de palmbomen in Elche waar schoenenreus Kelme een fabriek bezit, wit zit opgesloten in de naam van de Costa Blanca, de Spaanse kuststreek die met de tv-zender Eurosport als subsponsor van de ploeg optreedt.

Bij vrijwel elke ontsnapping bergop in de Tour is een Kelme-renner betrokken. Kelme is met een budget van nog geen acht miljoen gulden de kleinste van de drie Spaanse ploegen in de Tour, achter Banesto bezet het de tweede plaats in het ploegenklassement. In het klassement staan drie Kelme-renners bij de eerste tien: Roberto Heras (5de), de Colombiaan Santiago Botero (8ste) en kopman Fernando Escartin (9de).

Niet oudgediende Escartin (32), die vorig jaar een etappe won en achter Armstrong en Zülle als derde eindigde in de Tour, maar Heras (26), Otxoa (25) en Botero (27) zijn de meest opvallende renners in de ploeg. De tijdrit vormt de achilleshiel van de ploeg. In de ploegentijdrit naar Saint-Nazaire, in de eerste week van de Tour, was winnaar Once ruim vijf minuten sneller dan het klimmerscollectief van ploegleider Vicente Belda.

In de bergen was Otxoa de eerste die Kelme succes bracht. De Bask zegevierde vorige week op de Hautacam, in de eerste bergetappe in de Tour. Hij was ongrijpbaar voor Armstrong, die tweede werd en de gele trui veroverde. Otxoa schreef geschiedenis voor zijn ploeg. Nooit eerder had een renner van Kelme in de afgelopen decennia in de Tour in een leiderstrui gereden, op de Hautacam mocht Otxoa de bolletjestrui voor de beste klimmer in ontvangst nemen. Een andere hoge klassering van een Kelme-renner was voor Botero. De Colombiaan was vorige week alleen met Erik Dekker naar Revel gereden. Vlak voor de streep was Botero een gemakkelijke prooi voor de Nederlander, die op die dag ook de bolletjestrui veroverde. Na drie bergetappes hangt de witte trui met de rode bolletjes om de schouders van Botero, tevens aanvoerder van het klassement van de strijdlustigste renner.

Santiago Botero is een opmerkelijke verschijning in het peloton, al was het alleen maar omdat hij een universitaire achtergrond heeft - hij studeerde economie, leest net zo graag de Wall Street Journal als de sportkranten en zou in de plaatsen die hij als renner aandoet graag de kerken en musea bezoeken. Een leven als beeldhouwer en schilder, net als zijn naam- en landgenoot Fernando Botero, was ook wel wat voor hem geweest. Met zijn solozege van zaterdag in Briançon en zijn ereplaats in Courchevel zorgde Botero er voor dat het Colombiaanse wielrennen weer leeft. Zo opvallend presteerden de klimspecialisten uit Latijns-Amerika niet meer sinds Chepe Gonzalez in 1996 in Valence een Touretappe won, het jaar waarin ex-mountainbiker Botero profrenner werd, bij Kelme. Nadat ploeggenoot Carlos Alberto Contreras al vroeg de Tour verliet, is Botero de enige in de Tour die de eer van zijn land verdedigt, en met verve. De in Spanje woonachtige renner komt daar trouwens niet zo vaak. En nu hij in eigen land de voorpagina's heeft gehaald is de in Medellin geboren Botero nog banger dat hij bij terugkeer in zijn vaderland zal worden ontvoerd, een vrees die hij deelt met zijn landgenoot Victor Hugo Peña, die ook in Spaanse fietst, bij Vitalicio. Colombiaanse guerrillero's hielden dit jaar twee wielerhelden vast, Luis Herrera en Oliveiro Rincon. Ze werden vrijgelaten, maar dat maakt de angst bij Botero en Peña niet minder. Herrera was de eerste Colombiaan die een Touretappe won. De kleine klimmer won in 1984 op Alpe d'Huez, een jaar later volgden twee etappe-overwinningen en ging hij met de bolletjestrui naar huis, net als in '87. Rincon won een Touretappe in '93. Botero, voor een Colombiaanse klimmer met zijn 1.83 meter lang, treedt in de voetsporen van Herrera, de wielerheld uit zijn jeugd. Als hij morgen standhoudt in de laatste bergrit, Courchevel-Morzine, dan staat Botero zondag naast de waarschijnlijke winnaar Armstrong en groenetruidrager Erik Zabel, de beste sprinter in het peloton, op het podium in Parijs.

NRC Webpagina's
17 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad