NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Dekker wacht na zijn trilogie een lange ereronde

Door onze redacteur WARD OP DEN BROUW
LAUSANNE, 20 JULI. Als een vorst zal Erik Dekker volgende week maandagavond in Boxmeer worden onthaald. In het Oostbrabantse dorp wordt traditiegetrouw het eerste criterium na de Tour de France gehouden en dat zal voor Dekker het begin zijn van een lange ereronde door Nederland. Gisteren gaf hij zijn optreden in de Tour extra glans door op spectaculaire wijze voor de derde keer een etappe te winnen. Dit keer in het Zwitserse Lausanne.

Met drie etappe-overwinningen in één Tour staat Dekker op gelijke hoogte met Jan Raas en Joop Zoetemelk. De manager van de Raboploeg, die aan de basis stond van Dekkers carrière als profwielrenner, won in 1978 en 1980 driemaal in de Tour, waaronder één proloog, in '78 in Leiden. Zoetemelk deed dat al eerder in 1976. Nederlands recordhouder is Jan-Paul van Poppel. Twaalf jaar geleden won de sprinter vier etappes.

Dekker heeft nog een paar kansen om op gelijke hoogte te komen met Van Poppel, de huidige bondscoach van de nationale vrouwenwielerploeg. Behalve de tijdrit van vrijdag, waar de Duitser Ullrich en geletruidrager Armstrong de favorieten zijn, staan er in de Tour nog drie etappes op het programma. Dekker staat bekend als een goede tijdrijder (in de openingstijdrit in Futurosope werd hij tiende), maar mogelijk is de rit van morgen over 58 kilometer te lang voor weer een succes.

Gisteren ontsnapten Dekker en de Belg Mario Aerts op drie kilometer van de aankomst van de etappe van Evian-les-Bains naar Lausanne uit het peloton. In de laatste honderd meter troefde de Nederlander de Belg gemakkelijk af. Het peloton pakte Aerts nog terug, maar Dekker was ongrijpbaar. Op een fietslengte afstand van Dekker won Zabel de sprint van het peloton. Dekker had er amper woorden voor, tranen des te meer. "Incroyable'', was het enige dat de winnaar kon uitbrengen voor de Franse tv.

Nadat verschillende aanvalspogingen van Dekker in de eerste Touretappes waren gestrand, zag hij zijn strijdlust voor het eerst beloond aan het eind van de eerste week. In Villeneuve-sur-Lot kwam hij alleen aan de finish nadat hij Voigt van zich had afgeschud. Z'n Duitse medevluchter werd in het zicht van de eindstreep door het peloton gegrepen, Dekker slaagde er net in uit de 'klauwen' van z'n sprintende collega's te blijven.

Drie dagen later, op 11 juli in Revel, was het na de enige Pyreneeënetappe weer raak. Die dag ging Dekker met medevluchter Santiago Botero naar de streep. In het duel voor de finish was de Colombiaan geen partij voor Dekker. Gisteren moest op soortgelijke wijze Mario Aerts zijn meerdere erkennen in Dekker, die ook al deel uitmaakte van de eerste en vergeefse ontsnapping.

Dekker had zich door zijn twee eerste overwinningen al verzekerd van de titel van Nederlands populairste renner van dit moment. De eerste naam die organisatoren van criteriums laten vallen bij Gerry van Gerwen, de man die renners vastlegt voor de 'rondjes rond de kerk', is die van Dekker.

Afgelopen woensdag zette Dekker al zijn handtekening onder contracten voor aan zes criteriums in Nederland; Boxmeer, Stiphout, Chaam, Wateringen, Surhuisterveen en Oostvoorne. Van de in totaal veertien criteriums die in Nederland op het programma staan, rijdt Dekker er ten minste twaalf. Als gevolg van wedstrijden in het buitenland, in Hamburg en San Sebastian, zal hij waarschijnlijk de criteriums in Steenwijk (29 juli) en Pijnacker (5 augustus) aan zich voorbij laten gaan. Van Gerwen heeft er bij Dekker op aangedrongen alle criteriums in Nederland te rijden. "Want het is vervelend om tegen een organisator te moeten zeggen dat hij op de dag van hun criterium een rustdag pakt. Dan zeggen ze, 'wat heb ik die jongen misdaan dat hij niet bij ons komt rijden?'In de criteriums hoeft Dekker qua aandacht geen concurrentie te vrezen van de winnaar van de Tour de France. Als Armstrong zondag in Parijs op de hoogste trede van het erepodium staat, zal de gele trui voorlopig nergens in West-Europa te zien zijn. Armstrong mijdt de criteriums dit jaar, onder meer met het oog op de voorbereiding op de Olympische Spelen.

Van de grote namen in het Tourpeloton heeft Van Gerwen voor de criteriums in Nederland wel tweevoudig etappewinnaar Marco Pantani vastgelegd (Boxmeer, Stiphout, Chaam) en is hij nog in onderhandeling met Richard Virenque, die dinsdag de etappe naar Morzine won. Sprinter Erik Zabel zal waarschijnlijk in de latere criteriums van start gaan, op Van Gerwens verlanglijstje staan ook smaakmakers als de Colombiaanse drager van de bolletjestrui Botero en de Spaanse revelatie Heras.

Drievoudig Touretappewinnaar Dekker zal zich na de Ronde van Frankrijk ook buiten Nederland laten zien. Volgende week zaterdag rijdt hij in Karlsruhe met zijn Belgische ploeggenoot Marc Wauters een koppeltijdrit. Na drie weken kan Dekker onder meer in de criteriums zijn successen gaan verzilveren. Tot nu toe reed de 29-jarige renner uit Hoogeveen daarin slechts mee als een figurant die niet kon bogen op grote successen. Die periode heeft Dekker in de Tour van 2000 voorgoed afgesloten. Dekker is nu een van de grootverdieners. Drie ritzeges leverden in totaal 50.000 gulden op en de kans is aanwezig dat hij het klassement voor de meest strijdlustige renner wint, goed voor 33.000 gulden. Al het prijzengeld dat in de Tour wordt verdiend, gaan in één grote pot en wordt over de renners en het personeel van de ploeg verdeeld, zoals verzorgers en mecaniciens. De startgelden die renners in criteriums ontvangen, mogen ze zelf houden.

NRC Webpagina's
20 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad