NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Armstrong onderstreept superioriteit met ritzege

Door onze redacteur WARD OP DEN BROUW
MULHOUSE, 22 JULI. Voor concurrenten was Lance Armstrong gisteren niet bang in de tijdrit die hij uiteindelijk voor publiekslieveling Jan Ullrich won. De Amerikaan gaf zijn gele trui extra glans door de 58,5 kilometer van Freiburg naar Mulhouse als snelste af te leggen. Angst had Armstrong alleen voor een potentiële gek, a crazy guy, die hem met een onbezonnen actie op het parkoers zou kunnen belemmeren, "met verschrikkelijke gevolgen".

Dat rampscenario voltrok zich gistermiddag niet. Tot zijn eigen verbazing werd Armstrong juist toegejuicht door het grotendeels Duitse publiek. "Het was net alsof ik zelf een thuisrace reed. De mensen hadden zoveel respect. It was cool." Armstrong had er een beetje tegenop gezien om "in de achtertuin" van Ullrich te rijden, de nummer twee in het algemeen klassement. Voor velen was de Duitser die niet ver van zijn woonplaats Merdingen reed de favoriet in de op twee na laatste etappe in de Tour de France. Ook voor Armstrong, die zijn concurrent uit de Telekom-ploeg omschreef als 'een grote motor' en 'een groot kampioen'. Toch was de geletruidrager op de eindstreep 25 seconden sneller. In het algemeen klassement bouwde hij zijn toch al royale voorsprong op Ullrich van ruim vijvenhalve minuut uit tot 6.02 minuut. "Ik had niet verwacht dat ik hem voor zijn eigen publiek zou verslaan", sprak de winnaar, die voor het eerst in deze Tour een bijpassende gele broek onder zijn gele trui droeg. "Bij een tijdrit heb ik nog nooit zoveel mensen gezien", zei hij over de massale opkomst aan beide kanten van de Frans-Duitse grens. "Ik vond het belangrijk om hier wat te laten zien. Het was met het oog op de eindoverwinning gemakkelijk geweest om in de tijdrit terughoudend te rijden, maar ik vind dat je je als geletruidrager moet laten zien en ook een keer een etappe moet winnen."

Armstrong voelde er niets voor om gerangschikt te worden in het rijtje renners dat zonder een etappezege de Tour heeft gewonnen. Vorig jaar schreef hij er vier op zijn naam, waaronder de proloog en beide tijdritten: in Metz, waar hij de gele trui veroverde, en in Futuroscope, in de afsluitende tijdrit op de een na laatste dag. "Ook nu wilde ik graag een etappe winnen. Misschien heb ik een fout gemaakt op de Mont Ventoux...". Samen met Marco Pantani ging Armstrong vorige week donderdag naar de finish op de top van de 'Reus van de Provence'. In een royaal gebaar gunde de Amerikaan daar de zege aan de Italiaan. Pantani beweerde echter dat hij die dag de sterkste van de twee was en de zege eerlijk had verdiend. Door die opmerking kreeg de Amerikaan spijt dat hij niet zelf de etappe naar de Mont Ventoux had gewonnen. "De Tour zou voor mij niet compleet zijn geweest zonder een etappe-overwinning. Tot vandaag had ik een leeg gevoel."

Armstrong rijdt dit jaar zijn zesde Ronde van Frankrijk, gisteren behaalde hij zijn zevende ritzege in de Tour. "Die van 1995 in Limoges blijft de mooiste overwinning, mooier dan welke zege dan ook, ook buiten de Tour", zei hij gisteren. In die Franse stad won Armstrong als renner van Motorola de etappe die Fabio Casartelli zo graag had willen winnen. Zijn Italiaanse teamgenoot was drie dagen eerder om het leven gekomen bij een afdaling in een Pyreneeënrit, Armstrong droeg de zege in Limoges aan hem op.

Twee dagen voor het einde van de Tour complimenteerde Armstrong zijn ploeggenoten bij US Postal. De door de Amerikaanse posterijen gesponsorde ploeg rijdt als enige nog met negen renners, het aantal waarmee elke van de twintig ploegen drie weken geleden in Futuroscope aan de Ronde van Frankrijk begon. "In de breedte is de ploeg sterker dan die van vorig jaar", zei Armstrong. "Maar in de bergen hebben we wat power verloren."

Gisteren sprak Armstrong van een fysiek zware Tour. Desondanks reed hij bijna met zeer hoog gemiddelde naar de finish. Geholpen door de gunstige wind verdrong hij Miguel Indurain van de tweede plaats in het rijtje van snelste tijdritten in de Tour. De Spanjaard reed in 1992 met een gemiddelde van 52,35 kilometer per uur van Tours naar Blois, Armstrong trapte gisteren met een gemiddelde van 53,98 per uur naar Mulhouse. Ook Ullrich was gisteren sneller dan Indurain destijds.

Het record is in handen van zijn landgenoot Greg LeMond, die in de zinderende tijdrit op de laatste dag van de Ronde van Frankrijk van 1989 met een gemiddelde snelheid van 54,54 kilometer per uur van Versailles naar Parijs raasde. Al moet daar bij aangetekend worden dat de tijdrit toen slechts over een afstand van 24,5 kilometer werd verreden. Door die prestatie won hij ook de Tour, met het kleinste tijdverschil in de geschiedenis; LeMond bleef Laurent Fignon acht seconden voor.

Ook Ullrich, de wereldkampioen tijdrijden, stak gisteren in een grootse vorm, maar tegen Armstrong kwam hij aanzienlijk tekort. "Ik ben tot het uiterste gegaan", verzuchtte de Duitser na afloop. Ullrich had niets dan lof voor de prestatie van zijn Amerikaanse rivaal. "Lance heeft nog maar eens bewezen dat hij de beste is in deze Tour." De beste wil Armstrong ook weer zijn over twee maanden, bij de tijdrit op de Olympische Spelen in Sydney. En wie tipt hij net als gisteren als winnaar? Jan Ullrich.

NRC Webpagina's
22 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad