NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Met pijn en moeite houdt Armstrong stand

Door onze redacteur JAAP BLOEMBERGEN
MORZINE, 19 JULI. Het sportieve hoogtepunt van de Tour de France lag gisteren op een steile col in de Haute Savoie. Op de Joux-Plane voerden de beste klimmers van deze ronde een heldhaftige strijd om de ritzege en de podiumplaatsen in Parijs. Richard Virenque vierde de dagprijs als een revanche op alle dopingjagers. Lance Armstrong verdedigde zijn gele trui met pijn en moeite. Jan Ullrich verzekerde zich van de tweede plaats. Roberto Heras reed in de slotfase tegen een hek. Marco Pantani moest een lange ontsnapping bekopen met een achterstand van bijna 14 minuten.

In de rijke historie van de Tour krijgt de zestiende etappe van de nieuwe eeuw een speciale vermelding. De beste klimmers van het peloton voerden een gevecht van man tegen man. De kansen wisselden elkaar in snel tempo af. Grondlegger Henri Desgrange zal vanuit de wielerhemel tevreden hebben toegekeken. La Grande Boucle was bedoeld als een gladiatorengevecht. De winnaars en verliezers hebben de Tour gisteren een goede dienst bewezen.

Tussen Courchevel en Morzine lagen bijna tweehonderd kilometer. Vier zware cols stonden op het programma. Vandaag en morgen rijdt de karavaan in het middengebergte. De weg naar Parijs is geplaveid met glooiende wegen. 'Reuzendoders' als de Joux-Plane worden weer voor een jaartje opgeborgen. Tot grote opluchting van Armstrong, die zijn voorsprong op achtervolger Ullrich met twee minuten zag slinken. "Ik ben blij dat de Alpen achter de rug zijn. Ik ben ook blij dat de Tour slechts drie weken duurt", zei de vermoeide klassementsleider na afloop. Armstrong behoudt een voorsprong van ruim vijf minuten op Ullrich en weet zich bijna verzekerd van de eindzege. Armstrong oogde gisteren als een aangeslagen bokser die in de touwen hing maar net niet tegen het canvas ging. Op de Champs-Elysées wordt hij gered door de gong. "Dit was de zwaarste dag in mijn leven op de fiets", verklaarde de van kanker genezen sportman. Niet eerder in deze ronde was Armstrong zo kwetsbaar geweest. Met een bleek gezicht reed hij in zijn eigen tempo naar boven. Hij was naar eigen zeggen niet in paniek geraakt. Hij klaagde over een gebrek aan suiker. Een lichte vorm van een coup fringale ('hongerklop') maakte zich van hem meester. "Ik heb gehandeld als een jongen van zeventien", verklaarde Armstrong zijn onvervulde eetlust. Renners moeten onderweg veel koolhydraten nuttigen. Elke nieuweling krijgt deze wielerles met de paplepel ingegoten.

Armstrong werd gisteren van alle kanten aangevallen. De outsiders trokken gezamenlijk ten strijde tegen de gedoodverfde kampioen. Het leverde de toeschouwers een prachtig spektakel op. Pantani was de aanstichter van het vuurpeloton. Hij demarreerde op de eerste beklimming en bleef 85 kilometer aan de leiding rijden. Hij voerde de afgelopen dagen een verbale strijd met Armstrong, wiens vriendendienst op de Mont Ventoux door de Italiaan als een vernedering werd beschouwd. Pantani leek zich te willen wreken. Hij wilde de Tour laten exploderen, vertelde hij later. Hij bereikte slechts ten dele het gewenste effect. Pantani zakte van de zesde naar de veertiende plaats in het algemeen klassement en besloot gisteravond de Tour te verlaten. Dankzij twee ritzeges kan hij in elk geval terugkijken op een geslaagde Tour.

Gisteren was de hoofdrol weggelegd voor Virenque, de held en martelaar van wielerminnend Frankijk. Hij revancheerde zich voor zijn trieste aftocht in 1998. Hij was toen betrokken bij het dopingschandaal van Festina. De hele ploeg werd naar huis gestuurd, als gevolg van een vangst met verboden medicijnen in de wagen van verzorger Willy Voet. Bijna alle betrokkenen bekenden schuld. Zij waren nauw betrokken bij georganiseerde dopinghandel. Virenque, volgens vele getuigen de spin in het web, hield zijn kaken stijf op elkaar tegenover de rechtbank in Lille. Hij moet komend najaar voorkomen, samen met zijn meesterknecht Pascal Hervé, die eveneens het recht van zwijgen hanteerde.

Beide coureurs rijden nu in Italiaanse dienst bij Polti. Ze zijn nog steeds elkaars steun en toeverlaat. Hervé is de waterdrager die zich opoffert voor het teambelang. Gisteren attaqueerde Hervé het openingsoffensief van Pantani. Bij de beklimming van de Joux-Plane raakte Virenque op drift. Hij achterhaalde de Spanjaard Heras en toonde zich op de gevaarlijke helling naar Morzine de betere daler. In de laatste buitenbocht schrok hij van de uitglijder van Heras. Met een priemende wijsvinger vierde Virenque zijn eerste ritzege sinds de Giro van 1999. Zijn laatste dagprijs in de Tour dateerde van drie jaar geleden.

Virenque bedankte na afloop zijn familie, die hem tijdens het dopingschandaal niet in de steek heeft gelaten. Hij bedankte ook zijn sponsor, die de vermeende oplichter in genade nam. De ritzege in Morzine betekende een fraaie bekroning op een sterk gereden Tour. Eerder was hij vijf keer winnaar van het bergklassement. De bolletjestrui was dit jaar geen optie voor Virenque. Hij gokte op een podiumplaats in Parijs. Hij heeft nu een minuut achterstand op de als derde geklasseerde Spanjaard Joseba Beloki. "Ik heb een mooie demonstratie gegeven", vertelde Virenque op de persconferentie. "Ik had superbenen en beleefde een magisch moment in mijn carrière." Hij heeft zijn overwinning opgedragen aan de ouders van het overleden jongetje, dat vorige week door een wagen van de reclamekaravaan werd aangereden. Ter nagedachtenis hield het peloton voor de start een minuut stilte.

De Joux-Plane was in 1982 het strijdtoneel van een Nederlands duet. Peter Winnen en Johan van der Velde fietsten toen gezamenlijk naar de top. De Nederlandse inbreng bleef gisteren beperkt tot een speldenprik van Michael Boogerd. Hij handhaafde zich in de subtop van het klassement. Op de oranje gekleurde berg, waar duizenden vakantiegangers langs de kant stonden, maakten de buitenlandse renners de dienst uit. Boogerd eindigde op de 22ste plaats, 4 minuut 39 van winnaar Virenque. Hij steeg in het algemeen klassement naar de negentiende plaats en door het opstappen van Pantani zelfs naar de achttiende. Hij heeft een half uur achterstand op geletruidrager Armstrong.

NRC Webpagina's
19 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad