NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Boogerd krijgt een zes en ziet af als een beer


Michael Boogerd werd gisteren gelost op de Hautacam. Zijn ploegleider Theo de Rooy waardeerde zijn prestatie op de laatste beklimming van de eerste bergetappe met 'een zesje'.

Door onze redacteur WARD OP DEN BROUW

LOURDES, 11 JULI. Op het moment dat gistermiddag in het Ibis-hotel in het centrum van Lourdes een felicitatiefax voor Erik Dekker binnenkwam, afkomstig van de hoofddirectie van Rabobank in Utrecht, incasseerde de wielerploeg van Theo de Rooy de eerste teleurstelling in de Tour de France. Michael Boogerd wilde de successen van zijn ploeggenoten Leon van Bon en Erik Dekker in de Pyreneeën een passend vervolg geven, maar in de laatste beklimming van de eerste bergetappe kwam de kopman tekort. Boogerd eindigde als achttiende, op 5.14 minuut van winnaar Javier Otxoa, in het algemeen klassement kijkt hij aan tegen een achterstand van 7.33 op geletruidrager Lance Armstrong.

Lange tijd zag het er goed uit voor Boogerd en trapte hij op de pedalen in een groep met de oud-Tourwinnaars Armstrong, Jan Ullrich en Marco Pantani en klimmers die de afgelopen jaren in Parijs ook op het podium stonden, zoals Alex Zülle en Richard Virenque.

Armstrong was gisteren voor alle klassementsrenners ongrijpbaar, maar op de top van de Hautacam moest Boogerd behalve de Amerikaanse superrenner nog zestien andere renners laten voorgaan. De concurrenten waar hij in de finale van de tiende etappe zo graag bij was gebleven, zoals Zülle en Ullrich, waren ruim een minuut sneller. "Ik heb alles gegeven, maar er waren er zeventien beter", zei Boogerd op weg naar kamer 203 in het hotel in Lourdes waar hij de nacht doorbracht.

Een grote klap had hij naar eigen zeggen niet gehad. "Ik stond niet stil. Ik kon gewoon niet harder en op het laatst heb ik wat tijd verloren. Ik hoop in elk geval dat ik in de Alpen geen klapjes krijg in de finales. Hoe zwaar het was? Verschrikkelijk, met dat slechte weer. Ik heb afgezien als een beer."

Een plaats bij de eerste tien in het eindklassement, het doel dat Boogerd zich vooraf had gesteld, is nog haalbaar. "We moeten kijken hoe het op de Ventoux en in de Alpen gaat", zei de kopman van de Raboploeg. "Het is een vreemde Tour. Er is weinig gecontroleerd vandaag en dan weet je niet hoe het in de wedstrijd gaat lopen. Er kunnen ook groepen wegrijden en minuten pakken en op die manier kunnen er jongens naar voren schuiven in het algemeen klassement."

Net als veel van zijn collega's was Boogerd diep onder de indruk van het machtsvertoon dat Armstrong etaleerde. "Dat was echt niet normaal. Niemand kon hem volgen. Hij reed gewoon twee keer zo hard als de rest."

Allerminst verslagen maar wel teleurgesteld vervolgde Boogerd zijn weg naar kamer 203, als enige renner die de afgelopen nacht geen kamer met één van zijn ploeggenoten hoefde te delen. Boogerd verlangde naar een douche.

Net als de kopman had ploegleider Theo de Rooy met open mond naar Armstrong gekeken. "De eenvoud. Hij speelt gewoon, het is net een machine." De matige prestatie in de finale van de eerste bergetappe van zijn eigen kopman, Boogerd, waardeerde hij met 'een zesje'. "Hij ging aanvankelijk goed mee. Maar vanaf het moment dat Zülle en Bartoli demarreerden en ook Ullrich wegreed, ging het met Michael minder. Tot dat moment kon hij zich goed handhaven. Ik had ingeschat dat hij wel bij die mannen zou kunnen blijven, maar nu verliest hij een minuut. Dan slaat de twijfel toe. Toen zag je ook nog renners uit de achtergrond terugkomen, zoals Van de Wouwer, en daar kon hij ook niet meer bij blijven. Michael heeft wel een klapje gehad. Normaal zie je hem ook niet zo kapot gaan. Dan duurt het wat langer, gaat het wat geleidelijker. In een kort tijdsbestek was het met hem gebeurd."

Boogerd: "Op het laatste moment kon ik niet meer. Ik moest Ullrich laten gaan." Dat hij bij Pantani wegreed, deed Boogerd niet zoveel. "Dat zegt niks. De volgende keer rijdt hij mij eraf."

De ploeggenoten van Boogerd haakten gisteren snel af op de flanken van de Marie Blanque, de Aubisque en de Hautacam. Al vroeg in de eerste bergetappe moest de kopman het zonder knechten stellen. De Rooy: "Op de Aubisque (de voorlaatste col, red.) was Niermann snel weg en Zberg was helemaal rap vertrokken. Wat er aan de hand was weet ik ook niet. Dat was gewoon slecht." De Rooy hield een dubbel gevoel over aan de avonturen op de Hautacam. "Enerzijds ben ik teleurgesteld. Aan de andere kant, zo slecht reed Michael ook weer niet. Ik kan nog altijd niet zeggen dat dit het einde van de Tour is. Zeker niet!"

NRC Webpagina's
11 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad