NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Van Bon maakt verwachtingen opnieuw waar

Door onze redacteur WARD OP DEN BROUW
TOURS, 7 JULI. Slechts 24 uur deed manager Jan Raas van de wielerploeg van Rabobank de Tour de France aan en uitgerekend op die dag voerden drie van zijn renners een meesterstuk op. Hij kwam en zag dat het goed was.

Nederlands kampioen Leon van Bon bekroonde de succesvolle samenwerking met zijn ploeggenoten Markus Zberg en Marc Wauters in Tours gistermiddag met een etappe- overwinning. Raas stapte met zijn reiskoffertje-op-wielen uit de ploegleiderswagen waarmee hij de zesde rit in de Ronde van Frankrijk had gevolgd, feliciteerde de hoofdrolspelers en ging met een brede glimlach op zijn gezicht op weg naar het vliegtuig dat hem naar Nederland zou brengen.

Al vanaf de start van de Tour ziet Raas zijn mannen doen wat hij deed in zijn actieve periode als wielrenner, aanvallen. Tot gisteren was Erik Dekker daar het mooiste voorbeeld van, maar tot twee keer toe liepen zijn ontsnappingen op niets uit. Beide keren werd hij uitgeroepen tot de strijdlustigste renner van het peloton. Gisteren lachte het succes de ploeg wel toe.

"Elke dag zijn ze er in gevlogen", vatte Raas vlak voor vertrek naar het vliegveld de inspanningen van zijn renners in de afgelopen zes dagen samen. "Ze hebben gereden zoals het hoort, verdomd goed." Er gaat vrijwel geen dag voorbij zonder de oranje-witte tricots van Rabobank in de voorste gelederen.

Van Bon, Wauters en Zberg, die tweede werd, voegden gisteren een nieuw hoofdstuk aan de Tour van 2000, die volgens assistent-ploegleider Adri van Houwelingen nu al voor de helft is geslaagd. "We zijn hier gekomen voor een etappezege en een plaats bij de eerste tien voor Michael Boogerd." De dagoverwinning is binnen, aan Boogerd de taak om deel twee van het wielerplan van Rabobank ten uitvoer te brengen. Zijn voornaamste werkterrein bestaat uit de cols in de Pyreneeën en de Alpen.

Als de kopman van de ploeg in de bergen overeind blijft en de concurrentie met de favorieten goed doorstaat, kan definitief een streep worden gehaald door de voor Rabobank desastreus verlopen Tour van vorig jaar. Boogerd speelde toen in het klassement geen rol van betekenis en stelde zelfs ernstig teleur. Het was Rabosprinter Robbie McEwen (nu Farm Frites) die op de laatste dag in de massasprint op de Champs Elysées met zijn zege nog voor een lichtpuntje zorgde.

In de rit van Vitré naar Tours werd al na veertien kilometer de basis gelegd voor de overwinning van Van Bon. De Fransman Jacky Durand nam het initiatief voor een ontsnapping die leidde tot een kopgroep van twaalf. Onder hen behalve de drie Raborenners Servais Knaven (Farm Frites) en Telekomrenner Alberto Elli, die van alle vluchters de beste positie bekleedde in het algemeen klassement; 21ste, op 2.15 minuut van gele truidrager Laurent Jalabert. De voorsprong van de kopgroep liep geleidelijk op en groeide tot een maximaal verschil van 12.57 minuut. Hoewel de vluchters toen nog 130 van de 198,5 kilometer te gaan hadden, slaagde het peloton er niet meer in hen te achterhalen. Once bleek in elk geval één tactische blunder te hebben gemaakt door in de ontsnapping niet ten minste één renner mee te sturen. Mede als gevolg daarvan kon Jalabert in Tours na twee dagen zijn gele trui inleveren bij de Italiaan Elli. Once zette verschillende keren de achtervolging op het dozijn vluchters in, maar steeds vergeefs.

Van Bon won weliswaar, maar Wauters was de sterkste renner, meende Raas. Ook ploegleider Theo de Rooy sprak zijn waardering uit voor de 31- jarige Belg. Op het laatste rechte stuk voor de aankomst hield Wauters gisteren het tempo hoog om vijandelijke ontsnappingen te verijdelen. Zoals hij ook eerder in de wedstrijd het tempo verhoogde om te voorkomen dat het peloton dichterbij kon komen. De herinnering aan Parijs-Tours, die hij vorig jaar won, gaf Wauters in de finale extra kracht. "Datzelfde gevoel van toen kwam hier even terug." Enkele honderden meters van de finish spurtte Van Bon weg, aanvankelijk met de bedoeling de sprint aan te trekken voor Zberg. Maar de kampioen van Zwitserland was niet bij machte om zijn Nederlandse ploeggenoot bij te houden. En zo was het Van Bon die al voor de streep zijn armen omhoog kon gooien. Wauters, die als laatste van de groep van twaalf finishte, stelde zich ondanks de loftuitingen van de ploegleiding aan zijn adres na afloop bescheiden op. "Ik denk dat de sterkste gewonnen heeft." Van Houwelingen was net zo bescheiden. Zijn bijdrage was naar eigen zeggen te verwaarlozen geweest. "Ze zijn er in geslaagd om met z'n drieën in de kopgroep te komen en ze hebben het perfect afgemaakt."

Voor de tweede keer won Van Bon een etappe in de Tour de France. Twee jaar geleden zegevierde de in België woonachtige renner in Pau, aan de voet van de Pyreneeën. Tot gisteren was dat tevens de laatste keer dat een Nederlander in de Tour winnend over de streep ging. "Iedereen heeft goed gewerkt", zei Van Bon over de inspanningen van de groep van twaalf. "Steeds als het peloton dichterbij kwam, hebben we het tempo opgevoerd. Het ging perfect, iedereen ging ongelooflijk hard. De spurt was een gok. Er zaten rappe mannen bij."

Na een slechte voorbereiding en een even beroerde start van het seizoen - beide het gevolg van een hardnekkige knieblessure die hem ook vorig jaar kwelde - krijgt het wielerjaar voor Van Bon toch nog glans. Zijn twee opeenvolgende successen, in Gulpen en in Tours, zijn mooie wapenfeiten die zijn onderhandelingspositie met Rabobank versterken. Na de Ronde van Frankrijk praat Van Bon over zijn toekomst. Een paar weken geleden zag die er nog weinig rooskleurig uit. "We weten waartoe je in staat bent", hield ploegleider Van Rooy hem onlangs voor. Gisteren maakte de 28-jarige Van Bon, die tot de best betaalde krachten bij Rabobank behoort, de verwachtingen voor de tweede keer in korte tijd waar. Van Rooy: "Hij was het aan zijn stand verplicht."

Van de Raborenners staat Wauters op de derde plaats in het algemeen klassement. De Belg acht het veroveren van de gele trui geen reële mogelijkheid. "Ik heb wel eens een paar keer een gele trui aangehad, maar dat was niet in de Tour", zei Wauters lachend. "Ach, je weet nooit hoe een koe een haas vangt."

NRC Webpagina's
7 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad