NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Blijlevens uit de uitslag na vechtpartij met Julich

Door een onzer redacteuren
PARIJS, 24 JULI. Jeroen Blijlevens haalde gisteren de finish in Parijs, maar in de einduitslag van de Ronde van Frankrijk is de sprinter niet terug te vinden. Omdat hij na de laatste etappe een klap had uitgedeeld aan de Amerikaanse renner Bobby Julich, werd hij zowel uit de rituitslag als uit het eindklassement geschrapt. Hij kreeg ook een boete van 280 gulden. De jury betitelde de actie van Blijlevens als "ernstig agressief gedrag".

Julich zou de Nederlander in Italiaanse dienst hebben gehinderd in de laatste kilometer van de etappe in Parijs en toen Blijlevens daar wat van zei, kreeg hij naar eigen zeggen "een grote mond" van de Amerikaan terug. Bovendien voegde Julich de sprinter toe dat hij er "niks van kon". Dat kreeg Blijlevens ook te horen toen hij na de finish, die hij als 47ste was gepasseerd, 'verhaal' ging halen bij de Amerikaan die hem ook nog eens vernederend uitlachte. "Ik heb hem een vriendschappelijk klopje gegeven", zei de getergde Nederlander.

In 'dat klopje' zat waarschijnlijk alle frustratie van Blijlevens opgesloten. Dit jaar heeft hij nog maar één wedstrijd gewonnen, eind maart, een etappe in de Driedaagse van de Panne. In de Ronde van Italië, belangrijk voor zijn ploeg Polti, bleef hij zonder overwinningen, net als in de Tour. "Ik heb deze Tour heel slecht gereden, zeker in de eerste week." Na een afwezigheid van een jaar nam Blijlevens weer deel aan de Tour. Twee jaar geleden maakte hij deel uit van de TVM-ploeg die tijdens de Tour door de Franse justitie onder handen werd genomen, als gevolg van de vondst van een partij van het bloeddopingmiddel EPO eerder dat jaar in Frankrijk in een auto van TVM. Tijdens een etappe van Frankrijk naar Zwitserland stapte TVM, inclusief Blijlevens, op Zwitsers grondgebied uit de Tour. Mede als gevolg van die actie mocht TVM vorig jaar niet meedoen aan de Tour. Dat zit Blijlevens, die dit jaar voor Polti rijdt, nog steeds dwars. Gisteren mocht hij voor de televisiecamera in één woord zeggen wat hij van deze Tour vond. "Het is een heel klein woord, met drie letters", zei de sprinter. Hij stelde enorm teleur. Niet alleen omdat hij geen etappe won, ook omdat hij bij massasprints maar één keer voor de overwinning had gestreden. Dat was zaterdag in Troyes, waar hij derde werd, achter winnaar Erik Zabel en Robbie McEwen, die vorig jaar de slotetappe in de Franse hoofdstad won.

Gisteren was de Italiaan Stefano Zanini de snelste op de Champs Elysées. Meestal trekt de 31-jarige renner uit Varese de sprint aan voor zijn ploeggenoot Tom Steels, maar halverwege verliet de Belg Steels ziek de Tour. Gisteren maakte Zanini dankbaar gebruik van de afwezigheid van de Vlaming.

Zijn Nederlandse ploeggenoot Max van Heeswijk ging aan de kop van het peloton op de streep af. Aan kop denderden drie van de vijf Mapei- renners die nog in de Tour, zaten in slagorde op de finish af: achter Van Heeswijk de Amerikaanse kampioen Fred Rodriguez, in diens wiel Zanini. De Italiaan flitste voorbij zijn twee ploeggenoten en liet de beste sprinter van het peloton, Telekom-renner Erik Zabel, kansloos. De Duitse sprinter, voor de vijfde achtereenvolgende keer winnaar van de groene trui voor de beste sprinter, behaalde zaterdag zijn enige etappe- overwinning in de Tour. De 30-jarige renner behaalde in de langste Touretappe, 254,5 kilometer van Belfort naar Troyes, zijn zeventiende zege van dit jaar. Blijlevens sprak zaterdag van "een goede generale", met het oog op de slotetappe in Parijs. Daar zou het bij blijven.

Erik Zabel is door het winnen van het puntenklassement recordhouder geworden. De Duitser stond voor de vijfde keer in de groene trui in Parijs op het erepodium; dat deed niemand hem voor. De Ier Sean Kelly won het klassement van de sprinters vier keer.

Zabel won het puntenklassement vijf achtereenvolgende jaren. De voormalige Oostduitser deed dat onder meer door acht ritten te winnen, maar vooral door te grossieren in ereplaatsen. Vijftien keer werd de sprinter van Telekom de afgelopen vijf jaar tweede.

Klassement aantal overwinningen in puntenklassement; 1. Zabel (Dui) 5, 2. Kelly (Ier) 4, 3. Abdoejaparov (Oez), Maertens (Bel), Merckx (Bel), Janssen (Ned) 3.

NRC Webpagina's
24 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad