NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

'Dopinggebruik zal wel altijd een probleem blijven'


Zonder de Belgische ploegarts Geert Leinders behaalden de wielrenners van Rabobank drie ritzeges in de Tour. Zonder hem eindigde de Franse ronde vorig jaar in een debacle. "Toeval is een grote factor."

Door onze redacteur JAAP BLOEMBERGEN

AVIGNON, 13 JULI. Op de rustdag van de Tour likken de renners hun wonden, spuiten de mecaniciens het materiaal schoon en toont de ploegarts zich bereid tot een ongebruikelijk vraaggesprek. Geert Leinders treedt zelden in de openbaarheid. Hij koestert het medische geheim van zijn renners.

Het woord doping komt vanmiddag nauwelijks over zijn lippen. De dokter filosofeert over het ongezonde leven van een topsporter. "In de Tour is de gezondheid van de renners geen doel maar middel. Als arts moet ik de schade zo beperkt mogelijk houden."

De Belg was vorig jaar afwezig tijdens de Tour. Hij beschikte niet over de vereiste papieren om medicijnen aan te schaffen op Frans grondgebied. Bij zijn ontstentenis speelden de renners van Rabobank een ondergeschikte rol. Dit jaar is Leinders wel van de partij. De regelgeving van de Franse justitie wordt soepeler toegepast. Renners mogen weer aan het infuus. Medicamenten die niet op de dopinglijst staan vermeld, mogen weer worden ingekocht en uitgedeeld. De resultaten zijn opmerkelijk.

Hoe verklaart u de betere prestaties tijdens uw aanwezigheid?

"Toeval is een grote factor. Vorig jaar hadden we veel pech, daar kon geen dokter iets aan veranderen. Ziektes, blessures, valpartijen, daar was geen kruid tegen gewassen. In de Tour kan het kleinste probleem grote gevolgen hebben. Ik heb in veertien jaar zelden een renner meegemaakt die ondanks een ernstige kwetsuur de Tour heeft uitgereden. Tijdens deze ronde zijn we gelukkig bespaard gebleven van een dergelijke ramp."

Michael Boogerd vertelde vorig jaar nooit meer zonder zijn dokter naar de Tour te gaan. Critici schreven dat hij had gefaald bij gebrek aan doping.

"Er wordt veel onzin geschreven. Een topsporter kan niet zonder vertrouwensman. Ik ben niet alleen een arts maar ook een klankbord. De academische kennis moet je niet overschatten. Het is meer improviseren dan programmeren. Wij werken op de korte termijn, omdat je de lange termijn door allerlei variabelen niet kunt overzien. Wij werken niet doelgericht, maar procesgericht. Wij willen een renner als Boogerd niet alleen klaarstomen voor de Tour. Hij moet ook in het voorjaar presteren. Mannen als Boogerd en Dekker zijn te veel sportbeesten om zich elf maanden per jaar af te sluiten van de buitenwereld. Met als gevolg dat zij niet altijd even sterk zijn. Na Merckx hebben geen renner meer gezien die een heel seizoen top is. De wielersport van 1970 is niet te vergelijken met die van 2000."

Wielrennen zit al ruim dertig jaar in de verdomhoek, wat betreft de aantijgingen over dopinggebruik.

"Dat is een juiste vaststelling. Het is ook logisch dat wielrennen eerder met stimulerende middelen wordt geassocieerd. Het is een zware sport die niet te vergelijken valt met tennis of voetbal, maar eerder met duursporten als de marathon en triatlon. Het is een aanfluiting om de fysieke prestatie van een wielrenner te vergelijken met de inspanningen van een voetballer. Die kan zich na de wedstrijd volgooien met bier en levert een paar dagen later weer een topprestatie. Waarom? Omdat voetbal een technische sport is."

Wat vindt u van de bloedafnames en de gezondheidscontroles die sinds 1997 worden gehanteerd in het wielerpeloton?

"Deze controles zijn een bijkomend middel tegen doping. Ze zijn niet de enige oplossing. In de urine zitten genoeg spullen die je moet uitschakelen. De bloedcontroles zijn nuttig, maar ook veeleisend. Bij mij is de afgelopen tien jaar één keer bloed afgenomen. Bij mijn renners misschien wel tien keer per jaar. Ze worden vergalloppeerd. Een buisje bloed, een flesje pis, een zakje volblazen. Ik ben blij dat ik geen renner ben. Maar we moeten niet vergeten dat de renner met de beste benen en het grootste hart de bloemen krijgt."

Wat vindt u van de wetgeving over dopinggebruik?

"In de medische wereld is bijna alles toegestaan waarmee de patiënt instemt. Neem de kwesties van de abortus en de euthanasie. Daar zijn de wetten ook aangepast aan de moderne tijd. Terwijl de dopingwetten al dertig jaar hetzelfde zijn. De medische gedragscode is onbruikbaar in de sportwereld. Het gaat niet alleen om de gezondheid, ook om een eerlijke competitie. Doping zal altijd een probleem blijven, maar abortus en euthanasie zijn grotere problemen."

Vooral Franse politici voeren strijd tegen dopinggebruik. Is hier sprake van misbruik van de topsporter?

"Geen sterveling die vóór doping is. Dus spreekt een slimme politicus dergelijke taal."

Verzorger Willy Voet van Festina gaf in zijn boek een ander beeld. De meeste renners zouden graag naar de spuit grijpen.

"Als wat hij schrijft waar is, ben ik erg stom geweest. Dan heb ik veertien jaar oogkleppen op gehad."

NRC Webpagina's
13 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad