NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Favorieten

Amstrong / Boogerd / Escartin / Julich / Pantani / 
Ullrich / Virenque / Zülle

 

LANCE ARMSTRONG
(US Postal, 28 jaar)
De Texaanse vechtjas won in 1993 als nobody de wereldtitel. Twee jaar geleden maakte hij een opmerkelijke rentree. Hij had kanker overwonnen en werd verrassend vierde bij het WK in Valkenburg. Vorig jaar toonde Armstrong opnieuw progressie. Door het wegvallen van een aantal favorieten behoorde hij in de Tour tot de outsiders. Verrassend won hij uiteindelijk met overmacht en werd na Greg LeMond de tweede Amerikaanse winnaar in de Tour-historie. Is dit seizoen na een trage start net op tijd in vorm voor een gooi naar de tweede zege in 's werelds mooiste wielerronde.

Lees ook: Het dubbele succes van Lance Armstrong

 

JAN ULLRICH
(Telekom, 26 jaar)

De pas 26-jarige Duitser is één van de grote kanshebbers voor de eindzege. In 1997 won de in Oost-Duitsland geboren tijdrijder. In 1998 werd hij tweede achter de Italiaan Pantani. Vorig jaar moest hij zich afmelden door een blessure die hij in de Ronde van Duitsland had opgelopen. Ullrich is een omstreden renner. Gedurende de wintermaanden groeit hij dicht en loopt hij een flinke trainingsachterstand op. Maar Ullrich is en blijft een groot talent, die in de bergen onverzettelijk is en - mits in vorm - als de beste tijdrijder van het peloton geldt.

 

MARCO PANTANI
(Mercatone Uno, 31 jaar)

Het leven van vedette heeft Marco Pantani veel schade berokkend. Zeker nadat hij vorig jaar op de voorlaatste dag van de Ronde van Italië uit de strijd werd genomen wegens een te hoge hematocrietwaarde. Pantani raakte danig in de war, mede doordat hij voortdurend onder verdenking stond van dopinggebruik. In de afgelopen ronde van Italië keerde hij zonder voldoende conditie terug. Slecht deed hij het niet. Hij werd zelfs een keer tweede in een bergetappe en eindigde in het slotklassement als 28ste. Klimmen kan de excentrieke Italiaan nog steeds als de beste. De vraag is of hij het nog net zo goed kan als twee jaar geleden.

 

RICHARD VIRENQUE
(Polti)

De martelaar van het Franse cyclisme was hij twee jaar geleden. Hij ontkende betrokkenheid in het dopingschandaal van Festina, maar moest wel naar een andere ploeg uitkijken. Rijdend voor Polti leek hij de Tour te moeten missen. Wegens vormfouten moest de organisatie hem alsnog een startbewijs geven. Fysiek en mentaal slecht voorbereid, begon hij aan de ronde. Gedragen door het Franse volk een enorme publicteitscampagne werd Virenque (zonder doping) achtste in het eindklassement.

 

MICHAEL BOOGERD
(Rabobank, 28 jaar)

De nationale hoop in bange wielerdagen won vorig jaar Parijs-Nice en de Amstel Goldrace. Twee jaar geleden eindigde hij nog al vijfde in het eindklassement. Vorig jaar reed hij een zwakke ronde. Valpartijen, ziektes en een gebrekkige vorm brachten hem uiteindelijk op een teleurstellende 56ste plaats. Ook voor de komende Tour zijn de verwachtingen niet hoogespannen. Vlak voor de Tour werd hij getroffen door een spierblessure. De kans dat Boogerd in navolging van Jan Janssen en Joop Zoetemelk als derde Nederlander de Tour zal winnen, wordt niet groot geacht.

 

FERNANDO ESCARTIN
(Kelme, 31 jaar)

De kleine, gebochelde Spanjaard zit bijzonder lelijk op zijn fiets, maar als klimmer heeft hij zijn sporen verdiend. In de Tour eindigde hij tussen 1994 en 1997 vier keer in de subtop van het eindklassement. Twee jaar geleden besloot zijn sponsor Kelme de ronde voortijdig te verlaten, uit protest tegen de dopingjacht van de Franse justitie. Vorig jaar was Escartin terug onder de toprenners. Vooral in de bergen deed de Spanjaard weer van zich spreken. In het slotklassement werd hij zelfs tweede. Van hem wordt dit jaar hetzelfde verwacht.

 

BOBBY JULICH
(Credit Agricole, 28 jaar)

Een product van de harde sportopleiding in Colorado. Hij heeft een groot zelfvertrouwen en gelooft in zijn missie om na Greg LeMond en Armstrong als derde Amerikaan de Tour te winnen. Eerder zal hij niet met fietsen stoppen, zei hij twee jaar geleden in Parijs. Toen eindigde hij als derde. Vorig jaar moest hij de strijd staken in de Tour na een val. Dit seizoen won hij een tijdrit in de Dauphiné Libéréeen goede uitslagen gereden. In theorie kan hij in elke discipline uit de voeten. Een kanshebber voor de top van het klassement.

 

ALEXANDER VINOKOUROV
(Telekom, 26 jaar)
De derdejaars beroepsrenner uit Kazachstan heeft nog weinig ervaring in een grote ronde. Om die reden gokt hij liever op een ritzege dan op de eindzege in de Tour. Vorig jaar maakte hij in de aanloop naar de Tour de beste indruk van alle kanshebbers. Hij won in februari de Ronde van Valencia. Hij werd in mei tweede in de Midi Libre. En hij won in juni de Dauphiné Libéré. In de Tour kwam hij niet verder dan de 35ste plaats. Dit voorjaar was hij minder in vorm dan in de lente van 1999. Maar hij is en blijft een renner die voor verrassingen kan zorgen.

 

ALEX ZÜLLE
(Banesto, 31 jaar)

De zoon van een Zwitserse vader en een Nederlandse moeder werd twee jaar geleden ontmaskerd als dopingzondaar bij zijn vorige werkgever Festina. Hij werd tot 1 mei 1999 geschorst en miste daardoor aan de vooravond van de Tour wedstrijdritme. Maar voor zijn nieuwe ploeg Banesto reed de vechtjas Zülle boven verwachting. Hij werd uiteindelijk tweede, dankzij een paar uitstekende tijdritten. Hij eindigde in het eindklassement op ruim zeven minuten van winnaar Armstrong. In 1995 was hij ook al eens tweede in de Tour. Hij won in 1996 de Vuelta en het WK tijdrijden.

NRC Webpagina's
4 juli 2000


   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad