NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Premies schrale troost voor Dekker

Door onze redacteur WARD OP DEN BROUW
VITRÉ, 6 JULI. Voor de tweede keer in de Tour de France heeft Erik Dekker gisteren gegokt en verloren. Na een lange vlucht, in een groep van vijf die in de laatste kilometers tot aan de streep in Vitré was uitgedund tot twee man, werden de Nederlandse wielrenner en de Duitser Jens Voigt teruggepakt door het peloton. Met de enkele honderden meters verderop gelegen finish in zicht moesten de twee zich gewonnen geven. De wanhopige gedachte om nog mee te sprinten voor de overwinning liet Dekker al na een paar pedaalslagen varen. De Duitser Marcel Wüst won na 202 kilometer de massasprint, vlak voor zijn landgenoot Erik Zabel.

In de vijfde etappe, van Vannes naar Vitré, maakte Dekker (uit de Rabobankploeg) van zijn bedoelingen geen geheim. Als eerste renner van het 177 coureurs tellende peloton ondernam hij een geslaagde ontsnappingspoging, al na zeven kilometer. Hij had er toen nog bijna tweehonderd te gaan. Nog geen tien kilometer hield hij zijn vlucht vol. Na ruim vijftig kilometer slaagde Dekker erin opnieuw weg te springen uit het peloton. Hij vormde een kopgroep met zijn landgenoot Koos Moerenhout (Farm Frites), Voigt, de Belg Sébastien Demarbaix en de Italiaan Rafael Mateos.

Op 45 kilometer van de aankomst had de groep van vijf een maximale voorsprong op het peloton van 3.45 minuut. Voigt reed op dat moment 'virtueel' in de gele trui. Dat was voor de ploeg van Once reden om de jacht in te zetten op de vluchters. In het klassement stond Voigt bij vertrek gistermiddag in Vannes vijftiende op 1.36 minuut van geletruidrager en Once-kopman Laurent Jalabert. Op 22 kilometer van de aankomst was Dekker de enige in de groep die een aanval van Voigt kon pareren. De twee hadden een gemeenschappelijk belang: Dekker kon de etappe winnen, Voigt had de gele trui in het vizier. Samen vochten ze zich een weg naar de Boulevard de Laval in Vitré, waar de streep was getrokken. Op diezelfde weg kwam een eind aan hun lange vlucht. In de kilometers die daaraan voorafgingen, had Dekker al een paar keer achterom gekeken, meestal geen teken van zelfvertrouwen.

"Tot vijf kilometer voor de finish dacht ik dat we het nog zouden redden", zei Dekker, die zijn teleurstelling krachtig samenvatte in de term 'Life sucks'. "Als je 150 kilometer op kop hebt gereden en je wordt op 400 meter ingehaald, dan doet dat wel pijn. Maar je ziet het vaker. Soms redden vluchters het op het nippertje, nu net niet." De laatste drie kilometer deed het duo Dekker-Voigt de das om. "Dat was nog best wel lastig omdat het daar aardig omhoog liep. Dat was natuurlijk niet in ons voordeel."

Tot nu toe is de 29-jarige Dekker de meest aanvallende renner in het twaalf renners tellende Nederlandse kamp. Zaterdag zette hij de toon voor zijn opmerkelijke optreden door in het themapark Futuroscope als tiende te eindigen in de tijdrit, zijn specialiteit. Een dag later, van Futuroscope naar Loudon, ging hij het grootste deel van de etappe aan de leiding met de Fransman Jacky Durand. Maar ook toen werd hij teruggegrepen door het peloton. Overvallen door kramp kwam hij die dag als laatste binnen, op bijna een kwartier van winnaar Tom Steels.

Dinsdag was Dekker in de Rabo-ploeg één van de sterkste schakels in de ploegentijdrit en gisteren demonstreerde hij opnieuw zijn kracht. In Vitré werd de Nederlander door een jury van acht onder wie de oud-renners Bernard Hinault, Charlie Mottet en Bernard Thévenet uitgeroepen tot de strijdlustigste renner. Ook zondag viel hem die eer te beurt. Aan de verkiezing is elke dag een premie van 10.000 franc verbonden, omgerekend zo'n 3.300 gulden. Nog steeds wacht Dekker op zijn eerste etappezege in de Tour. "Vandaag had ik goeie benen, goed genoeg om te winnen", zei Dekker, voordat hij een diepe zucht slaakte. "Maar je hebt wel een beetje medewerking nodig van de concurrentie en dat zat er de laatste kilometers helaas niet meer in." Moerenhout, lange medevluchter in de groep-Dekker, moest zijn inspanning gisteren bekopen met een flinke terugval. Hij kwam als één na laatste binnen, ruim zeven minuten achter winnaar Wüst. Moerenhouts ploeggenoot Jans Koerts finishte als beste Nederlander op de zevende plaats, Michael Boogerd als zestiende. De kopman van de Raboploeg steeg één plaats, naar nummer 35. Zijn achterstand op de gele trui slonk van 3.13 naar 3.03 minuut.

Lance Armstrong bracht gisteren in Bretagne zijn achterstand op geletruidrager Laurent Jalabert terug van 24 naar 14 seconden.

NRC Webpagina's
6 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad