NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Veteraan Elli in gele trui

Door een onzer redacteuren
TOURS, 7 JULI. De Italiaan Albert Elli heeft gisteren in Tours de gele trui veroverd. De 36- jarige veteraan uit de ploeg van Telekom heeft een voorsprong van twaalf seconden op de Fransman Fabrice Gougot, in de etappe van Vitré naar Tours één van de twaalf medevluchters van Elli.

Once-renner Laurent Jalabert, na de ploegentijdrit van dinsdag in het bezit van de gele trui gekomen, kijkt nu tegen een achterstand aan van 5.40 minuten. Elli is bezig aan zijn elfde Tour de France. Zijn beste prestatie in de Ronde van Frankrijk is zijn zevende plaats drie jaar geleden. Vandaag, in de ruim 200 kilometer lange etappe van Tours naar Limoges, rijdt hij voor het eerst in zijn carrière in de gele trui. Hij is ook de oudste Italiaan die ooit in het geel heeft gereden. De Italiaan behaalde zijn mooiste successen in de kleinere rittenkoersen. Vorige maand won hij, net als in 1996, de Ronde van Luxemburg, drie jaar geleden de Franse etappekoers Midi Libre.

Het is onwaarschijnlijk dat Telekom veel moeite zal doen de gele trui van Elli te verdedigen. "Het is mooi voor Elli, maar we zullen ons niet kapot rijden om hem in het geel te houden", zei Telekom-ploegleider Walter Godefroot gisteren na afloop van de zesde etappe.

Voor het klassement heeft de ploeg zijn kaarten gezet op Jan Ullrich, de Tourwinnaar van 1997 die na een afwezigheid van een jaar in de Ronde van Frankrijk nu weer tot de favorieten wordt gerekend. Met het oog daarop is het onverstandig nu al de Tour te gaan controleren. Telekom steekt zijn energie liever in een tweede Tourzege van Ullrich. De Duitser staat op de 22ste plaats in het algemeen klassement, op 6.37 van zijn ploeggenoot Elli. Zijn grote rivaal Lance Armstrong staat er iets beter voor. Op 5.54 minuut bezet de Amerikaanse Tourwinnaar van '99 de twaalfde plaats.

Beste Nederlander is Farm Frites-renner Servais Knaven. Zijn vierde plaats in de sprint in Tours bracht hem op de achtste plaats in het algemeen klassement, op 4.31 minuut van Elli. Etappewinnaar Van Bon steeg naar de 23ste plaats, op 6.39, Michael Boogerd bezet de 43ste plaats in het algemeen klassement, op 8.43 minuut van geletruidrager van Albert Elli.

NRC Webpagina's
7 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad