NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Jan Ullrich trekt enorme belangstelling

Duitsers in de ban van de Tour


Massaal kwamen Duitse toeschouwers vandaag en gisteren af op de Tour de France, die voor het eerst na tien jaar hun land weer aandeed.

Door onze redacteur WARD OP DEN BROUW

FREIBURG, 21 JULI. De kijkcijfers van de Duitse televisie en het aantal hits op de website van Jan Ullrichs wielerploeg (www.TeamTelekom.de) gaven de afgelopen weken al aan dat de belangstelling in Duitsland voor de Tour de France tot ongekende hoogten is gestegen. Vanaf het moment dat de renners uit de Tour gistermiddag in Rheinfelden de Zwitsers- Duitse grens passeerden, zag het langs het parkoers zwart van de mensen. Zoveel hadden er in de Duitse Tourgeschiedenis nog nooit langs de kant gestaan.

Vooral in de nabijheid van de finish, die was gesitueerd naast de Freiburg Messe, leek het alsof de renners door een voetbalstadion reden. De sfeer deed sterk denken aan die bij grote popfestivals; alleen de bands ontbraken. De Katastrophenschutz, het Rode Kruis, hoefde niet in actie te komen. Werkeloos genoten de hulpverleners van de zon. Een Telekom-zege zou de dag perfect hebben gemaakt, maar de Italiaan Salvatore Commesso verstoorde het Duitse droomscenario. Telekom-renner Alexander Vinokoerov werd op de streep verslagen.

Helmer Boelsen, een gepensioneerde wielerverslaggever van de Frankfurter Rundschau, had nog nooit zoveel toeschouwers bij een Touretappe op Duits grondgebied gezien. "Op een onbetekenend klimmetje als de Lörrach stonden meer mensen dan afgelopen zondag in de klim naar Courchevel."

De rechtstreekse uitzending van de eerste Alpenetappe, een dag eerder van Draguignan naar Briançon, was zaterdagmiddag door vijf miljoen Duitsers bekeken, de eerste en enige Pyreneeënrit eerder die week door ruim vier miljoen kijkers. Die kijkcijfers werden gisteren ruim overtroffen. De Duitse zender ARD werkt tijdens de Tour samen met concurrent ZDF; beurtelings verzorgen ze de etappeverslagen. Een onafhankelijke positie neemt de ARD niet in. De naam van de radio- en tv-zender prijkt als subsponsor op de tenues van de Telekom-renners. Op het parkoers tussen Rheinfelden en de aankomst in Freiburg waren vele liters magentakleurige verf gekliederd, de kleur van Telekom. De meest voorkomende namen op het asfalt waren die van sprinter Erik Zabel en Jan Ullrich, drie jaar geleden de eerste Duitser die de Tour de France won. "De belangstelling is hier zo overweldigend door Ullrich", zegt oud- renner Rolf Gölz, gisteren co-commentator bij de Duitse televisie. Ullrich woont niet ver van Freiburg, aan de andere kant van de snelweg, in het wijnbouwdorp Merdingen. De fans van Der Jan zijn dezer dagen massaal uitgerukt, net zoals ze dat in '97 deden toen de Tour de Duitse grens schampte, met finish en start in de nabijgelegen Franse stad Colmar. "Voor de kleinere profronden waar Telekom niet meedoet, is weinig belangstelling", vervolgt Gölz. "Als die ploeg erbij is komen er meer mensen op die wedstrijden af en dat geldt in nog sterkere mate als Ullrich aan de start verschijnt. Bovendien is wielrennen in het zuiden populairder dan in het noorden van het land", verklaart Gölz de massale opkomst. Van collega's bij de Duitse tv hoorde hij dat er gisteren meer dan één miljoen Duitsers langs de kant stonden. "Bovendien speelt mee dat de mensen weten dat de Tour normaal gesproken maar één keer in de tien jaar voorbijkomt."

De Tour de France deed Duitsland voor het laatst aan in 1992, toen de achtste etappe eindigde in Koblenz. Winnaar was de Belg Jan Nevens. Die dag was de rit gestart in Valkenburg. De burgemeester van dat Limburgse stadje liep gisteren ook in Freiburg rond, om zijn plannen om de Tour in 2002 naar Valkenburg te halen meer contouren te geven. Hij had ook zijn collega uit Koblenz gesignaleerd. Ook die poogt het rondreizende wielercircus in de komende jaren weer binnen te krijgen. Dat is er niet gemakkelijker op geworden nu de deelstaat Baden-Württemberg een rekening van ongeveer 150.000 D-Mark heeft neergelegd bij de organisatie van de Tour. Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc had een grotere gastvrijheid van de Duitsers verwacht en zal zich voortaan wel twee keer bedenken voordat hij zijn buurland weer aandoet voor wat de organisatoren in Freiburg ein deutsch-französisches Tourfest hadden genoemd.

Vandaag kon het Duitse publiek voorlopig voor het laatst van nabij van de Radprofis in de Tour genieten, tijdens de tijdrit van Freiburg naar het Franse Mulhouse. Wat hadden ze graag Ullrich in de gele trui toegejuicht. Nu zien ze hun lieveling, op enkele kilometers van zijn woonplaats, voor de derde keer in zijn carrière afstevenen op de tweede plaats.

NRC Webpagina's
21 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad