NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Tijdrit laatste kans voor Armstrong

Door een onzer redacteuren
LAUSANNE, 20 JULI. Lance Armstrong kan morgen in de tijdrit naar Mulhouse voorkomen dat hij de Tour de France wint zonder ritzege.

Zijn landgenoot Greg LeMond was in 1990 de laatste geletruidrager die geen enkele dagprijs won. Vorig jaar behaalde Armstrong nog vier ritzeges in de Tour. De Belg Eddy Merckx is recordhouder. In '70 en '74 behaalde hij acht ritzeges. De voortekenen zijn niet zo gunstig voor Armstrong. Uit de statistieken blijkt dat een vermoeide geletruidrager meestal geen goede afsluitende tijdrit rijdt. Zo verloor de Spaanse tijdritspecialist Indurain de race tegen de klok in 1993 en 1994. De Duitser Ullrich werd in 1997 op zijn favoriete terrein verslagen. Hij is morgen de belangrijkste concurrent van Armstrong.

De Amerikaan verdedigt een voorsprong van 5.38 minuten op Ullrich. Nooit eerder in de naoorlogse Tourhistorie werd een dergelijke marge nog ongedaan gemaakt in de afsluitende tijdrit. In 1989 behaalde LeMond in Parijs een heroïsche tijdritzege op de Franse geletruidrager Fignon. LeMond won destijds de Tour met het kleinste verschil in de wielerhistorie: acht seconden. Op de tweede plaats van deze ranglijst staat de Nederlander Janssen, die in 1968 zijn rivaal Van Springel op de slotdag uit de gele trui reed. Na de tijdrit in Parijs had Janssen een voorsprong van 38 seconden op de Belg.

NRC Webpagina's
20 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad