NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Garcia-Acosta wint etappe

Spanjaard spelbreker op Frans feestje

Door een onzer redacteuren
DRAGUIGNAN, 15 JULI. De Spanjaard Vicente Garcia-Acosta heeft gisteren in Draguignan de dertiende etappe in de Tour de France gewonnen. De renner van Banesto demarreerde vijftien kilometer voor de finish uit een kopgroep van drie renners.

Zijn Franse medevluchters Nicolas Jalabert en Pascal Hervé eindigden op respectievelijk de tweede en derde plaats. De Amerikaan Lance Armstrong bleef drager van de gele trui. Met zeven Fransen in een kopgroep van dertien renners leek de nationale feestdag Quatorze Juillet uit te groeien tot een Frans wielerfestijn. Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben twaalf Franse renners een etappe gewonnen op de nationale feestdag. Op het glooiende parcours tussen Avignon en Draguignan grepen de lager geklasseerde renners hun kans. De favorieten voor een podiumplaats in Parijs hielden de benen stil, met het oog op de komende bergritten in de Alpen. In de slotfase van de etappe kregen Garcia-Acosta, Jalabert en Hervé een voorsprong op de andere tien coureurs uit de kopgroep. De Belg Marc Wauters van Rabobank en de Australiër Robbie McEwen van Farm Frites behoorden tot dit gezelschap. Wauters steeg door de geslaagde vluchtpoging naar de vierde plaats in het algemeen klassement. De Vlaamse meesterknecht zal deze hoge klassering vermoedelijk niet lang volhouden. Wauters is geen goede klimmer.

Voor de 27-jarige Garcia-Acosta betekende de ritzege in de Tour zijn tweede overwinning van internationale allure. Eerder won hij in 1997 een etappe in de Vuelta. De zwaargebouwde renner is zesdejaars professional. Hij heeft al die tijd voor Banesto gereden en hielp zijn sponsor aan de eerste ritzege in deze Tour.

Garcia-Acosta is een waterdrager bij de Spaanse ploeg, die sinds de hoogtijdagen met Miguel Indurain een minder dominante rol speelt in de Tour. De Zwitser Alex Zülle en de Spanjaard Jose Maria Jimenez waren deze zomer kanshebbers voor een hoge klassering. Beide kopmannen stellen teleur. De best geklasseerde renner uit de ploeg is de Spanjaard Francisco Mancebo. Hij staat negende.

NRC Webpagina's
15 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad