NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Bettini profiteert van machtsvacuüm in Tour

Door een onzer redacteuren
DAX, 10 JULI. En weer eindigde een vlakke etappe in de Tour de France gisteren niet in een massasprint. Vooral als gevolg van het ontbreken van de geblesseerde sprintkoning Mario Cipollini wil geen enkele ploeg de achtervolging op vluchters organiseren. In de Ronde van Frankrijk is die rol in de finale doorgaans weggelegd voor Saeco, de équipe van Cipollini. In het Zuid- Franse Dax profiteerde gisteren zijn landgenoot Paolo Bettini van de desorganisatie in het peloton. De 26-jarige renner van Mapei schreef de negende etappe op zijn naam.

Het licht glooiende landschap tussen Agen en Dax lag Bettini goed. Een van de mooiste overwinningen in zijn carrière behaalde hij eerder dit jaar in de heuvels tussen Luik en Bastenaken. In april loste hij in de Waalse klassieker Luik-Bastenaken-Luik in de laatste kilometers zijn landgenoot Davide Rebellin en de Spanjaard David Extebarria, gisteren was hij zijn drie medevluchters Didier Rous, Geert Verheyen en José Angel Vidal op de eindstreep te snel af. La Doyenne of deze Touretappe, Bettini kon na afloop niet zeggen welke overwinning voor hem het meest betekende. De oudste wielerklassieker en de Tour de France zijn beide monumenten in de wielersport, sprak de winnaar.

In april werd Bettini op de Redoute gelanceerd door zijn ploeggenoot Johan Museeuw, gisteren legde de Italiaan de basis voor de beslissende ontsnapping en de zege op de Côte de Montaut, de enige klim waar gisteren punten voor het bergklassement waren te verdienen, op nog geen veertig kilometer van de finish.

Op het nippertje bleven de vier vluchters in de straten van Dax het aanstormende peloton voor. Net te laat was in het peloton het sein voor de achtervolging gegeven. Telekomrenner Zabel won de massasprint achter Bettini, de Fransman Rous, de Belg Verheyen en de Spanjaard Vidal; de Duitse groenetruidrager was zo dichtbij het viertal dat hij in dezelfde tijd finishte als Bettini. Na twee etappezeges van Tom Steels was Mapei voor de derde keer succesvol in de Tour de France.

"Er zat aanvankelijk niet veel vaart in de achtervolging", blikte routinier Servais Knaven uit de Farm Fritesploeg terug op de ontknoping van de negende etappe. "Toen wij gingen rijden, deed ook Telekom mee. Eigenlijk zijn we te laat met de achtervolging begonnen". Knaven is de best geklasseerde Nederlander in het algemeen klassement. Hij bezet aan de vooravond van de eerste bergetappe, vandaag over 205 kilometer van Dax naar Lourdes-Hautacam, de negende plaats, op vierenhalve minuut van de Italiaanse geletruidrager Alberto Elli. "Door al die vroege ontsnappingen is er tot nu toe in de Tour elke dag ongelooflijk snel gereden. Dat eist nu z'n tol", verklaarde Knavens ploeggenoot Robbie McEwen het onvermogen van het peloton om in Dax nog op tijd aansluiting te krijgen met de vier koplopers. De Australiër is na het vertrek van Jans Koerts de enig overgebleven sprinter bij Farm Frites. De 29- jarige Koerts reed dit jaar zijn eerste Tour de France en eindigde bij de massasprints regelmatig voorin. Zijn beste prestatie was een vierde plaats in de derde etappe, die eindigde in Nantes. Zaterdag overschreed Koerts bij aankomst in Villeneuve-sur-Lot de tijdlimiet. Hij ging drie kwartier na etappewinnaar Erik Dekker over de finish. Hij mocht 28 minuten verspelen. Al bij het eerste klimmetje, op de Côte de Petit puy Mathieu, pas elf kilometer van het vertrek in Limoges, 'blokkeerden' zijn beenspieren. Daarna volgde een solotocht van 180 kilometer. Het zou een vergeefs gevecht worden tegen de klok. Een dag later, thuis in het Belgische Weelde, constateerde een arts een darminfectie en een ontsteking aan de urinewegen.

NRC Webpagina's
10 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad