NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Weer Tourzege doodvermoeide Armstrong


Lance Armstrong won voor de tweede keer in successie de Tour de France. "We hadden de blauwdruk nog van vorig jaar en het heeft weer gewerkt."

Door onze redacteur WARD OP DEN BROUW

PARIJS, 24 JULI. "Hey dudes", zei Lance Armstrong tegen enkele Amerikaanse journalisten toen hij zaterdag na afloop van de etappe naar Troyes de perszaal binnenstapte. Vlak voordat hij zijn laatste persconferentie in de Tour zou geven, liep de wielrenner naar de tafel waaraan de meest ervaren wielerverslaggever uit de Verenigde Staten aan een verhaal zat te tikken, Samuel Abt. De geletruidrager pakte de rokende filtersigaret van Abt uit de asbak en drukte de peuk uit. ,,No good Sam", zei Armstrong belerend. De man die gisteren voor de twee keer de Tour de France won, bekommert zich niet alleen om zijn eigen gezondheid.

Hoewel Armstrong afgelopen weekend nog een fitte indruk maakte, onderstreepte de Amerikaan dat hij lichamelijk zeer vermoeid was. "Ik zal blij zijn als het voorbij is", zei hij zaterdag, een dag voor de aankomst in Parijs. "Drie weken fietsen is een lange tijd." Fysiek vergde deze Tour meer van de winnaar dan vorig jaar, toen de Franse wielerronde vooral mentaal zijn tol eiste als gevolg van aanhoudende en deels ongefundeerde beschuldigingen van dopinggebruik. Zijn interviewafspraken voor zaterdagavond had Armstrong afgezegd, aan de vooravond van de slotetappe in Parijs wilde hij zoveel mogelijk rust. Maar om de persconferentie kon hij niet heen. Die wordt traditiegetrouw daags voor de slotetappe in Parijs gehouden, omdat een persconferentie van de Tourwinnaar op zondag organisatorisch een lastige onderneming is.

Met flair beantwoordde Armstrong een spervuur van vragen, drie kwartier lang. "Dat ik hier ben, alive, is het belangrijkste voor mij in deze Tour. Het betekent dat ik weer een jaar verder weg ben van mijn ziekte." Als geen ander kan Armstrong zijn prestaties relativeren. Hij overleefde kanker en dat maakte van hem een ander mens.

Roem, het zegt de Amerikaan niet zoveel, maakte de tweevoudige Tourwinnaar duidelijk. "Roem is betrekkelijk. Je kunt bekend zijn, maar er zijn altijd wel plaatsen op de wereld waar ze je niet kennen. Niemand spreekt me aan als ik in Nice (waar Armstrong woont, red.) door de stad loop. In Austin herkennen ze me ook niet. En ik vind dat wel zo prettig, ook voor mijn gezin."

Armstrong houdt er een interessante theorie op na waarom hij niet zo vaak herkend wordt. "Als we fietsen, dragen we vaak een zonnebril en een helm en daardoor zien de mensen onze gezichten niet helemaal. De gezichten van andere sporters, zoals voetballers, tennissers en golfers, zijn altijd exposed. Misschien zijn wij dat dat betreft in het voordeel." Gistermiddag in Parijs deed Armstrong even een goede poging incognito rond te fietsen. In het begin van de etappe hing hij de clown uit door een langharige pruik op zijn hoofd te zetten. Met wapperende nepharen reed Armstrong over de Champs Elysées, in het gezelschap van al zijn acht ploeggenoten. US Postal was het enige team dat drie weken geleden met negen mensen aan de Tour begon en zonder uitvallers Parijs haalde. Meer dan vorig jaar had hij uitgezien naar de ererondjes in de Franse hoofdstad. "Het is een fantastisch gevoel om de Tour uit te rijden. Dat geldt voor iedereen, of je nou eerste wordt of 101ste. Ik kan me nog goed herinneren dat ik voor het eerst in Parijs de Tour voltooide. Ik had het gevoel dat ik iets bereikt had, de Tour heeft m'n leven veranderd."

Armstrong liet ook belangrijke concurrenten de revue passeren. "Ullrich is de rivaal die me het meeste angst aanjaagt. Hij kan nog jaren mee en volgend jaar is hij voor mij weer een van de favorieten. Beloki (derde, red.) heeft nu ook laten zien dat hij een grote ronde aankan. Hij is sterk in de bergen en heeft een goede tijdrit in de benen. In deze Tour is hij doorgebroken en in de toekomst zal hij een belangrijke rivaal zijn."

Opnieuw kreeg Pantani ervan langs, de Italiaanse klimmer die beweerde dat de Amerikaan hem wel erg hautain de zege had geschonken op de Mont Ventoux. Armstrong had hem daar de zege gegund, in de wetenschap dat hij die dag zelf de beste was. "Als ik nog eens wat weg te geven heb, zal hij het in elk geval niet krijgen", fulmineerde de Tourwinnaar.

Armstrong sprak een regelrechte oorlogsverklaring uit aan het adres van de renner die vorige week na een laatste offensief ziek uit de Tour stapte. "Ik denk dat we een interessante toekomst tussen ons tweeën te zien krijgen", zei Armstrong. "Ik zie er naar uit."

Op de sportieve prestaties van Pantani wilde Armstrong echter niets afdingen. , ,Hij is de beste klimmer. Die explosiviteit van hem... Een geweldige renner." Indirect kreeg ook Pantani's landgenoot Giorgio Squinzi ervan langs. De directeur van Mapei beweerde vorige week in een interview dat het zonder bloeddoping onmogelijk is in een Touretappe bij de eerste vijf te eindigen. " Sommige mensen hebben geen filter in hun hoofd", zei Armstrong. "Als ze hun mond open doen, dan flappen ze er maar wat uit."

Voor de Tour van volgend jaar zal Armstrong zich op dezelfde wijze voorbereiden. Door meer dan wie dan ook te trainen en zeer grondig de etappes te verkennen, ruim van tevoren, meter voor meter. "We hadden de blauwdruk voor de Tourzege nog van vorig jaar en die heeft weer gewerkt. Call us lucky, call us smart, we blijven het op deze manier doen."

NRC Webpagina's
24 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad