NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Tijdrit van Boogerd verandert in helletocht

Door een onzer redacteuren
MULHOUSE, 22 JULI. Letterlijk een figuurlijk leeggereden kwam Michael Boogerd gistermiddag over de finish na de tijdrit van Freiburg naar Mulhouse. Nog nooit was hij er als wielrenner zo slecht aan toe geweest. Een ingevallen gezicht, een zielloze blik en de sporen van een flinke hoeveelheid kots op zijn trui lieten er geen misverstand over bestaan dat de laatste tijdrit in de Ronde van Frankrijk een helletocht waren geweest.

Eenmaal over de streep liet Boogerd zich door verzorger Ton van Engelen naar een ploegwagen duwen. Kracht om nog te trappen had hij niet meer. "Frisse lucht happen", adviseerde Van Engelen. "Ik moet even fietsen", reageerde Boogerd. Zijn 125ste plaats in de tijdrit, op 11.51 minuut van Lance Armstrong, interesseerde hem nauwelijks.

Na een klein stukje te hebben gefietst, dook hij weer snel in de auto. Schielijk stuurde assistent-ploegleider Adri van Houwelingen de wagen met zijn kopman annex patiënt naar het nabijgelegen rennershotel even buiten Mulhouse. "Het zal niet meevallen om hem weer op te knappen voor morgen", zei Van Engelen. Hij doelde op de voorlaatste etappe, die vandaag van Belfort naar Troyes voert. De 20ste etappe heeft een lengte van 254,5 kilometer en is daarmee de langste in deze Tour.

Terwijl Boogerd op doktersadvies op bed lag, sprak ploegarts Geert Leinders gisteravond vroeg de verwachting uit dat Boogerd vandaag gewoon zou kunnen starten. Leinders vertelde dat hij bijna drie uur voor Boogerds start een telefoontje kreeg waarin de renner hem meedeelde dat hij 'agressief' aan het braken was. In de rennersbus voorzag de arts hem even later van medicijnen om zijn braakreflex te onderdrukken. "Normale mensen zouden een week in de ziektewet gaan", zei Leinders, die geen verband zag met de maagklachten bij de eerder uit de Tour gestapte Raborenners Leon van Bon en Jan Boven. "Michael heeft geen maagpijn en diarree." Tijdens de tijdrit moest Boogerd opnieuw overgeven. "Onmenselijk maar niet gevaarlijk", noemde Leinders de situatie "Als hij zaterdag tijdens de etappe kan eten en drinken, gaat hij het redden."

NRC Webpagina's
22 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad