NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Boogerd: 'Tour is naar de kloten'

Door een onzer redacteuren
MONT VENTOUX, 14 JULI. Michael Boogerd had gisteren zo'n slechte dag dat zijn kansen op een plaats bij de beste tien in het algemeen klassement zo goed als verkeken zijn. Boogerd finishte als beste Nederlander op 7.51 minuten na Pantani, op de 42ste plaats.

Ver achter de eindstreep dook de kopman van de Rabobank achterin een wagen van zijn ploeg. Al vroeg in de beklimming van de Mont Ventoux had hij moeten lossen. Boogerd had een grote teleurstelling moeten incasseren en behoefte aan commentaar had hij op dat moment niet. "Ik kon niet beter", was alles wat hij op weg van de ene ploegwagen naar de andere kwijt wilde. In het algemeen klassement belandde Boogerd op de 22ste plaats met een achterstand van ruim een kwartier op de Amerikaan Armstrong. Hij gaat er vanuit dat hij in de negen etappes die in deze Tour nog resten zijn doel - een plaats bij de eerste tien - niet meer kan verwezenlijken.

Bijna vier uur later, na de avondmaaltijd in zijn hotel in Avignon, ging Boogerd er nog eens rustig voor zitten. Hij had geen idee wat de oorzaak was van zijn terugval in de etappe naar de Mont Ventoux, de tweede tegenvaller in de Tour sinds zijn matige prestatie eerder deze week in de Pyreneeën op de Hautacam. "Het lag niet aan mijn voorbereiding of aan de ploeg, en ik heb ook geen lichamelijke klachten. Ik kan gewoon geen excuses aanvoeren." Met de conclusie dat hij misschien toch niet geschikt is als ronderenner was Boogerd het niet eens. "Misschien had ik gewoon een mindere dag." Van deze Tour de France had Boogerd zich vooraf veel voorgesteld. Hij hoopt nu nog op een uitschieter op weg naar Parijs, maar beseft tegelijkertijd dat dat niet meer dan een troostprijs zou zijn. De kopman van Nederlands sterkste wielerploeg trok gisteren voor het slapengaan een heldere conclusie. "Mijn Tour is naar de kloten."

Boogerd was niet de enige grote verliezer op de Mont Ventoux, waar zich naar schatting 400.000 toeschouwers hadden verzameld. Alex Zülle (18de op 3.12 min. ), vorig jaar tweede in de Tour, zag er hevig vermoeid uit. Fernando Escartin (17de op 3.12 min.), in 1999 derde, sprak na afloop van 'un mal dia', een slechte dag.

NRC Webpagina's
14 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad