NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Raas: 'Dekker is geen renner die extra druk wil'


Manager Jan Raas van Rabobank kan tevreden terugblikken op de Tour de France. Erik Dekker heeft eindelijk de belofte ingelost. Kan zijn oogappel nog uitgroeien tot een klassiekerkoning?

Door onze redacteur JAAP BLOEMBERGEN

FREIBURG, 21 JULI. In de afgelopen drie weken is Jan Raas drie keer overgevlogen uit Zeeland. Hij beleefde de Tour de France op afstand. Hij liet de wedstrijdbespreking aan zijn ploegleiders over. Achter de schermen gaf hij adviezen, maakte hij gebruik van zijn koersinzicht. Een wielerprofessor verloochent zich niet.

De manager van Rabobank kan tevreden terugblikken op het hoogtepunt van het wielerseizoen. Drie renners die hij midden jaren negentig van de amateurs heeft overgeheveld naar de professionals, stonden in het middelpunt van de belangstelling. Erik Dekker behaalde drie ritzeges. Leon van Bon won ook een etappe. Alleen Michael Boogerd stelde teleur.

Drie pupillen die naam maken als beroepsrenner. Dat moet de leermeester een goed gevoel geven?

Jan Raas: "Ik heb het wiel niet uitgevonden. Ze hebben het zelf moeten doen. Ik heb ze gevolgd bij de junioren en de amateurs. Op grond van de uitslagen heb ik ze een contractje aangeboden. Als je er tien pakt en twee breken door, dan heb je het goed gedaan."

Het talent Erik Dekker heeft de hoge verwachtingen eindelijk ingelost. Hoe verklaart u de late doorbraak?

"Hij had te maken met een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen. Hij was niet meer zo nerveus als anders. Hij is eindelijk uit de ban gesprongen. Hij verkeerde in een bloedvorm en raakte in de winning mood. Zonder die twee eerdere ritzeges had hij de derde keer niet gewonnen. Hij toonde een gezonde portie bluf."

Waartoe is Dekker nog meer in staat? Kan hij kopman worden? Kan hij klassiekers gaan winnen?

"Hij heeft zeven jaar in dienst van de ploeg gereden. Hij is geen jongen die extra druk wil. Ik vergelijk hem wel eens met Ludo Peeters of Henk Lubberding. Die wilden of konden ook geen kopman zijn. Boogerd en Van Bon hebben er trouwens ook jaren over gedaan voor ze een beschermde status kregen. Dat is een natuurlijk proces."

Boogerd blijkt een minder sterke ronderenner dan werd verondersteld. Moet hij geen andere prioriteiten stellen?

"Hij heeft in een dip gezeten, maar hij heeft de draad fantastisch opgepakt. In de laatste week heeft hij aangevallen en redelijke uitslagen gereden. Hij heeft er mede voor gezorgd dat Dekker zijn derde prijs kon pakken. Boogerd heeft de trein van Telekom in de poep gereden. Hij heeft een zeer goede instelling. Neem van mij aan dat hij sterk terug gaat komen. In de Tour of in de klassiekers, daar moeten we straks eens rustig over gaan praten. Misschien volstaat een andere voorbereiding op de Tour."

U heeft in het verleden twee keer met Lance Armstrong onderhandeld. Heeft u geen spijt dat de deal niet doorging?

"Ik heb voor zijn ziekte en na zijn ziekte oriënterende gesprekken met hem gehad. Het is een type renner dat je er graag bij wilt hebben. Maar neem van mij aan dat hij extreme eisen stelde. Je praat niet alleen met een renner. Je praat ook met een schoenenfirma, een sokkenfirma, een brillenfirma enzovoorts. Daar was geen beginnen aan. Hij zou niet in onze ploeg hebben gepast."

Boogerd verdient ook meer geld dan zijn ploeggenoten. Hij heeft tijdens de Tour aangegeven dat hij wel eens terug verlangt naar vroeger, toen hij geen uitzonderingspositie innam.

"Ik heb daar niks van vernomen. Ik geloof niet dat hij door zijn salaris aan de druk bezweken is. Daar heeft het zeker niet aan gelegen. Het is niet erg dat een kopman meer verdient dan de anderen. Hij heeft het waargemaakt en is daarvoor beloond."

Blijven Boogerd, Van Bon en Dekker voor de ploeg behouden?

"In principe wel. Boogerd heeft vorig jaar een verbeterd contract getekend. Van Bon heeft twee jaar minder goed gepresteerd. We gaan volgende week rond de tafel zitten. Ik hoop dat hij blijft. Dat moet haalbaar zijn. Want dat ventje heeft pure klasse in zijn lijf. Dekker krijgt er vanzelfsprekend een zakcentje bij. Hij heeft een maand voor de Tour zijn contract verlengd met daarin een clausule dat hij eventueel tussentijds meer gaat verdienen. Ik geloof wel dat hij daar recht op heeft."

NRC Webpagina's
21 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad