NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Alom opluchting nu de bergritten voorbij zijn


De twee Belgische ploegleiders van Lance Armstrong en Jan Ullrich, Johan Bruyneel en Rudy Pevenage, halen opgelucht adem. In de laatste bergrit in de Tour stelde Armstrong zijn gele trui veilig, Ullrich zijn tweede plaats.

Door onze redacteur WARD OP DEN BROUW

MORZINE, 19 JULI. Met een brede glimlach op zijn gezicht stapte Tyler Hamilton na afloop van de zestiende etappe in de Tour de France uit de luxe bus die enkele honderden meters achter de finish in Morzine stond. US Postal-manager Mark Gorski begroette de meesterknecht van Lance Armstrong met een stevige handdruk en een tik tegen zijn schouder. Woorden waren overbodig. Een aanval op de leiderspositie van Armstrong afgeslagen. De concurrentie maakt na de laatste bergetappe na de laatste bergetappe logischerwijs geen kans meer om de Amerikaan de gele trui afhandig te maken.

In de beklimming van de Joux-Plane, de laatste col voor de eindstreep in Morzine, kende Johan Bruyneel gisteren een paar angstige momenten. De ploegleider van US Postal zag hoe zijn kopman-in-het-geel werd gelost door Richard Virenque en Jan Ullrich. "Lance wilde hier per se winnen", zei een opgeluchte Bruyneel. "Hij voelde zich heel goed en hij begon ook sterk aan Joux-Plane. Die eerste vier, vijf kilometer ging het uitstekend, tot hij een spectaculaire inzinking kreeg. Hij was zo gemotiveerd om te winnen dat hij te veel met de wedstrijd bezig is geweest en te weinig met eten en drinken. Ik was even ongerust. Aan zijn stem kon ik horen dat hij alles onder controle had. Maar ik ben blij dat de bergen voorbij zijn."

Bruyneel was niet onder de indruk van de vroege aanval van Marco Pantani, die er al op de eerste col vandoor ging. "Zo vroeg in de wedstrijd aanvallen was gekkenwerk. Ik denk dat niemand dat kan: honderd kilometer vooruit rijden en op de Joux-Plane aanvallen." Bruyneel vermoedde dat het vuur in Pantani was opgelaaid door de kritiek die Armstrong eergisteren op de rustdag op de Italiaan had geleverd in de nasleep van de discussie over Pantani's zege op de Mont Ventoux, een cadeautje van Armstrong.

"Misschien wilde Pantani daarop antwoord geven met een prestatie", giste Bruyneel. "Hij heeft in elk geval voor spektakel gezorgd. Lance heeft mogelijk te veel energie gestoken in zijn poging om Pantani een lesje te leren. Hij wilde hier de kroon op zijn werk zetten en dat is niet gelukt." Toen Armstrong het op de laatste col moeilijk kreeg, adviseerde Bruyneel hem om te blijven eten en drinken en in zijn eigen tempo te rijden. "En dat ie rustig moest blijven, omdat hij een ruime voorsprong op Ullrich heeft." Het tijdverlies ten opzichte van de nummer twee viel uiteindelijk mee. "Het kon slechter geweest zijn", zei Bruyneel. "Veel slechter."

De Belg wees erop dat de langzaamste renners een minuut per klimkilometer op de Joux-Plane verloren. "Dat had Lance ook kunnen gebeuren." In dat geval was Ullrich vanmiddag in Evian-les-Bains in het geel van start gegaan. Ullrich trad gisteren op weg naar Morzine uit zijn eigen schaduw en dat deed zijn ploegleider, Rudy Pevenage, veel plezier. Op zijn beurt had de kopman van Telekom ook een aanval afgeslagen, op zijn tweede plek in het klassement. In Courchevel was hij 's ochtends met een voorsprong van slechts twee seconden op de Spanjaard Joseba Beloki van start gegaan. Sinds gistermiddag is de marge weer ruim een minuut. "Jan heeft laten zien dat hij stilaan de oude is en dat ze hem nog niet moeten afschrijven." Ullrich was de Tour goed begonnen, maar tegen een super-Armstrong is hij dit jaar niet opgewassen, stelde Pevenage. De Belg vond het te ver gaan om de terugval van Armstrong als een inzinking te betitelen. "Toen Jan in '97 de Tour won was hij in de laatste week ook aan het eind van z'n krachten." In zijn poging op de Joux-Plane zoveel mogelijk afstand van Armstrong te nemen, wisselde Ullrich bovenop die berg van fiets. Daarbij verloor hij iets meer dan tien seconden, maar dat maakte hij in de afdaling op zijn fiets met nieuwe remblokjes ruimschoots goed. Nu Ullrich zijn tweede plaats in de Tour heeft veiliggesteld, denkt Pevenage al aan het vervolg van het seizoen. Aan de tijdrit op de Olympische Spelen bijvoorbeeld. In die discipline werd Ullrich vorig jaar wereldkampioen. "De wegrit winnen in Sydney is natuurlijk nog mooier", zei Pevenage. "Maar de Tour blijft voor hem de belangrijkste wedstrijd. Hij wil er ook volgend jaar alles aan doen om hier te winnen. En vandaag heeft hij aangetoond dat hij dat nog kan. Volgend jaar wordt het dus weer spannend."

Voor de korte termijn richt Ullrich zich op de tijdrit, vrijdag van Freiburg naar Mulhouse. Hij is erop gebrand die race voor eigen publiek te winnen. Ullrich: "Dat is deze Tour mijn laatste grote uitdaging."

NRC Webpagina's
19 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad