NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Prestaties?


De Rabobankploeg rijdt getuige de drie etappezeges in de Tour de France veel beter dan vorig jaar. Hoe is dat te verklaren?

Door MARCEL ABRAHAMS

Jeroen Wielaert, wielerverslaggever van Radio 1: "De Rabobankploeg was verleden jaar nogal aangeslagen na de dopingproblematiek in de Tour van 1998. De renners waren als de dood om de fout in te gaan, daardoor bleven hun prestaties wat achter bij de verwachtingen. Nu is de ploeg niet meer bang voor onaangekondigde invallen van de Franse justitie. Ook prijzen ze zich gelukkig dat ze in deze Tour hun eigen dokter weer bij zich hebben. Vooral in mentaal opzicht is dat een belangrijk gegeven. Dekker heeft zichzelf met twee etappezeges overtroffen. Hij wil laten zien hoe goed hij is. De winst van Leon van Bon was te danken aan een sterk optreden van de hele ploeg. Van Boogerd wordt veel te veel verwacht. Nederland is wanhopig op zoek naar de nieuwe Zoetemelk. Boogerd moet voldoen aan veel te hoge eisen, en dat terwijl hij helemaal niet zwak rijdt."

Gerrie Knetemann, bondscoach van de Nederlandse profwielerploeg: ,,Wielrennen is net als voetbal: niet te voorspellen. Die drie etappezeges van de Raboploeg had toch niemand zien aankomen? Succes kan zomaar komen aanwaaien. Dekker had altijd al talent, dat komt er nu uit. De etappewinst van Van Bon was tactisch goed voorbereid. Boogerd fungeert nu als een soort bliksemafleider voor andere renners. Boogerd is té ambitieus, daarom blijven zijn prestaties wat achter bij de verwachtingen. Hij heeft een perfecte instelling, daarom hoeven we ons over Boogerd weinig zorgen te maken."

Peter Blitz, sportpsycholoog: ,,De Raboploeg was vorig jaar, als een van de weinige teams, brandschoon. Andere ploegen gebruikten nog wél doping, daarom vielen de prestaties van de ploeg tegen. Nu zijn er meer dopingcontroles en zullen de meeste ploegen de pillenpot links laten liggen. Dat normaliseert de krachtsverhoudingen in het peloton. De sfeer in de ploeg is onveranderd goed gebleven, bovendien blonk de formatie een paar keer uit in tactisch opzicht. Drie etappezeges is een prima resultaat, al ging het nog niet om het échte werk. Boogerd laat weinig zien, op beslissende momenten geeft hij niet thuis. Dat is toch een mentaal probleem, al heeft Boogerd in het verleden ook vaak gesukkeld met zijn gezondheid. Hij is echter niet bij machte om een succesje af te dwingen."

Frans Maassen, oud-renner en ploegleider Rabo-junioren: "Het succes van de ploeg hangt af van details. Dit jaar is de hele ploeg in vorm, inclusief alle kopmannen. Verleden jaar kende de ploeg een sterke voorbereiding, waarna er een matige Tour werd gereden. Dit seizoen is het precies andersom: een slechte voorbereiding, een sterke Tour. De ploeg is dit jaar zó goed bezig, dat meer successen niet zijn uit te sluiten."

Cees Priem, oud-ploegleider: "De ploeg heeft meer etappes gewonnen dan vorig jaar, maar Boogerd presteert minder goed. Om etappezeges te boeken moet je ook wat geluk hebben. Dekker had gewoon twee keer een goede dag. De Rabobankploeg heeft goed gebruik gemakt van het feit dat er maar weinig echte sprintploegen deelnemen aan deze Tour. Er zijn maar weinig verschillen tussen de ploeg van dit jaar en die van vorig seizoen. Of het nog goedkomt met Boogerd? Misschien wint hij nog een etappe."

Tonny Eyk, musicus en wielerliefhebber: "Dekker had zelfs nog een etappe kunnen winnen als Boogerd hem meer had geholpen. In dat geval was de eerste etappe een prooi voor Dekker geweest. Vorig jaar presteerden de belangrijkste Rabo-renners niet op het moment dat het moest en was de sfeer in de ploeg beneden peil. Ook was het selectiebeleid dubieus. Waarom mocht Koos Moerenhout bijvoorbeeld niet mee? Nu voelt iedereen zich goed en is iemand als Dekker op en top gemotiveerd."

NRC Webpagina's
15 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad