NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Armstrong maakt een 'Tour de Big Apple'


Armstrong is na zijn tweede zege in de Tour de France hot in de Verenigde Staten. Er is een wonder gebeurd.

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 29 JULI. Foto's met een stralende Lance Armstrong sierden de afgelopen week de covers van Amerikaanse week- en maandbladen. Stralend naast zijn vrouw en zijn kind maakte hij na de bijna onmenselijk zware Tour de France een Tour de Big Apple. Van de ene huldiging naar de andere, van de ene sportwinkel naar de andere, van de ene talkshow naar de andere, Lance Armstrong was minimaal een paar dagen hot in New York en omstreken.

Even hielden de Amerikaanse fans van Armstrong de adem in deze week. Dat was toen woensdag bekend werd dat een Concorde op weg naar New York boven Parijs ontplofte. Zou de tweevoudige Tour-winnaar in het vliegtuig hebben gezeten? De Armstrong-website www.laf.org bracht verlichting. Nee, Lance zat niet in het vliegtuig, de passagiers waren Duitsers.

Veilig en gezond per Boeing in New York geland begon Armstrong aan zijn 'Pr-Tour' door de Verenigde Staten. Van de superstore van zijn hoofdsponsor Nike tot Wall Street, van de ene televisieomroep naar de andere, van breakfastshows tot late-nightshows. Overal moest hij zijn successtory vertellen, tot in The Tonight Show van Jay Leno. "Lance, vertel ons toch eens, hoe krijg je dat als ex-kankerpatient voor elkaar?"

En daar ging hij weer: "Ik ben geen slachtoffer van kanker maar een man die kanker heeft overleefd. Ik ben geen wonder. Dertig jaar geleden zou ik een medisch wonder zijn geweest, omdat 95 procent van mensen met teelbalkanker niet genas. Nu, in 2000, overleeft 95 procent." Maar toch nog vierduizend kilometer over bergen, door regen en wind, per fiets afleggen, met een gemiddelde snelheid van 40 kilometer per uur, hoe doe je dat? Leno viel namens veel Amerikanen in katzwijm van bewondering.

De manier waarop Armstrong zijn ziekte overwon en vervolgens zelfs twee keer de Tour de France won, is een reden voor veel kankerpatiënten in genezing te geloven. De Lance Armstrong Foundation, waarin de wielrenner het meeste van zijn prijzengeld steekt, biedt mensen met kanker hoop. Op de website geeft Armstrong adviezen aan de hand van zijn gruwelijke en positieve ervaringen. Armstrong op de cover van Sports Illustrated, het toonaangevende sportmagazine dat vooral honkballers, basketballers en footballers volgt, betekende een triomf op de erelijst van de tweevoudige winnaar van de Tour - Greg LeMond kreeg het niet voor elkaar. Maar Armstrong heeft nog niet alles gewonnen. In september wil hij in Sydney de gouden olympische medaille winnen. Vier jaar geleden in Atlanta wilde hij dat al. Maar toen mislukte zijn missie. Vier jaar geleden had zich al kanker in zijn lichaam genesteld, Armstrong wist het nog niet.

Nu Armstrong de ziekte heeft overleefd, wil hij alsnog olympisch kampioen worden. Wanneer hem dat lukt, gaat hij zonder twijfel op zoek naar een nieuwe triomf in zijn leven. Zijn Amerikaanse bewonderaars zouden niet anders willen.

NRC Webpagina's
29 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad