NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Boogerd verlaat de ronde door een zijdeur


Door een valpartij in de voorlaatste etappe in de Ronde van Frankrijk haalde Michael Boogerd niet Parijs. Voor de kopman van Rabobank eindigde zijn toch al teleurstellende Tour zaterdag in een ziekenwagen.

Door een onzer redacteuren

PARIJS, 24 JULI. De eerste valpartij in de Tour, op de eerste dag in de tijdrit in Futuroscope, was spectaculair. David Extebarria wilde op drie kilometer van de finish de Italiaan Gian Matteo Fagnini inhalen, de Telekomrenner die één minuut voor hem van start was gegaan. Bij het uitkomen van een bocht werd Extebarria gehinderd door een wagen van Telekom. De Spanjaard kon de auto niet ontwijken en knalde hij tegen een muur. Extebarria aarzelde niet en stapte weer op zijn fiets, een reflex die wielrenners eigen is.

"Renners zijn de sterkste beesten die God geschapen heeft", zei Telekom- ploegleider Walter Godefroot eerder dit jaar. "Je ziet ze de lucht invliegen, zwaar tegen de stenen botsen en direct weer op de fiets springen om verder te koersen."

Bij Extebarria was het niet anders. Met een bebloed gezicht kwam hij even later over de streep, met z'n pijnlijke rechterarm in een ongebruikelijke houding op het stuur van zijn tijdritfiets. De volgende dag kon hij weer van start voor de tweede etappe. Valpartijen deden zich na die eerste dag nog wel voor in de Tour, grote ongelukken in het peloton bleven uit.

Michael Boogerd was zaterdag na een valpartij niet meer in staat om op zijn fiets te stappen. Dat hij de voorlaatste etappe van Belfort naar Troyes niet uitreed was geen verrassing, de oorzaak van zijn abandon wel. Doodziek had Boogerd vrijdagmiddag de tijdrit van Freiburg naar Mulhouse gereden. Voorafgaand aan die race tegen de klok had hij al een paar keer moeten kotsen, op de fiets gebeurde hetzelfde. Het zag er vrijdagavond naar uit dat hij de volgende ochtend wel zou starten in Belfort. Alleen als hij niet zou eten en drinken in de langste etappe in de Tour zou Boogerd - op dat moment 19de in het algemeen klassement op 42,13 minuut van geletruidrager Lance Armstrong - het volgens ploegarts Geert Leinders niet redden. Boogerd at en dronk zaterdag weer en voelde zich redelijk fris, maar toch redde hij het niet. Zaterdag ongeveer anderhalf uur na de start in Belfort lag hij in een ambulance, op weg naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Niet geplaagd door dezelfde fysieke problemen als een dag eerder, maar als slachtoffer van een valpartij, veroorzaakt door een onverwachte manoeuvre van een auto van de organisatie. De Tourdirectie wees alle schuld van de hand. Maar doordat behalve Bernard Hinault ook Miss Frankrijk als gast in die wagen zat, waren de renners wel afgeleid, zei de Nederlandse Polti-renner Bart Voskamp na afloop van de etappe. In een ziekenwagen kreeg Boogerd eerste hulp, in het rennershotel in finishplaats Troyes hechtte ploegarts Leinders de aanvankelijk hevig bloedende wond aan de kin van de renner. In het plaatselijke ziekenhuis werd Boogerd nader onderzocht en bracht hij ook de nacht door. Hij had ook last van een zere knie en een van zijn schouders waar hij bij een val in Catalonië eerder dit jaar al een keer op terecht was gekomen.

Boogerd verliet de Tour gisteren door de zijdeur, vanuit Troyes, op nog geen tweehonderd kilometer van Parijs. In het gezelschap van zijn vriendin, voormalig Miss Nederland, en zijn ouders. Voor zijn ploeg was de Tour van 2000 dankzij drie ritzeges van Erik Dekker en één overwinning van Leon van Bon een onvergetelijke.

Dekker kan als strijdlustigste renner van de Tour in de komende criteriums nog weken nagenieten van zijn Toursuccessen, ploeggenoot Boogerd zit na zijn mislukte Tour thuis. Hij mag van de dokter een week niet fietsen.

NRC Webpagina's
24 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad