NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Conflicten staan centraal bij ploeg van Hanegraaf


Bij de wielerploeg van Farm Frites staan de prestaties nog steeds niet centraal. Een nieuwe aflevering in een eindeloze fietssoap is begonnen.

Door onze redacteur WARD OP DEN BROUW

COURCHEVEL, 18 JULI. De Ronde van Frankrijk kende een turbulent begin voor de Nederlandse wielerploeg van Farm Frites en met een nieuw conflict is het team van manager Jacques Hanegraaf gisteren de laatste Tourweek ingegaan. Wegens een te hoge hematocrietwaarde mocht kopman Sergei Ivanov niet starten in de Tour, nu liggen ploegarts Dion van Bommel en perswoordvoerder Ardie den Hoed met elkaar overhoop.

Bij Ivanov werd op de eerste dag van de Tour bij een gezondheidscontrole een te hoge hematocrietwaarde in zijn bloed vastgesteld. Omdat een renner in dat geval vijftien dagen niet mag fietsen, kon de Rus meteen naar huis. Bij de ploeg is geen plaats voor renners met een te hoge hematocrietwaarde, omdat ze daarmee de verdenking op zich laden het bloeddopingmiddel EPO te hebben gebruikt. Farm Frites wil van de renner af, maar Ivanov verzet zich met behulp van een advocaat tegen een gedwongen vertrek bij de ploeg die in de Tour de twintigste en laatste plaats bezet in het algemeen ploegenklassement.

Op de frites-met-mosselenparty die de ploeg gisteren op de tweede rustdag bij het rennershotel in Courchevel had georganiseerd, bleek een nieuwe rel het gespreksonderwerp. De pr-man had een aanvaring gehad met de dokter, omdat die zich naar zijn mening te veel met tv-optredens van renners en andere leden van de ploeg zou bemoeien. "Dat is mijn werk", zei Den Hoed. "De dokter is er voor de aspirines." Van Bommel zou zondag aan de ploeg zijn besluit kenbaar hebben gemaakt dat hij na de Tour vertrekt als ploegarts, als gevolg van de botsing met Den Hoed. De pr-man bevestigde dat gisteren. Vervolgens ontkende Van Bommel zelf dat hij zijn vertrek had aangekondigd. "Ik heb niets met Den Hoed te maken en ik stap zeker niet op. Na de Tour wil ik een gesprek met Hanegraaf. Er wordt door een aantal mensen in de Tour aan zijn stoelpoten gezaagd. Het bederft de sfeer binnen het hele team. En ik ben er niet alleen voor de gezondheid van de renners, maar voor het welzijn van al het personeel."

Hanegraaf was gisteren een opvallende afwezige op de mosselparty in Courchevel. Hij zou aanvankelijk zondag naar Frankrijk komen, maar alle vluchten bleken volgeboekt. Gisteren verbleef hij voor werkzaamheden in Nederland. Hanegraaf is wel van plan deze week in de Tour te verschijnen. Er mocht volgens de manager geen verband worden gelegd tussen zijn afwezigheid en de laatste ontwikkelingen in zijn ploeg.

Wel aanwezig op de mosselparty was Egon van Kessel, die twee maanden geleden door Hanegraaf op non-actief werd gesteld als ploegleider. Van Kessel was vorig jaar door voormalig ploegmanager Cees Priem naar TVM gehaald als opvolger van Steven Rooks, die meer tijd voor zichzelf wilde hebben en uit het wielrennen stapte. Begin dit jaar stopte TVM als sponsor van de ploeg. Hanegraaf werd de nieuwe manager, Teun van Vliet werd ploegleider.

Intussen is Van Vliet op non-actief gesteld omdat hij zich te autoritair naar de renners opstelde, moest assistent-ploegleider Guido van Calster opstappen en werd renner Dave Bruylandts wegens een te hoge hematocrietwaarde uit de ploeg gezet. Van Kessel werd begin mei op een zijspoor gezet omdat hij in het tijdschrift Sportweek had beweerd dat Hanegraaf de directie niet juist informeerde over de gang van zaken in de ploeg.

"In eerste instantie kwam hij heel goed op mij over en hij heeft ook wel kennis van zaken, maar hij ging zich overal mee bemoeien", zei Van Kessel gisteren over Hanegraaf. "Met de mecaniciens, de soigneur, de ploegleiding, enzovoorts." Om die reden werd Hanegraaf voorafgaand aan de Tour de France door de directie van Farm Frites te verstaan gegeven dat hij zich voortaan tot het management van de ploeg moet beperken.

Als Hanegraaf in Courchevel was geweest, zou Van Kessel niet naar de mosselparty zijn gekomen, erkende de laatste. "Het is beter dat we elkaar niet zien." Dat de ex-ploegleider nog altijd geliefd is, bleek gisteren uit de hartelijke begroetingen die hem ten deel vielen van renners als Robbie McEwen en Servais Knaven.

Van Kessel staat nog altijd op de loonlijst bij Farm Frites en zou daar graag weer aan de slag gaan als ploegleider. Renners en personeel hebben gevraagd hem terug te nemen. Van Kessel: "Maar Hanegraaf heeft dat niet gehonoreerd."

NRC Webpagina's
18 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad