U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Microsoft

Nieuws

Proces

Achtergrond

Links

Proces

  • U kunt de complete tekst van de Findings of Fact on Microsoft van rechter Thomas Penfield Jackson hier lezen.

  • De zaak tegen Microsoft is aangespannen op grond van de anti-kartelwetgeving. Klik hier voor een tabel die een overzicht geeft van de toepassingen van deze wet.

Microsofts egocentrisme
(13 september 2000)
De slepende rechtszaak heeft de strijdlust van Microsoft niet aangetast. De softwaremaker wil blijven domineren. Wie wil mag meedoen, maar Microsoft stelt de norm.

Megaclaim bedreigt Microsoft
(31 augustus 2000)
De beslissing van een rechter in San Francisco afgelopen dinsdag om één particuliere klacht tegen softwaremaker Microsoft als een gezamenlijke aanklacht van miljoenen burgers aan te merken, vormt een nieuwe grote bedreiging voor het concern.

VS: haast met zaak-Microsoft
(16 augustus 2000)
Van het Amerikaanse ministerie van Justitie mag de antitrustzaak tegen het softwareconcern Microsoft direct naar het Hooggerechtshof, zonder dat eerst het Hof van Beroep zich over de zaak buigt.

Onderzoek EU naar macht van Microsoft
(4 augustus 2000)
De Europese Commissie is gisteren tegen de Amerikaanse softgigant Microsoft een formeel onderzoek begonnen naar machtsmisbruik. Dat gebeurt op grond van beschuldigingen dat Microsoft zijn overheersende positie op de markt voor besturingssoftware voor pc's heeft misbruikt om die voor servers ook naar zijn hand te zetten.

Zaak Microsoft naar hoogste hof
(21 juni 2000)
Microsoft kreeg gisteren een tegenslag te verwerken bij het hoger beroep in de rechtszaak tegen de softwareproducent. De Amerikaanse rechter Thomas Penfield Jackson heeft het beroep in de mededingingszaak doorgestuurd naar het Amerikaanse Hooggerechtshof in plaats van naar een Hof van Beroep in Washington.

Microsoft domineert maar creëert niet IBM- kloon
(20 juni 2000)
De huidige software-industrie is niet aan Microsoft te danken, maar aan een onderneming die vooral bekend staat om zijn hardware: International Business Machines (IBM), vindt Ellen Ullman.

Nieuwe Economie vereist ook een nieuwe overheid
(17 juni 2000)
Het geruchtmakende vonnis in de zaak-Microsoft is meer dan alleen de voorlopige apotheose van een rechtszaak tegen een softwaregigant. Het vonnis markeert een fase in de metamorfose van de overheid, van regelgever in de oude economie tot vormgever van de nieuwe, meent Robert B. Reich.

'Splitsing schendt vrije marktprincipe'
(8 juni 2000)
Opsplitsing van Microsoft is excessief, onredelijk en schendt het principe van de vrije markt. Dat zei topman S. Ballmer van Microsoft vanmorgen in reactie op een uitspraak van de Amerikaanse rechter.

Steve Ballmer: 'Wij doen niets fout'
(8 juni 2000)
Steve Ballmer was duidelijk geïnstrueerd rustig te blijven. Toch liep het hoofd van de imposante bestuursvoorzitter van Microsoft vanmorgen langzaam hoog aan terwijl hij op een podium van de Rotterdamse Doelen op hoge toon gerechtigheid eiste. Gerechtigheid in de bijna twee jaar lopende rechtszaak van de Amerikaanse overheid tegen Microsoft wegens misbruik van economische macht.

Microsoft gokt in hoger beroep op glorieuze zege
(8 juni 2000)
Tien jaar lang al zijn de praktijken van Microsoft een reden voor de Amerikaanse overheid om het bedrijf in de gaten te houden. De zaak Microsoft heeft een lange voorgeschiedenis.

Canada biedt Microsoft graag 'asiel'
(8 juni 2000)
Als er in de Verenigde Staten geen toekomst is voor Microsoft in zijn geheel, waarom zou de softwaregigant uit Seattle dan zijn boeltje niet oppakken en uitwijken naar Canada? De autoriteiten in de Canadese stad Vancouver, een kleine 200 kilometer ten noorden van het hoofdkwartier van Microsoft, zouden de onderneming graag zien komen.

Uitstel in rechtszaak Microsoft
(2 juni 2000)
Een bepaling van de strafmaat in de rechtszaak tegen Microsoft zal in elk geval nog een week duren. Dat is de uitkomst van overleg tussen rechter Thomas Penfield Jackson, het departement van Justitie en Microsoft.

Novells gemiste kansen
(26 mei 2000)
Het dominante besturingsprogramma Windows van Microsoft is niet altijd nummer één geweest. Tien jaar geleden timmerde Novell onder leiding van Ray Noorda aardig aan de weg. Wat vindt Noorda nu van het antimededingingsproces, van Microsoft en Bill Gates? "Gates is een verwend mannetje. Als hij zijn zin niet krijgt, gaat hij gillen."

Rechter Jackson wil Microsoft in drieën delen
(25 mei 2000)
De Amerikaanse rechter Thomas Penfield Jackson voelt er in de antimededingingszaak tegen Microsoft voor deze onderneming in drieën op te splitsen. Hij wil ook zeer snel een strafmaat bepalen.

Microsoft vangt bot
(18 mei 2000)
Het Amerikaanse ministerie van Justitie houdt vast aan zijn plan voor de opsplitsing van Microsoft. Het softwarebedrijf uit Redmond had voorgesteld zijn manier van zakendoen aan te passen, maar de voorgestelde maatregelen zouden volgens Justitie geen einde maken aan Microsofts schendingen van de Amerikaanse mededingingswet.

Regering VS eist splitsing van Microsoft
(29 april 2000)
De Amerikaanse regering gaat rechter Thomas Penfield Jackson vragen om het softwarebedrijf Microsoft in twee stukken te splitsen.

'Splitsing Microsoft gaat niet ver genoeg'
(28 april 2000)
Als vanavond de beurzen in de VS zijn gesloten krijgt de rechter, die Microsoft eerder veroordeelde voor oneerlijke concurrentie, een voorstel om het bedrijf op te splitsen.

Nasdaq keldert door Microsoft
(25 april 2000)
Het aandeel Microsoft is gisteren fors gedaald na berichten dat het Amerikaanse ministerie van Justitie het bedrijf wil opsplitsen. Opnieuw sleepte het fonds de technologiebeurs Nasdaq naar beneden.

Microsoft wil zijn zaak buiten rechtszaal winnen
(12 april 2000)
Microsoft schuwt geen middel om de publieke en politieke opinie in de Verenigde Staten voor zijn zaak te winnen. Want de kansen in hoger beroep, dus in de rechtszaal zijn voor de gewraakte softwaregigant klein.

Microsofts monopolie
(4 april 2000)
De winnaar pakt alles. Deze versleten wijsheid uit de sportwereld is ook van toepassing op de moderne economie. Het bedrijf dat er in slaagt om een nieuwe technologische standaard te ontwikkelen en deze weet op te leggen aan de markt, heeft de slag met zijn concurrenten gewonnen.

Nasdaq lijdt onder Microsoft-kwestie
(4 april 2000)
Vooruitlopend op de uitspraak in de mededingingszaak tegen softwaremaker Microsoft daalde de Nasdaq gisteren met 349 punten, ofwel met 7,6 procent.

Microsoft gebaat bij tijdrekken
(4 april 2000)
Het proces tegen Microsoft is nog lang niet ten einde. Het bedrijf kan tijdrekken door in beroep te gaan. En tijdrekken loont.

Uitspraak over Microsoft:
(4 april 2000)

Borland, Wordperfect, Lotus - wie kent ze nog?
(4 april 2000)
De 'slachtoffers' en concurrenten van Microsoft hebben lang moeten wachten op gerechtigheid. Sommige bedrijven zijn inmiddels naar de achtergrond verdwenen, andere beleefden gisteren hun finest hour.

Geen compromis voor Microsoft
(3 april 2000)
Pogingen een compromis te bereiken in de antimededingingszaak tussen softwareconcern Microsoft en de Amerikaanse overheid zijn dit weekeinde gestaakt. Rechter Richard Posner gaf na vier maanden bemiddelen zijn opdracht terug omdat de verschillen van mening "te diepgeworteld waren om te kunnen worden overbrugd".

Nog geen uitspraak in zaak tegen Microsoft
(29 maart 2000)
Een uitspraak in de antimededingingszaak tegen Microsoft is voorlopig uitgesteld. Rechter Thomas Jackson heeft de partijen nog tien dagen gegeven om te onderhandelen.

Geen schikking Microsoft en justitie
(27 maart 2000)
Een laatste poging om een schikking te bereiken in de mededingingszaak tegen softwarefabrikant Microsoft is vastgelopen. Microsoft zou niet bereid zijn vergaande concessies te doen. Het zou op geen enkele manier willen reorganiseren.

Beide partijen hoopvol bij slot proces Microsoft
(23 februari 2000)
De twee partijen in de antimededingingszaak tegen softwareconcern Microsoft kregen gisteren een allerlaatste kans hun kant van de zaak uiteen te zetten. Zowel de overheid als Microsoft claimde na afloop een overwinning.

Microsoft ziet overal dreiging
(22 januari 2000)
Brad Smith is een van de advocaten van Microsoft. Deze week reageerde het softwarebedrijf formeel op het vernietigende oordeel van de rechter. "Als Justitie aanstuurt op splitsing kun je dat toch lastig een compromis noemen."

Microsoft vindt dat het geen wetten heeft overtreden
(19 januari 2000)
Microsoft ontkent dat het met zijn besturingsprogrammma Windows een monopoliepositie heeft en dat het de wet heeft overtreden. Dat staat in een rechtbankdocument dat gisteren door de softwarefabrikant is ingediend.

Microsoft nu ook in rechtszaak door klanten belaagd
(23 november 1999)
Consumenten in Californië die zich bekocht voelen door Microsoft zijn naar de rechter gestapt. In een zogeheten class action rechtszaak beschuldigen ze de monopolist Microsoft van een te hoge prijs voor Windows.

De wereld houdt niet van Microsoft
(22 november 1999)
Microsoft is een monopolist, oordeelde de rechter. Maar in Seattle, waar het softwarebedrijf zijn hoofdkantoor heeft, heerst woede over de bureaucraten uit Washington en de politieke macht van Californië.

'Microsoft wacht op Bush jr'
(10 november 1999)
Microsoft zou overwegen van een schikking in de antitrustzaak tegen het bedrijf af te zien in de hoop dat volgend jaar een Republikeinse regering in het zadel komt.

Microsoft ziet in schikking een nederlaag
(9 november 1999)
Een schikking in de Amerikaanse antitrustzaak tegen Microsoft is eerder een psychologisch dan een economisch vraagstuk. Dat zegt Herbert Hovenkamp, hoogleraar aan de juridische faculteit van de University of Iowa in Iowa City. Volgens Hovenkamp, die adviseur is van het departement van justitie, neemt Microsoft-topman Bill Gates de hele rechtszaak zeer persoonlijk op. ,,Een rationeel denkend bedrijf in deze positie zou schikken'', zegt Hovenkamp. ,,Met Microsoft schat ik de kans op dit moment op fiftyfifty.''

De schade beperken is alles wat Microsoft rest
(8 november 1999)
Microsoft heeft zijn machtspositie misbruikt en belangen van consumenten geschaad, vindt een Amerikaanse rechter. Het softwarebedrijf is formeel nog niet schuldig, maar moet zich nu richten op beperking van de strafmaat.

Goliath Gates
(8 november 1999)
Een nederlaag van Goliath spreekt altijd tot de verbeelding. Zeker als Goliath zich een plaatsje in nagenoeg elke woning of kantoor van de Westerse wereld heeft verworven en aldus de standaard is geworden waaraan de burgers zich moeten conformeren. De voorlopige bevindingen van een rechter in de Verenigde Staten dat Bill Gates zich schuldig maakt aan monopolistisch gedrag, is daarom met genoegen ontvangen.

Microsoft wil schikking in strafzaak VS
(8 november 1999)
Microsoft, dat volgens een Amerikaanse rechter zijn monopoliepositie heeft misbruikt ten koste van de consument wil een schikking met het ministerie van Justitie. Het softwareconcern houdt zijn onschuld vol.

Softwarebedrijf misbruikte macht
(6 november 1999)
Een Amerikaanse rechter heeft gisteravond bepaald dat de softwarefabrikant Microsoft een monopolie heeft op de markt van besturingssystemen voor personal computers. Microsoft heeft daarvan misbruik gemaakt waardoor de consument is geschaad.

Geen snel akkoord in zaak-Microsoft
(1 juni 1999)
Vandaag is het antimededingingsproces tegen Microsoft hervat na een onderbreking van ruim drie maanden. De partijen zijn in die tijd niet dichter tot elkaar gekomen.

Microsoft lijkt in rechtszaak af te stevenen op verlies
(27 februari 1999)
De rechtszaak tegen softwareconcern Microsoft ligt nu zes weken stil. Het Amerikaanse bedrijf, dat wordt beschuldigd van misbruik van monopolie, lijkt weinig kans te maken om zonder kleerscheuren uit het proces te komen.

Steeds meer gaten in defensie van Microsoft
(5 februari 1999)
Microsoft heeft het moeilijk in het het proces waarin de Amerikaanse justitie de softwaregigant beschuldigt van monopoliepraktijken. Deze week mislukte een video-vertoning.

'Microsoft moet op compromis aansturen'
(21 december 1998)
Het proces tegen Microsoft is twee weken verdaagd. Eigenlijk had de zaak al afgerond moeten zijn, maar de rechtszittingen kunnen nog maanden duren.

South Carolina trekt zich terug uit zaak Microsoft
(8 december 1998)
De Amerikaanse staat South Carolina heeft besloten zich terug te trekken uit de anti-mededingingszaak tegen Microsoft. Dat heeft procureur-generaal David Condon van de staat gisteren bekendgemaakt.

Overheid zit fout met proces tegen Microsoft
(3 december 1998)
Bill Gates, topman van het zwaar onder vuur liggende automatiseringsbedrijf Microsoft, vindt dat de Amerikaanse overheid fout zit met de beschuldiging dat Microsoft zijn marktdominantie heeft misbruikt.

Strijd tegen Microsoft ontbrandt op alle fronten
(25 november 1998)
America Online, Netscape en Sun Microsystems bundelen hun krachten. Daarmee ontstaat voor Microsoft een geduchte tegenstander op vele fronten.

Lachen om Bill Gates
(20 november 1998)
Microsoft en Justitie hebben achter het hekje allebei een grote tafel waar zeven man aan zitten. Stapels documenten liggen voor ieders neus. Verder zijn er thermoskannen met water, Kleenex, en bij Microsoft een grote zak zuurtjes.

E-mail als vingerafdruk
(20 november 1998)
In het proces tegen Microsoft dient e-mail als bewijsmateriaal. ,,Wij moeten Netscape verpletteren.'

Gates als Rockefellers echo
(14 november 1998)
Het Amerikaanse departement van justitie laat zich voor het karretje spannen van concurrenten, maar Microsoft zal dit proces winnen, zegt Gates.

`Microsoft bedreigde partner Intel'
(11 november 1998)
Intel heeft onder zware druk van Microsoft afgezien van de ontwikkeling van software die bedreigend was voor het bedrijf van Bill Gates. Aan deze verklaring hield Intelbestuurder Steven McGeady gisteren vast.

Microsoft ergert rechter
(7 november 1998)
In de antimededingingszaak tegen Microsoft heeft rechter Thomas Penfield Jackson het bedrijf gewaarschuwd de woorden van getuigen niet te verdraaien. Ook maande de rechter tot spoed.

Rechtszaal ziet boze en snauwende Bill Gates
(3 november 1998)
Bill Gates was verbeten en nijdig. Toch nog onverwacht werd gisteren in de rechtszaal in Washington de videoband van de Microsoft-topman gespeeld.

Dreigen mag, maar niet als monopolist
(2 november 1998)
In de geruchtmakende anti-trustzaak tegen Microsoft staat de vraag centraal of de softwarefabrikant misbruik maakt van een monopoliepositie. Een hoge functionaris van Apple legt een nieuwe belastende verklaring af.

`Apple moest voor Microsoft kiezen'
(28 oktober 1998)
Microsoft komt steeds meer onder druk te staan in de lopende rechtzaak naar het misbruik van zijn sterke positie. Pas na harde dreigementen zou pc-fabrikant Apple gezwicht zijn.

Microsoft legt schuld bij Netscape
(22 oktober 1998)
Microsoft heeft gisteren geprobeerd in de rechtszaak over vermeend misbruik van haar dominante positie op de markt voor informatietechnologie de geloofwaardigheid van concurrent Netscape aan te tasten. De onderneming van Bill Gates kwam met een geheime e-mail van Netscape op de proppen waaruit bleek dat laatstgenoemd bedrijf Microsoft had uitgenodigd om samen te werken op het gebied van software voor het Internet.

Netscape uit harde beschuldiging
(21 oktober 1998)
Topman James Barksdale van softwareproducent Netscape heeft op de tweede dag van het proces van de Amerikaanse staat tegen Microsoft harde beschuldigingen geuit tegen de concurrent. De uitlatingen stonden in zijn officiele getuigenverklaring die gisteren werd gepubliceerd.

Justitie opent aanval op Microsoft
(20 oktober 1998)
Op de eerste dag van de rechtszaak tegen Microsoft heeft de Amerikaanse regering gisteren de aanval geopend op Bill Gates, de oprichter en topman van de software-producent. Gates zou in augustus tijdens zijn verhoor onder ede gelogen hebben.

Rechter bepaalt lot Microsoft
(19 oktober 1998)
De Amerikaanse rechter buigt zich de komende weken over de vraag of softwarereus Microsoft anti-trustwetten heeft overtreden. Een definitieve uitspraak kan lang op zich laten wachten.

De grote boze wolf voor de rechter
(16 oktober 1998)
Microsoft moet op 19 oktober terechtstaan op beschuldiging van oneerlijke concurrentiepraktijken. De voorgeschiedenis: hoe de werknemers van Microsoft langzamerhand de bad guys werden, een rol die voordien de mensen van IBM speelden. En wat zijn de vooruitzichten?

Rechter stelt zaak Microsoft verder uit
(10 oktober 1998)
Een federale rechter heeft ermee ingestemd de rechtszaak tegen Microsoft wegens misbruik van economische macht verder uit te stellen van 15 tot 19 oktober. Zowel Justitie als Microsoft hadden om uitstel verzocht.

Microsoft wil het graag uitleggen
(10 september 1998)
Over twee weken begint in de VS de anti-mededingingszaak tegen het softwarebedrijf Microsoft. Op welke terreinen probeert Microsoft zijn hegemonie te vestigen?

'Microsoft dreigde Intel'
(27 augustus 1998)
Softwaregigant Microsoft heeft in 1995 de chipproducent Intel gewaarschuwd om niet te veel activiteiten richting Internet te ontwikkelen. Intel heeft daar uit vrees voor verlies van zijn goede band met Microsoft en van zijn marktaandeel aan toegegeven.

Microsoft vraagt seponeren klacht over monopolie
(11 augustus 1998)
De Amerikaanse softwaregigant Microsoft heeft gisteren, zoals verwacht, de rechter gevraagd de anti-monopoliezaak die in mei is aangespannen door de federale overheid en 20 deelstaten te seponeren. In een 88 pagina's tellend stuk probeert Microsoft duidelijk te maken dat zijn Internet-zoekprogramma Explorer niet op ongeoorloofde wijze is gekoppeld aan zijn Windows-besturingsprogramma's.

Microsoft boekt succes in procedure
(24 juni 1998)
Een Amerikaanse rechtbank heeft in hoger beroep het softwarebedrijf Microsoft in het gelijk gesteld ten aanzien van integratie van programma's. Het bedrijf mag de Internet Explorer integreren in Windows 95. Microsoft wil uitstel van justitie
(22 mei 1998)
Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft de rechter gevraagd om zeker zeven maanden uitstel van de eis van de regering dat het zijn browser Explorer loskoppelt van zijn computerbesturingsprogramma Windows 98, om concurrenten met andere browsers een kans op de markt te geven.

Aanpak Microsoft nodig
(20 mei 1998)
Microsoft heeft aan de computerbranche de afgelopen decennia een grote bijdrage geleverd. Toch waren de juridische stappen die deze week in Amerika tegen het bedrijf zijn genomen onvermijdelijk.

'Zaak tegen Microsoft kan wel vijf jaar duren'
(20 mei 1998)
Gebruikers van het besturingsprogramma Windows zullen voorlopig niets merken van de grote antitrustzaak tegen het bedrijf. De gang langs de rechters kan de nodige tijd kosten.

Rechtszaak tegen Microsoft begonnen
(19 mei 1998)
Twintig Amerikaanse staten en het Amerikaanse ministerie van justitie zijn gisteren een rechtszaak begonnen tegen Microsoft, het grootste softwarebedrijf ter wereld. De zaak, wegens misbruik van economische macht, is de grootste sinds het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf AT&T medio jaren tachtig gedwongen werd tot splitsing in acht bedrijven.

Rechtszaak tegen Microsoft nabij
(18 mei 1998)
Het Amerikaanse ministerie van Justitie zal vandaag waarschijnlijk een grootschalige rechtszaak beginnen tegen softwareproducent Microsoft. Onderhandelingen over een schikking zijn het afgelopen weekeinde zonder resultaat afgebroken.

Groep keert zich tegen Microsoft
(21 april 1998)
Bedrijven die concurreren met Microsoft hebben een pressiegroep gevormd onder leiding van de Amerikaanse voormalig presidentskandidaat Bob Dole. De groep, die opereert onder de naam 'ProComp', richt zich op ondersteuning van bedrijven die met Microsoft concurreren.

Strijdlustige Gates weert zich tegen verwijt van dominantie
(4 maart 1998)
Topman Bill Gates van Microsoft bestreed gisteren voor het Amerikaanse Congres dat zijn software-bedrijf een monopolie bezit. Of Microsoft inderdaad anti-trustwetten overtreedt moet de rechter beoordelen.

Hoorzitting over 'macht' Microsoft gespannen
(14 januari 1998)
De hoorzitting, waarin Microsoft betoogt dat het besturingsprogramma Windows en de browser Internet Explorer onlosmakelijk verbonden zijn, is gistermiddag na een gespannen start opgeschort en wordt vandaag voortgezet.

Microsoft-zaak versneld
(2 januari 1998)
Microsoft zal sneller worden gehoord door het federale hof van beroep inzake de beschuldiging dat de softwaregigant zich van monopoliepraktijken bedient. Dit is woensdag in Washington bekend gemaakt.

Microsoft op zere tenen
(31 december 1997)
De Amerikaanse overheid is zich teweer gaan stellen tegen de monopolistische neigingen van Microsoft. Een eerste rechtszaak, drie weken geleden, werd door de staat voorlopig gewonnen. Maar het softwarebedrijf slaat terug.

Dwangsom dreigt voor Microsoft
(18 december 1997)
De Amerikaanse justitie wil Microsoft een dwangsom opleggen van een miljoen dollar per dag, omdat de softwaregigant zich niet precies houdt aan een vonnis van ruim een week geleden. Een federale rechter is gevraagd het bedrijf wegens ,,minachting'' van de rechtbank aan te pakken.

Rechter VS stelt Microsoft in ongelijk
(12 december 1997)
Softwaregigant Microsoft mag niet eisen dat een pc-producent aan wie het bedrijf het besturingssysteem Windows in licentie geeft, ook Internet Explorer, een programma waarmee op Internet gesurft kan worden, erbij neemt.

Geen uitspraak in zaak Microsoft en Justitie VS
(6 december 1997)
Een hoorzitting over het conflict tussen Microsoft en het departement van justitie is gisteren zonder uitspraak beeindigd. Microsoft heeft gisteren voor de federale rechtbank zijn standpunt ten aanzien van de monopoliebeschuldigingen van de kant van justitie toegelicht. Volgens Microsoft is zijn browser Internet Explorer een integraal onderdeel van Windows.

Hegemonie Microsoft moeilijk te doorbreken
(20 november 1997)
Tegenstanders van Microsoft hopen dat de dominante positie van de softwaremaker zal verminderen door de opmars van Internet. Topmensen van vijf grote Amerikaanse computerbedrijven bespreken actieplannen tegen Microsoft. Maar Bill Gates is niet eenvoudig van de troon te stoten.

Concurrentie Microsoft vereent
(17 november 1997)
Vijf grote concurrenten van Microsoft spannen samen om de dominante positie van dit bedrijf in de computerbranche te breken. Ter afstemming van hun strategie houden de bestuursvoorzitters van deze bedrijven (IBM, Netscape, Novell, Oracle en Sun Microsystems) sinds enkele maanden bijeenkomsten waarin ideeën en technologie worden uitgewisseld.

Microsoft: overheid remt innovatie
(12 november 1997)
Softwaregigant Microsoft beticht het Amerikaanse ministerie van Justitie ervan vernieuwing van zijn programmatuur tegen te houden. Dat is volgens William Neukom, plaatsvervangend bestuursvoorzitter en topjurist van het bedrijf, de consequentie van een verbod op automatische levering van het Internet-bladerprogramma Explorer bij Microsofts besturingsprogramma Windows.

Een software oorlog
(25 februari 1997)
Omzet en winst stijgen spectaculair, maar de beurskoers daalt dramatisch. Wat is er aan de hand met het softwarebedrijf Netscape?

Microsoft onder vuur justitie VS
(21 september 1996)
Het Amerikaanse departement van justitie is opnieuw een onderzoek begonnen naar softwareproducent Microsoft. Het richt zich op anticoncurrentiepraktijken van het bedrijf in zijn Internet-strijd tegen Netscape.

NRC Webpagina's
13 september 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad