U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Microsoft

Nieuws

Proces

Achtergrond

Links

Zaak Microsoft naar hoogste hof

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 21 JUNI. Microsoft kreeg gisteren een tegenslag te verwerken bij het hoger beroep in de rechtszaak tegen de softwareproducent. De Amerikaanse rechter Thomas Penfield Jackson heeft het beroep in de mededingingszaak doorgestuurd naar het Amerikaanse Hooggerechtshof in plaats van naar een Hof van Beroep in Washington. Daardoor zal de beroepsprocedure tegen de opgelegde splitsing van het concern waarschijnlijk slechts één jaar duren in plaats van twee jaar.

Daar staat voor Microsoft tegenover dat concessies niet op korte termijn zullen worden afgedwongen. De concessies, zoals openbaarmaking van de softwarecode en contracten met alle pc-makers, zouden 5 september van kracht zijn geworden.

Microsoft is door de rechter schuldig bevonden aan misbruik van zijn monopoliepositie met het besturingsprogramma Windows en pogingen om dat monopolie uit te breiden naar de markt voor browsers (internetsoftware). De strafmaat is twee weken geleden bepaald en houdt in dat Microsoft zich moet splitsen in een bedrijf dat Windows verkoopt en een bedrijf voor alle andere programma's.

Microsoft heeft een hoger beroep aangespannen. De ongebruikelijke stap om de zaak direct door te sturen naar het Hooggerechtshof deed de rechter op verzoek van het ministerie van Justitie. Justitie spande de zaak in 1998 aan en wil nu zo snel mogelijk definitief uitsluitsel. Het Hooggerechtshof kan de zaak aannemen, maar ook terugsturen naar het Hof van Beroep, het Circuit Court van het District of Columbia in de hoofdstad Washington. Dat Hof heeft al laten weten geen bezwaar te zullen maken als de zaak rechtstreeks naar het Hooggerechtshof zou gaan.

Microsoft was verheugd over het opheffen van de eis van interimconcessies door de rechter. Een woordvoerder liet weten dat de activiteiten van Microsoft nu op geen enkele manier zullen worden verstoord zolang het hoger beroep loopt. Microsoft is 'neutraal' over het doorsturen van de zaak naar het Hooggerechthof. "Uiteindelijk vertrouwen we erop dat we het hoger beroep winnen", aldus een woordvoerder.

NRC Webpagina's
21 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad