U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Microsoft

Nieuws

Proces

Achtergrond

Links

'Zaak tegen Microsoft kan wel vijf jaar duren'
Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 20 MEI. Gebruikers van het besturingsprogramma Windows zullen voorlopig niets merken van de grote antitrustzaak tegen het bedrijf. De gang langs de rechters kan de nodige tijd kosten.

,,Een zaak als deze kan met hoger beroep en al uiteindelijk wel vijf jaar duren'', zegt Lawrence White, hoogleraar aan de Stern School of Management aan New York University. Cruciaal is volgens hem wat er gebeurt met het voorlopige gerechtelijke bevel om Windows 98 te leveren zonder Explorer of mét Explorer maar dan ook met één of meer concurrerende browsers.

,,Dit is een zaak die los staat van andere bezwaren tegen Microsoft'', aldus White. ,,Als de rechter die eis afwijst, kan Microsoft zijn nieuwe programma uitbrengen. Op de achtergrond speelt dan de antitrustzaak. Als de rechter de eis steunt, is Microsoft in grote moeilijkheden.'' In dat geval heeft Microsoft de keuze: het kan Windows 98 terughalen en aanpassen, of verder procederen en hopen dat de uitkomst gunstig is voor het bedrijf.

Volgens White hebben de partijen zich stevig ingegraven en zijn ze vastbesloten. De onderhandelingen die deze week nog zijn gevoerd waren serieus, maar door het mislukken ervan is in beide kampen een grimmiger stemming ontstaan. De komende dagen zal zeker niemand teruggaan naar de onderhandelingstafel.

De tegenstanders van Microsoft lopen dezer dagen waarschijnlijk met een brede grijns op het gezicht. Netscape ,,juicht de actie [van de autoriteiten] toe omdat het een eerste stap is bij het verminderen van de verstikkende greep die het Microsoft-monopolie op de computerindustrie heeft.'' Het bedrijf hoopt dat er nu eerlijke concurrentie mogelijk is.

Larry Ellison, de topman van Oracle, is sarcastisch over de klacht van Microsoft-topman Bill Gates dat de rechtszaken schadelijk zijn voor technologische innovatie. ,,Bill's roep om de kans te krijgen te innoveren is de theorie van de leugen'', aldus Ellison, wiens databankprogramma's bedreigd worden door nieuwe versies van Windows NT. ,,Zijn idee van innovatie is andermans technologie overnemen, dat in het besturingsprogramma stoppen en dan de prijs van het programma verhogen. Neem je tante in de maling.''

Ellison vindt de rechtszaken een ,,fantastische eerste stap'', liet hij de New York Times weten.

Bij sommigen heeft het verbazing gewekt dat de overheid de levering van Windows 98 niet heeft tegengehouden, maar wel eist dat het eerste schermbeeld niet meer het logo van Windows laat zien. ,,Die eis ten aanzien van het eerste schermbeeld is heel merkwaardig'', aldus White. ,,Voorheen zag je dat een van de eisen was dat bedrijven werden opgesplitst en dergelijke maar dat eerste schermbeeld lijkt zoiets ongrijpbaars om je als overheid mee te gaan bemoeien.''

Een idee van de overheid dat in de dagvaardigingen op de achtergrond lijkt te spelen is de gedachte dat Windows gezien de alomtegenwoordigheid van het programma gemeenschappelijk bezit is geworden. Microsoft zou daarmee worden gedegradeerd tot beheerder in plaats van eigenaar. Iedereen zou het zijne of hare mogen toevoegen. De producenten kunnen het besturingssysteem aanpassen aan hun voorkeuren en de makers van toegepaste programma's eveneens.

In de woorden van minister van justitie Janet Reno: ,,Microsoft heeft een uitstekende staat van dienst waar het gaat om innovatie maar wij willen er zeker van zijn dat ook de volgende Microsoft een kans heeft om mee te concurreren op de markt.''

NRC Webpagina's
20 mei 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1998