U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Microsoft

Nieuws

Proces

Achtergrond

Links

Canada biedt Microsoft graag 'asiel'

Door onze correspondent
MONTREAL, 8 JUNI. Als er in de Verenigde Staten geen toekomst is voor Microsoft in zijn geheel, waarom zou de softwaregigant uit Seattle dan zijn boeltje niet oppakken en uitwijken naar Canada? De autoriteiten in de Canadese stad Vancouver, een kleine 200 kilometer ten noorden van het hoofdkwartier van Microsoft, zouden de onderneming graag zien komen.

Die gedachte, die het midden houdt tussen een Canadees visioen en een mogelijke, uiterste troefkaart voor Microsoft in zijn strijd met de Amerikaanse justitie, doet sinds enkele dagen de ronde in Canada en de VS. Het idee werd in de openbaarheid gebracht door een marktanalist in Californië. "In het belang van zijn aandeelhouders zou Microsoft een akkoord moeten aangaan met de Canadese regering", schreef hij eind vorige maand.

Geruchten dat Microsoft en de regering van de Canadese deelstaat Brits Columbia inderdaad met elkaar hebben gesproken over een dergelijke verhuizing zijn door beide partijen ontkend. "We hebben geen plannen om te vertrekken", verklaarde een woordvoerder van Microsoft. "Microsoft vertrouwt erop uiteindelijk de rechtszaak te winnen." Niettemin heeft Gordon Wilson, minister van Economische Zaken van Brits Columbia, laten weten "een kans om dat te bespreken beslist te verwelkomen". In een openbare brief, indirect gericht aan Bill Gates, schreef hij dat "voor bedrijven als Microsoft Brits Columbia veel te bieden heeft". Volgens de geruchten zou Wilson Microsoft belastingvoordelen in het vooruitzicht hebben gesteld. Microsoft biedt in Seattle werk aan 20.000 mensen. Volgens Bob Lande, economisch jurist aan de Universiteit van Baltimore, "maakt het niet uit waar het bedrijf gevestigd is. Als het in de VS wordt verkocht, is het onderhevig aan Amerikaanse wetten."

NRC Webpagina's
8 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad