U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Microsoft

Nieuws

Proces

Achtergrond

Links

Overheid zit fout met proces tegen Microsoft

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 3 DEC. Bill Gates, topman van het zwaar onder vuur liggende automatiseringsbedrijf Microsoft, vindt dat de Amerikaanse overheid fout zit met de beschuldiging dat Microsoft zijn marktdominantie heeft misbruikt.

Waarom zit justitie achter topman Bill Gates van Microsoft aan? ,,Ik weet het niet. Ik kan niet in hun brein kijken. Er zijn vele wegen die tot het maken van een fout leiden'', zei Gates gistermiddag na afloop van zijn optreden tijdens een lunch van de Amerikaanse denktank Manhattan Institute. De oprichter van Microsoft haalde kritisch uit naar de Amerikaanse overheid. Hij noemde de anti-mededingingszaak tegen Microsoft ,,een fout'' en zei dat de zaak het bedrijf afleidt.

Microsoft wordt door het departement van justitie beschuldigd van misbruik van marktdominantie op het gebied van besturingssystemen. Microsoft zou die dominatie hebben willen gebruiken om de concurrentie in een andere sector, die op de markt voor `browsers', onschadelijk te maken. De rechtszaak tegen Microsoft is in oktober in Washington begonnen en sleept zich voort. De zaak zal zeker tot februari duren, maar sommige waarnemers denken dat de eerste fase pas in april of mei zal worden afgerond.

Gates, die persoonlijk fel onder vuur ligt in de rechtszaak tegen Microsoft, heeft tot nu toe nog niet uitgebreid op het proces gereageerd. Tijdens zijn speech voor het Manhattan Institute sprak Gates over innovatieve mogelijkheden in het digitale tijdperk. Alleen zijdelings maakte hij opmerkingen over de overheid, bijvoorbeeld ,,dat het zeer moeilijk is met de overheid samen te werken.'' In het daarop volgende vragengedeelte ging hij iets verder. Gates: ,,Wij werken in een sector die zeer concurrerend is. Een rechtszaak als die door het departement van justitie is aangespannen leidt af. De kern van die zaak raakt ons vermogen om vernieuwende produkten te maken. Ons besluit om de `browser' in Windows te integreren was een klantvriendelijke stap. We hebben daarvoor ook niks extra in prijs hoeven vragen.''

Gates wees erop dat Microsoft voortdurend probeert pc's gebruiksvriendelijker te maken. Hij suggereerde dat het bedrijf jaarlijks 3 miljard dollar uittrekt om dat doel te bereiken. De topman van Microsoft schetste Gates een toekomst waarin een Web work style en een Web life style de overhand krijgen. Mensen zullen vaker gebruik maken van computers voor het verkrijgen van informatie en om met elkaar te communiceren. ,,Nooit eerder in de geschiedenis is innovatie in zo korte tijd zo veelbelovend geweest voor zoveel mensen'', aldus Gates.

Gates is niet de eerste die in dergelijke termen over de toekomst spreekt. Bij de lancering enkele jaren geleden van de leus `The network is the computer' door Sun Microsystems werden al begrippen als Web work style en Web life style geïntroduceerd. Praten de bedrijven niet al jarenlang over hetzelfde? ,,Welnee,'' aldus Gates, ,,dat was gewoon een verkoopslogan. Het pc-model is elk ander model voorbijgestreefd. De pc laat toe dat mensen hun apparatuur en programmatuur volledig gescheiden aanschaffen.'' Daarbij liet Gates gemakshalve ongenoemd dat juist zijn bedrijf een paar jaar geleden de pc-fabrikant Compaq nog verbood om het besturingsprogramma Windows te installeren als Compaq niet zou kiezen voor de browser van Microsoft.

Gates bekritiseerde Sun, dat volgens hem uitgaat van verouderde ideeën. ,,Apparatuur en besturingssysteem komen daarbij van hetzelfde bedrijf'', zei hij. ,,Daarom hebben ze ook al eigenlijk verloren op de desktop. Het volgende slagveld is de server. Het pc-model zal de rest van de industrie veroveren. Microsoft probeert die ontwikkeling te versnellen, Sun probeert het te vertragen. Onder meer door het gebruik van pakkende slogans.''

NRC Webpagina's
3 DECEMBER 1998

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1998