U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Microsoft

Nieuws

Proces

Achtergrond

Links

Beide partijen hoopvol bij slot proces Microsoft

Door onze correspondent
NEW YORK, 23 FEBR. De twee partijen in de antimededingingszaak tegen softwareconcern Microsoft kregen gisteren een allerlaatste kans hun kant van de zaak uiteen te zetten. Zowel de overheid als Microsoft claimde na afloop een overwinning.

In de rechtszaal vergeleek de presiderende rechter Thomas Penfield Jackson Microsoft met Standard Oil, de Amerikaanse oliegigant onder leiding van John D. Rockefeller, die in 1911 van staatswege werd opgesplitst wegens misbruik van zijn monopoliepositie. Jackson heeft begin november zijn feitelijke bevindingen bekendgemaakt en is nu klaar om zijn wettelijke bevindingen op te stellen. Als Microsoft schuldig wordt bevonden aan het tenlastegelegde moet Jackson de straf voor het bedrijf bepalen. Dat kan tot oktober duren. Daarmee is voorlopig de laatste fase ingegaan van het antimededingingsproces van de Amerikaanse federale overheid en negentien staten tegen Microsoft, dat in mei 1998 begon. Microsoft is beschuldigd van misbruik van zijn monopoliepositie en pogingen zijn monopoliepositie op het gebied van besturingssystemen (Windows) uit te breiden naar Internet door de browser Internet Explorer als geïntegreerd product gratis bij Windows te leveren.

Tegelijkertijd zijn er nog onderhandelingen achter gesloten deuren gaande in Chicago, waar Richard Posner, een federale rechter, probeert een schikking tussen de partijen te bewerkstelligen. Het is niet duidelijk wanneer Jackson precies met zijn vonnis komt, maar hij heeft de hoorzitting van gisteren niet willen uitstellen. Dat zou volgens waarnemers betekenen dat er nog geen zicht is op een schikking buiten de rechtszaal. Anderzijds zou Jackson een vonnis in elk geval willen uitstellen tot schikkingsonderhandelingen volledig zijn gestrand.

De partijen brachten gisteren geen nieuwe argumenten op tafel, maar probeerden de puntjes op de i te zetten. John Warden, de belangrijkste advocaat voor Microsoft, stelde dat volgens de letter van de Amerikaanse antitrustwetten Microsoft de wet niet heeft overtreden. De overheid doet volgens hem wel beweringen, maar heeft geen bewijzen, zoals dat consumenten schade hebben geleden door het gedrag van Microsoft.

De advocaat voor de overheid, David Boies, noemde een aantal uitspraken van het Amerikaanse Supreme Court in antimededingingszaken en paste die toe op Microsoft. Hij zei bijvoorbeeld dat Microsoft stappen heeft ondernomen om Netscape Navigator, een concurrerende browser, van de desktop te houden. Het is expliciet verboden voor een monopolist om iets te doen dat geen andere bedoeling heeft dan de concurrentie te dwarsbomen, dus dat zou Microsoft schuldig maken. Boies zei ook dat Microsoft, dat voortdurend schermt met de vele concurrenten die het heeft, nooit de hegemonie met Windows had kunnen opbouwen als er werkelijk concurrentie was geweest.

Na afloop probeerden de partijen ook buiten de rechtszaal hun gelijk te halen. William Neukom, een advocaat van Microsoft, vond dat de overheid probeert de antitrustwetten te herschrijven, waardoor vernieuwing in de industrie de nek wordt omgedraaid. Joel Klein, hoofd van de antitrustdivisie van Justitie, betoogde dat Microsoft zich misdragen heeft als monopolist.

NRC Webpagina's
23 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) FEBRUARI 2000