U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Microsoft

Nieuws

Proces

Achtergrond

Links

'Jaar nodig voor splitsen'

Uitstel in rechtszaak Microsoft

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 2 JUNI. Een bepaling van de strafmaat in de rechtszaak tegen Microsoft zal in elk geval nog een week duren. Dat is de uitkomst van overleg tussen rechter Thomas Penfield Jackson, het departement van Justitie en Microsoft.

Rechter Jackson geeft beide partijen nog een keer de kans om voorstellen over de praktische uitwerking van een splitsing van Microsoft bij de rechtbank in te dienen.

Justitie deed het verzoek naar aanleiding van de laatste stap van Microsoft, dat woensdag aanpassingen voorstelde op een bijgewerkt voorstel van Justitie. Microsoft zei onder meer dat vier maanden veel te kort is voor het doorvoeren van een splitsing. Het vindt twaalf maanden een reëlere tijd.

De klagende partijen, een samenwerking van het ministerie van Justitie en een aantal Amerikaanse staten, is bereid enkele punten over te nemen maar wil ook de kans hebben nog eens te reageren op argumenten die Microsoft gebruikt om zich te verdedigen.

De uitspraak van de rechter van 3 april blijft gewoon staan. Softwareproducent Microsoft, dat met zijn programma's aanwezig is in ongeveer 80 procent van alle pc's, werd daarin schuldig bevonden van "roofdierachtig gedrag" en het misbruiken van zijn monopoliepositie. De huidige fase is alleen om de strafmaat te bepalen. Zijn strafmaatregelen tegen het bedrijf voldoende of moet het bedrijf worden opgesplitst? De rechter lijkt wel te voelen voor opsplitsing in twee of drie nieuwe bedrijven.

Voor Microsoft is deze fase eigenlijk al een gepasseerd station. Het bedrijf kijkt al naar een hoger beroep. Intussen probeert het de rechtbanktranscriptie, die de basis vormt voor het hoger beroep, zo volledig mogelijk te krijgen. Vandaar het laatste gemanoeuvreer door beide partijen. Microsoft heeft tot volgende week woensdag tijd om zijn 'laatste woord' bij de rechter in te dienen. Microsoft heeft intussen erkend dat het in verband met de antitrustzaak tegen het bedrijf een grote conferentie, Forum 2000, voor analisten en pers drie weken heeft uitgesteld. De eendaagse conferentie die gisteren plaats zou vinden, had als belangrijkste onderdeel Next Generation Windows Services (NGWS).

Het is voor het eerst dat Microsoft erkent dat het proces van de Amerikaanse overheid de dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf beïnvloedt. Eerder beweerde Microsoft altijd dat de rechtszaak geen gevolgen had voor de bedrijfsvoering. Een pr-bureau dat voor Microsoft werkt, verklaarde echter ondubbelzinnig tegen journalisten dat het uitstel het gevolg was van een op handen zijnde uitspraak.

De conferentie was door Microsoft betiteld als "de belangrijkste aankondiging in jaren". In december 1995 had Microsoft een grote aankondiging op het gebied van internetactiviteiten, toen het bekend maakte zich geheel te gaan richten op het aanpassen van Windows aan het web en het ontwikkelen van de browser Internet Explorer.

De nieuwe generatie Windows moet nu over drie weken voor het eerst laten zien wat Bill Gates, de nieuwe 'chief software architect', sinds januari 2000 zoal heeft uitgevoerd. Gates droeg toen de dagelijkse leiding van zijn bedrijf over aan Steve Ballmer. Volgens analisten en waarnemers zal NGWS de plannen ontvouwen voor een verdere integratie van Windows en internet. De verwachting is dat Microsoft zich zal beperken tot het presenteren van een visie en geen producten zal aankondigen.

NRC Webpagina's
2 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad