U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Microsoft

Nieuws

Proces

Achtergrond

Links

Topman van Microsoft ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet

Steve Ballmer: 'Wij doen niets fout'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 8 JUNI. Steve Ballmer was duidelijk geïnstrueerd rustig te blijven. Toch liep het hoofd van de imposante bestuursvoorzitter van Microsoft vanmorgen langzaam hoog aan terwijl hij op een podium van de Rotterdamse Doelen op hoge toon gerechtigheid eiste. Gerechtigheid in de bijna twee jaar lopende rechtszaak van de Amerikaanse overheid tegen Microsoft wegens misbruik van economische macht.

Ballmer is twee dagen in Nederland voor een rondreis waarbij hij klanten van Microsoft bezoekt.

Temidden van twee metershoge standaarden waarop het logo van Microsoft was aangebracht sprak Ballmer vanmorgen in een congreszaal van De Doelen. Hij maakte duidelijk dat de strijd voor het softwarebedrijf nog lang niet gestreden is. Noodplannen die Microsoft zou kunnen uitvoeren als de rechterlijke opdracht tot splitsing onverhoopt zou worden uitgevoerd zijn volgens Ballmer "niet aan de orde".

"Er wordt wel gezegd dat vandaag de eerste dag is van de rest van je leven. Ik kan u zeggen dat gisteren de eerste dag is geweest van de rest van deze rechtszaak." Ballmer herhaalde hiermee de zinsnede die Bill Gates, oprichter van Microsoft, gisteren ook gebruikte. "De rechterlijke uitspraak weerspiegelt niet de werkelijkheid dat Microsoft altijd hard heeft gewerkt om sterke producten op een makkelijke manier tegen lage prijzen beschikbaar te maken", zei Ballmer.

Temidden van acht camera's en naar schatting veertig journalisten ontkende Ballmer vanmorgen dat de rechtszaak belangrijke gevolgen heeft voor de dagelijkse manier van zakendoen. Hij verklaarde alle vertrouwen te hebben in de voortgang van het proces, omdat de rechter "feitelijke fouten" zou hebben gemaakt. Hij maakte zich boos dat de strafmaat (het besluit tot opsplitsing) tot stand is gekomen "zonder een dag van getuigenissen" terwijl Microsoft toch zwaarwegende tegenargumenten had.

De enige fout die Ballmer vanmorgen erkende ligt in de manier waarop het softwarebedrijf gedurende de rechtszaak in de publiciteit naar buiten is getreden. Ballmer: "We hadden op een betere manier moeten communiceren waarmee we bezig zijn."

NRC Webpagina's
8 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad