U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

2000

'Decembermoorden' weer brandend actueel
(8 december 2000)
De Surinaamse 'Acht Decembermoorden', vandaag 28 jaar geleden, zijn door alle juridische onderzoeken definitief aan de vergetelheid ontrukt.

'Desi gaf opdracht voor alle moorden'
(7 december 2000)
Een van de vermeende hoofddaders van de Surinaamse December- moorden deed zijn relaas aan een nabestaande . Daarvan zou een deel op een bandje staan.

Surinaamse oud-premier Arron plotseling overleden
(5 december 2000)
In Suriname is met ontzetting gereageerd op de plotselinge dood van oud-premier Henck Arron. Arron, die op bezoek was in Nederland, overleed gisteren in zijn slaap aan een hartstilstand.

Suriname woedend over postzegel
(5 december 2000)
De Surinaamse ambassadeur in Nederland, Evert Azimullah, is ontstemd over een aantal streekpostzegels die de firma Streekpost Pannekoek uit het Overijsselse Nieuwleusen heeft uitgebracht. Azimullah vindt de zegels 'Suriname 25 jaar bananenrepubliek' kwetsend, smakeloos en banaal. "De ontwerper had duidelijk de bedoeling om te beledigen", aldus Azimullah.

'Bruidsschat Suriname was wellicht te groot'
(4 december 2000)
Sinds de onafhankelijkheid van 1975 spraken de Surinaamse leiders Arron en Lachmon nooit meer gezamenlijk en in het openbaar met Jan Pronk. Maar gisteren was het moment daar.

Bouterse bang voor arrestatie
(4 december 2000)
De vroegere Surinaamse legerleider D. Bouterse vermoedt dat Nederlandse mariniers hem willen arresteren. Dat zou gebeuren in het kader van het justitiële onderzoek naar zijn rol bij de Decembermoorden in 1982.

Suriname krijgt gerechtsgebouw van Nederland
(27 november 2000)
Suriname heeft van Nederland een nieuw gerechtsgebouw gekregen ter gelegenheid van de viering van 25 jaar onafhankelijkheid.

'In '75 geen druk op Paramaribo'
(27 november 2000)
Oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Pronk bestrijdt dat hij in 1975 samen met toenmalig premier Den Uyl de onafhankelijkheid van Suriname heeft doorgedrukt.

Suriname krijgt gerechtsgebouw van Nederland
(27 november 2000)
Suriname heeft van Nederland een nieuw gerechtsgebouw gekregen ter gelegenheid van de viering van 25 jaar onafhankelijkheid.

'In '75 geen druk op Paramaribo'
(27 november 2000)
Oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Pronk bestrijdt dat hij in 1975 samen met toenmalig premier Den Uyl de onafhankelijkheid van Suriname heeft doorgedrukt.

'PvdA schopte Suriname eruit'
(25 november 2000)
De PvdA- ministers Den Uyl en Pronk hebben de soevereiniteitsoverdracht van Suriname, vandaag precies 25 jaar geleden, in het kabinet-Den Uyl doorgedrukt.

'Nederland heeft ons vernederd'
(25 november 2000)
Surinamers in Amsterdam herdenken en vieren dat hun land 25 jaar geleden een zelfstandige republiek werd.

Juridische exegese over vervolging Bouterse
(23 november 2000)
Onder juristen is discussie losgebarsten over de uitspraak van het hof om Bouterse in Nederland te vervolgen wegens de Decembermoorden.

Suriname wil hulp van agenten uit Nederland
(22 november 2000)
De Surinaamse regering wil dat Nederland een tiental politieagenten levert om onder andere hulp te kunnen bieden bij het onderzoek naar de 'Decembermoorden'.

Vervolging 18 jaar later
(21 november 2000)
Ten tijde van 'Decembermoorden' in 1982 heerste een sfeer van grote sociale onrust. Kernpunt was de roep om meer democratie aan het adres van de militairen die in 1980 de macht hadden overgenomen.

Vervolging Bouterse 'achtervang' Suriname
(21 november 2000)
Justitie vervolgt Desi Bouterse alsnog vanwege de 'Decembermoorden'. Suriname houdt hierbij nog het voortouw.

Goudmijn zorgt voor onrust in Suriname
(4 november 2000)
nder de Matawai-marrons in het binnenland van Suriname is onrust ontstaan door het optreden van twee goudmijnen die van de vorige Surinaamse regering onder ex-president Wijdenbosch concessies hebben gekregen in hun gebied.

Onderzoek in Suriname naar Decembermoorden
(2 november 2000)
Het Surinaamse hof van justitie heeft het openbaar ministerie opdracht gegeven een gerechtelijk vooronderzoek te starten naar de zogenoemde 'Decembermoorden' uit 1982.

'Onthulling' Bouterse roept vragen op
(1 november 2000)
De Surinaamse ex-legerleider Bouterse heeft gesproken over de 'Decembermoorden'. Is zijn verhaal geloofwaardig?

Suriname vraagt hulp onderzoek moorden
(31 oktober 2000)
De Surinaamse regering zal internationale hulp vragen bij het onderzoek en de vervolging van de 'Decembermoorden'. Dat heeft minister van justitie S. Gilds gisteren in het parlement gezegd.

Suriname doet beroep op Nederland
(24 oktober 2000)
Suriname hoopt dat Nederland kan helpen bij het herstel van de democratie en de rechtsorde. Dit heeft minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) gisteren te horen gekregen van de Surinaamse ministers Gilds (Justitie en Politie) en Assen (Defensie).

Snel besluit vervolging Bouterse in Suriname
(18 oktober 2000)
Het Surinaamse Hof van Justitie zal over twee weken besluiten of het opdracht geeft aan het openbaar ministerie de 'Decembermoorden' uit 1982 te onderzoeken. Dat bleek gisteren in Paramaribo waar het hof een hoorzitting over de kwestie hield.

Herfkens wijzigt relatie met Suriname
(16 oktober 2000)
De ontwikkelingssamenwerking tussen Nederland en Suriname krijgt een andere vorm. Nederland zal voortaan vaker geld beschikbaar stellen voor sectoren, zoals de gezondheidszorg of het onderwijs, en minder vaak projecten financieren. Verder krijgt Suriname een garantstelling uit Den Haag, waardoor Suriname gemakkelijker leningen op de internationale kapitaalmarkt kan afsluiten.

Verwijt van Herfkens aan Ballast Nedam
(14 oktober 2000)
Bouwbedrijf Ballast Nedam heeft "onverantwoord ondernemerschap" getoond bij de bouw van twee bruggen in Suriname. Dat zei minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) gisteren tijdens haar bezoek aan Paramaribo.

Garnalen uit Guyana en Suriname
(10 oktober 2000)
Garnalenverwerker Heiploeg in het Groningse Zoutkamp kocht onlangs twee fabrieken op in Suriname en Brits Guyana om zich te verzekeren van de aanvoer van 'seabob'.

Waarde Surinaamse gulden gehalveerd
(4 oktober 2000)
De Surinaamse gulden is gisteren met bijna 50 procent gedevalueerd. De koers is door de Centrale Bank aangepast van 1.173 tot 2.200 gulden per Amerikaanse dollar. Het is de eerste ingrijpende daad van André Telting, die de afgelopen maand benoemd werd tot president van de Centrale Bank als vervanger van Henk Goedschalk.

Gestolen goud
(27 september 2000)
Suriname is bankroet. De vorige Surinaamse regering, onder leiding van Jules Wijdenbosch, heeft het land schaamteloos geplunderd. De buitenlandse schuld is tot onbetaalbare hoogtes opgelopen. De goudvoorraden van de centrale bank, bedoeld als laatste reserve, zijn verdwenen.

Goudvoorraad van Suriname blijkt verkocht
(26 september 2000)
De vorige Surinaamse regering onder president Wijdenbosch blijkt bijna de gehele goudvoorraad van de Centrale Bank van Suriname te hebben verkocht. Van de 7.645,7 kilo goud die in boeken staan is slechts 147,4 kilo aanwezig.

Suriname wil band met mafia breken
(13 september 2000)
De nieuwe Surinaamse regering heeft Nederland gisteren beloofd alle banden met drugskartels door te snijden. Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) kreeg de toezegging gisteren in New York tijdens een eerste kennismaking met zijn Surinaamse ambtgenoot Levens, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Zelfmoord Surinaamse oud-minister
(13 september 2000)
De Surinaamse oud-minister van Landbouw J. Sariman, blijkt maandagavond in zijn Zoetermeerse woning zelfmoord te hebben gepleegd.

Koningin en kroonprins niet naar Suriname
(9 september 2000)
Koningin Beatrix zal de viering van 25 jaar onafhankelijkheid van Suriname niet bijwonen, zei premier Kok gisteren op zijn wekelijkse persconferentie. Ook kroonprins Willem-Alexander zal op 25 november niet aanwezig zijn bij de feestelijkheden.

Kok haalt band aan met nieuw bewind in Suriname
(8 september 2000)
Premier Kok heeft gisteren in New York "in een heel goede sfeer" overleg gevoerd met de Surinaamse vice-president Ajodhia. De ontmoeting had plaats in de marge van de driedaagse Millennium Top bij de Verenigde Naties. Het was de eerste ontmoeting op dit niveau sinds vier jaar.

Bouterse wil praten over rol bij Decembermoorden
(1 september 2000)
De Surinaamse ex-legerleider Bouterse zegt ervoor "open te staan" om mee te werken aan een strafrechtelijk onderzoek naar zijn rol bij de 'Decembermoorden'. Dat hebben zijn raadslieden, onder wie de Nederlandse advocaat A. Moszkowicz, gisteren op een persconferentie in Suriname gezegd.

Bouterse onder groeiende druk
(29 augustus 2000)
De Surinaamse minister van Justitie wil het Nederlandse OM toestaan Bouterse in Paramaribo te horen over de 'Decembermoorden'. Wat doet Suriname zelf?

Nederland bij viering 25 jaar staat Suriname
(19 augustus 2000)
De Nederlandse regering is bereid op 25 november in Paramaribo de viering van 25 jaar onafhankelijkheid van Suriname bij te wonen. Als zij daar een uitnodiging voor ontvangt, zal een van de vice-premiers, de ministers Borst of Jorritsma, het land vertegenwoordigen.

'Justitie kan Bouterse niet vervolgen'
(20 september 2000)
Nederland heeft geen rechtsmacht om de voormalige Surinaamse legerleider Bouterse te vervolgen voor zijn betrokkenheid bij de 'Decembermoorden' uit 1982.

Minister Suriname botst met het OM
(18 september 2000)
De Surinaamse minister van justitie, S. Gilds, is in aanvaring gekomen met het eigen openbaar ministerie (OM) over de 'Decembermoorden'. Gilds wil dat het OM een vooronderzoek naar deze moorden staakt. Volgens hem is moeten er eerst "maatregelen worden getroffen die een onderzoek garanderen", aldus een woordvoerder van Gilds' partij, de SPA.

Bouterse presenteert onverwachts kandidaat
(2 augustus 2000)
Totaal onverwachts is er in Suriname een tweede kandidaat voor het presidentschap naar voren geschoven. Naast R. Venetiaan is door de Millennium Combinatie, een bundeling van partijen waarin oud-legerleider Bouterse's NDP de grootste is, een eigen kandidaat voorgesteld. Het gaat om R. Doekhi, een van de districtscommissarissen in Suriname. De kans dat hij daadwerkelijk staatshoofd wordt, is evenwel miniem.

Harde kritiek op Bouterse
(25 juli 2000)
Fractievoorzitter O. Rodgers van het Nieuw Front (NF) heeft zich gisteren tijdens de beëdigingsceremonie van het nieuwe Surinaamse parlement in harde bewoordingen uitgelaten over voormalig legerleider Desi Bouterse.

Guyana stopt overleg Suriname
(21 juli 2000)
Guyana wil voorlopig niet meer praten met Suriname over een regeling voor de oliewinning in het omstreden grensgebied voor de kust van beide landen. De Guyanese president Bharrat Jagdeo zei gisteren dat hij niets ziet in verder overleg met de huidige Surinaamse regering van president Jules Wijdenbosch. De onderhandelingen tussen Jagdeo en Wijdenbosch in Jamaica liepen deze week vast.

Zware klus voor 'Venetiaan-II'
(18 juli 2000)
Vertrouwde gezichten uit de 'oude politiek' komen weer op de sleutelposities in het Surinaamse machts- apparaat. De nieuwe regering-Venetiaan staat evenwel voor een nog grotere klus dan de oude in 1991.

Kilte moet uit relatie met Suriname
(15 juli 2000)
In Suriname heeft de zegevierende coalitie van het Nieuwe Front duidelijke doelen gesteld om het vertrouwen van de bevolking terug te winnen en het land internationaal weer acceptabel te maken. De vooruitzichten lijken gunstig. Voor Nederland is in dit proces een bescheiden rol weggelegd, maar aan de Suriname-moeheid moet een einde komen, vindt Peter Meel.

'Moorden in '82 misdaad tegen menselijkheid'
(12 juli 2000)
De 'Decembermoorden' uit 1982 in Suriname kunnen naar internationaal volkenrecht worden gezien als een misdaad tegen de menselijkheid. Dat concludeert de Zuid-Afrikaanse hoogleraar volkenrecht prof. C. Dugard in een rapport dat hij heeft opgesteld voor het gerechtshof in Amsterdam.

Bouterse blijft justitie bezighouden
(12 juli 2000)
Het recente volkenrechtelijk advies over de Decembermoorden betekent hoogstwaarschijnlijk dat justitie deze zaak nu moet gaan onderzoeken.

Legers van Suriname en Guyana paraat aan grens
(9 juni 2000)
De spanning tussen Suriname en Guyana is gisteren verder opgelopen nadat beide landen hun legers in staat van paraatheid hebben gebracht langs de omstreden grensrivier de Corantijn. De Surinaamse marine enterde gisteren op de rivier vier schepen. Het gaat om twee Guyanese en twee Venezolaanse vaartuigen, vermoedelijk vissersschepen, die nu onderweg zijn naar Paramaribo.

Bosje's erfenis
(2 juni 2000)
De nieuwe Surinaamse regering, die na de verkiezingen van vorige week het roer moet overnemen, staat voor een heksentoer nu het economisch wanbeleid van de regering- Wijdenbosch zal moeten worden bijgebogen. De informele economie bloeit, maar alles wat met de staat te maken heeft verkeert in deplorabele staat. "We gaan met angst en beven onderzoeken wat er de afgelopen jaren allemaal is gebeurd."

Winst voor oude partijen Suriname
(27 mei 2000)
De overwinning van het Nieuw Front, de combinatie van traditionele partijen, bij de vervroegde parlementsverkiezingen in Suriname wordt waarschijnlijk nog groter dan de eerste uitslagen te zien gaven.

Volk zonder herders
(27 mei 2000)
Na de vervroegde parlements- verkiezingen van eergisteren staat Suriname op een kruispunt van wegen. Zakt het land, na het economische wanbeleid van Jules Wijdenbosch nog dieper in het moeras of komt er nu eindelijk een ommekeer in Switi Sranan?

Meer artikelen over de verkiezingen vindt u onder Verkiezingen 2000.

Bouterse-kamp ruziet ook op ambassades
(21 april 2000)
Geldgebrek is niet nieuw voor Surinaamse diplomaten, al maakt de regering-Wijdenbosch het wel erg bont. Wel nieuw is dat diplomaten er met naam en toenaam over praten.

Ambassade van Suriname 'failliet'
(20 april 2000)
De ambassade van Suriname in Den Haag verkeert in grote geldzorgen. De salarisbetaling loopt gemiddeld zeven maanden achter en er is geen geld om de dienstauto van de ambassadeur te verzekeren. Medewerkers van de ambassade dreigen door het energiebedrijf Eneco te worden afgesloten.

Kok: cocaïne in postzak zeer ernstig
(4 maart 2000)
Premier Kok vindt de ontdekking van cocaïne in de diplomatieke post uit Suriname 'een zeer ernstig voorval'. Hij eist van de Surinaamse ambassadeur een sluitende verklaring wil het voorval geen gevolgen hebben.

Vondst cocaïne in diplomatieke post Suriname
(3 maart 2000)
In de diplomatieke post uit Suriname is afgelopen woensdag op Schiphol een partij van negen kilo cocaïne aangetroffen. Naar aanleiding van het drugstransport heeft het ministerie van Buitenlandse zaken gisteren de Surinaamse ambassadeur in Nederland, E. Azimullah, ontboden.

Wijdenbosch richt partij op
(28 februari 2000)
De Surinaamse president Jules Wijdenbosch heeft zaterdag in Paramaribo een nieuwe partij opgericht: het Democratische Nationale Platform 2000.

Breuk Bouterse en Wijdenbosch
(28 februari 2000)
President Wijdenbosch gaat met een eigen partij de verkiezingen in, Bouterse wordt lijsttrekker van zijn oude partij, de NDP. Goed nieuws voor de oppositie.

President van Suriname haalt uit naar Bouterse
(14 februari 2000)
De ruzie tussen voorzitter Desi Bouterse van de Surinaamse Nationale Democratische Partij (NDP) en president Jules Wijdenbosch over het lijsttrekkerschap bij de komende algemene verkiezingen lijkt uit te monden op een regelrechte scheuring binnen de partij.

NRC Webpagina's
december 2000

Archief

  • artikelen 2001
  • artikelen 2000
  • artikelen 1999
  • artikelen 1998
  • artikelen 1997
  • artikelen 1996

  •     Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad