U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

1996

Vrouw leidt Surinaams parlement
(11 oktober 1996)
Marijke Djawalapersad is gisteren als eerste vrouw in de Surinaamse geschiedenis gekozen als voorzitter van het parlement. Zij volgt Jaggernath Lachmon op, die aftrad uit teleurstelling over de nieuwe regering van NDP-president Wijdenbosch.

Suriname moet "moreel herleven"
(24 september 1996)
Paramaribo moet weer een schone stad worden. Vuilniswagens maakten zaterdag de Surinaamse hoofdstad vrij van afval en straatvuil. Het was een van de eerste beleidsdaden van de nieuwe regering-Wijdenbosch.

Regering Suriname beëdigd
(21 september 1996)
Suriname heeft een nieuwe regering. Gisteren werd de coalitieregering van zes partijen in Paramaribo beëdigd.

Probleem in coalitie Suriname over ministers
(17 september 1996)
In de regeringscoalitie van de nieuwe Surinaamse president Jules Wijdenbosch is onenigheid ontstaan over de benoeming van enkele ministers. Vice-president Pretaap Radhakishun heeft gisteren gedreigd met aftreden als kandidaten benoemd worden met een ,, omstreden'' reputatie. ,,Als het team mijn goedkeuring niet kan dragen, zal ik bedanken als vice-president'', aldus Radakishun, die als vice-president voorzitter van de ministerraad is.

Wijdenbosch wil alle krachten bundelen
(16 september 1996)
Suriname moet de ,,alomvattende crisis'' die het land in zijn greep heeft aanpakken met ,,bundeling van alle krachten''. Dat heeft de nieuwe Surinaamse president Jules Wijdenbosch gezegd bij zijn installatie, zaterdag, in de Anthony Nesty-sporthal te Paramaribo.

Jules Wijdenbosch president Suriname
(6 september 1996)
Jules Wijdenbosch is de nieuwe president van Suriname. De kandidaat van de NDP van Desi Bouterse kreeg gisteren in de Verenigde Volksvergadering 31 stemmen meer dan de zittende president Ronald Venetiaan.

Oude orde ruimt veld voor "Baas en bazen"
(6 september 1996)
De zege van presidentskandidaat Jules Wijdenbosch gisteren is in meer dan één opzicht historisch. Voor het eerst sinds hun oprichting eind jaren veertig zullen noch de creoolse Nationale Partij Suriname (NPS), noch de hindostaanse Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) deel uitmaken van de regering. De greep van deze traditionele etnische partijen op de Surinaamse politiek is daarmee doorbroken.

Nederlandse waarschuwing hielp niet
(6 september 1996)
Minister Van Mierlo van Buitenlandse Zaken had het de Surinaamse politieke leiders vlak na de verkiezingen nog eens flink ingepeperd. Bij de opening op 14 juni van de nieuwe Nederlandse ambassade, die als een aangespoeld slagschip middenin de binnenstad ligt, had hij voor hen ruim tijd uitgetrokken.

VVD wil financiële steun nu stopzetten
(6 september 1996)
De VVD pleit in een reactie op de verkiezing van J. Wijdenbosch tot president van Suriname voor onmiddellijke stopzetting van de 'financiële ontwikkelingshulp' van Nederland aan Suriname. PvdA, D66 en CDA reageren terughoudend.

Trouwe hulp van Desi Bouterse
(6 september 1996)
"Bosje komt zo". Met die leuze werd Jules Wijdenbosch op verkiezingsbijeenkomsten door zijn overwegend creoolse aanhang steevast toegezongen. Wijdenbosch (55) is een man van het volk en zo mag hij zich ook graag profileren. Aan het exhibitionisme van de "nieuwe rijken' doet hij niet mee.

President Suriname nog ongewis
(5 september 1996)
Tot op het laatste moment is onzeker wie de nieuwe president van Suriname wordt. De huidige president R. Venetiaan, kandidaat van de demissionaire Nieuw Front-coalitie, en J. Wijdenbosch van de NDP van Desi Bouterse, rekenen beiden op een overwinning in de Verenigde Volksvergadering. Een gewone meerderheid is daar voldoende.

Kandidaat van Bouterse kansrijk
(4 september 1996)
,,We gaan zeker winnen in de Verenigde Volksvergadering'', zegt Fred Derby, een van de leiders van het regerende Nieuw Front, vanuit Paramaribo. Het uiteenvallen van de regeringscombinatie doet daar volgens hem niets aan af.

Protocol voor regering Suriname
(31 augustus 1996)
Leiders van NDP, Nationale Democratische Partij, de Javaanse KTPI en dissidenten binnen de hindoestaanse VHP, verenigd in de Beweging voor Vrijheid en Democratie, hebben gisteren een protocol voor samenwerking in een nieuwe regering ondertekend.

NDP werkt met javaanse partij samen
(31 augustus 1996)
De javaanse partij KTPI heeft besloten samen te werken met de NDP van Desi Bouterse om een nieuwe Surinaamse regering te vormen.

Verwarring neemt toe in Suriname
(28 augustus 1996)
De politieke situatie in Suriname is na het uittreden van de Javaanse KTPI uit de Nieuw Front-coalitie verder verward geraakt. De KTPI heeft gisteren een verklaring uitgegeven die in het midden laat of de partij alsnog verder wil met het Nieuw Front, of een regering wil vormen met de NDP van Desi Bouterse.

Bouterse zoekt nieuw bondgenootschap
(24 augustus 1996)
De Surinaamse oud-legerleider Desi Bouterse heeft dissidenten uit de Nieuw Front-partijen opgeroepen een nieuw bondgenootschap te vormen met zijn Nationaal Democratisch Partij (NDP). Dit is volgens Bouterse de enige mogelijkheid om de huidige demissionaire regering van president Venetiaan, die de NDP uit het ,,machtscentrum'' wil weren, de pas af te snijden.

Verkiezing van president blijft onbeslist
(9 augustus 1996)
In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in het Surinaamse parlement heeft president Ronald Venetiaan een meerderheid behaald. Hij kreeg 26 van de 50 uitgebrachte stemmen.

Nog geen nieuwe president in Suriname
(8 augustus 1996)
De Surinaamse Nationale Assemblee is er gisteren niet in geslaagd een president en een vice-president te kiezen. Zoals verwacht haalde geen van de kandidaten de vereiste tweederde meerderheid in het 51 leden tellende parlement.

Suriname heeft nog een historie
(8 augustus 1996)
Is de Surinaamse geschiedenis vorige week verbrand? Daar leek het op, na het afbranden van het parlementsgebouw, het gebouw van de Staatsraad en het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagnacht in Paramaribo. De archieven van de panden gingen verloren. Na de SLM-vliegramp van 1989 en de Bijlmerramp van 1992 was Suriname alweer een nationaal trauma rijker.

Leiderschap van Lachmon uitgedaagd
(6 augustus 1996)
Afgelopen week moest de hindostaanse leider en parlementsvoorzitter Jaggernath Lachmon toezien hoe het Surinaamse parlement, door hem beschouwd als zijn tweede huis, afbrandde. Tegelijkertijd sloeg de vlam in de pan in de door hem opgerichte Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP).

Coalitie Suriname is vrijwel rond
(6 augustus 1996)
De onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regeringscoalitie in Suriname hebben vanmorgen vroeg tot een akkoord geleid tussen het Nieuw Front en het Middenblok. Het Nieuw Front vormt de huidige regering, maar verloor bij de parlementsverkiezingen in mei zijn meerderheid.

Breuk in beoogde regeringspartij VHP in Suriname
(5 augustus 1996)
In de hindoestaanse Verenigde Hervormings Partij die deel uitmaakt van de beoogde Surinaamse regeringscoalitie is een splitsing opgetreden. Enkele parlementariërs van de VHP kozen dit weekeinde onverwachts voor samenwerking met de Nationale Democratische Partij (NDP) van Desi Bouterse.

Derby positief over coalitie in Suriname
(6 juli 1996)
,,Misschien moest dit gebeuren om te beseffen dat we er allen voor verantwoordelijk zijn dat Suriname bestuurd wordt.'' Volgens voorzitter F. Derby van de SPA, behorend tot het Nieuw Front (NF), kunnen de eergisteren vastgelopen onderhandelingen met DA 91 en Pendawa Lima (PL) over een coalitie worden vlot getrokken. ,,Niemand moet arrogant zijn'', aldus Derby vanuit Paramaribo. Een coalitie is nodig, omdat het NF de meerderheid bij de verkiezingen net verloor.

Vorming coalitie Suriname zit vast
(5 juli 1996)
De onderhandelingen over een nieuwe Surinaamse regeringscoalitie tussen het Nieuw Front enerzijds en DA91 en de Javaanse Pendawa Lima anderzijds zijn vannacht vastgelopen op de verdeling van de ministersposten.

Besprekingen coalitie Suriname
(29 juni 1996)
De regeringscoalitie en het Middenblok, bestaande uit de oppositiepartijen Democratisch Alternatief 91 en Pendawa Lima, starten vanavond onderhandelingen over een regeerakkoord en de verdeling van ministersposten in de toekomstige Surinaamse regering.

Nederland: Bouterse niet in coalitie
(17 juni 1996)
De Surinaamse regering kan straks zelf bepalen welke vorm van betrekkingen het met Nederland wil hebben. Maar in die relatie is er duidelijk een ondergrens. Zou de partij van Bouterse, de NPD, in een coalitie worden opgenomen dan bemoeilijkt dat de betrekking in hoge mate. Zo ligt dat nu eenmaal politiek in Nederland.

Begin met vorming regering Suriname
(7 juni 1996)
Het regerende Nieuw Front (NF) in Suriname begint vandaag besprekingen met het Democratisch Alternatief 91 (DA91) en de Javaanse Pendawa Lima over de vorming van een nieuwe regeringscoalitie.

Nieuw Front in Suriname zoekt coalitie
(28 mei 1996)
De partijen van het regerende Nieuw Front in Suriname zijn het erover eens dat de verkiezingsuitslag een coalitie met andere partijen nodig maakt. Dit bleek op een persconferentie van de Creoolse NPS, de Hindostaanse VHP, de Javaanse KTPI en de sociaaldemocratische SPA.

Partij Bouterse: verkiezingen zijn ongeldig
(25 mei 1996)
De Nationale Democratische Partij (NDP) van voorzitter Desi Bouterse heeft gisteren het Onafhankelijk Kiesbureau gevraagd de verkiezingen van donderdag ongeldig te verklaren.

Surinaamse kiezer laat zich geen keus opdringen
(25 mei 1996)
,,Als het er op aankomt zijn Surinamers een nuchter volk'', merkte een kiezer gisteren bij een van de stembureaus op. Het grote vlagvertoon van de Nationale Democratische Partij (NDP) van voorzitter Desi Bouterse is voor een deel schijn gebleken. De NDP heeft weliswaar zetels gewonnen, maar geen doorbraak kunnen forceren.

NDP van Bouterse breekt niet door
(24 mei 1996)
Het regerende Nieuw Front in Suriname heeft gisteren bij de verkiezingen de absolute meerderheid verloren. De Nationale Democratische Partij (NDP) van voorzitter Desi Bouterse won enkele zetels, maar onvoldoende om een politieke machtsfactor te worden.

Andere Haagse toon heeft effect gehad
(24 mei 1996)
Stil gehoopt en ook nog gekregen. Dat is de stemming in politiek Den Haag nu de uitslag van de Surinaamse verkiezingen duidelijk wordt. Groot is de opluchting in Kamer en kabinet dat de oude coalitie het redt.

Onrustige verveling in tv-marathon Suriname
(24 mei 1996)
Deze nacht wordt lang, vrolijk en spannend" had de advertentie van Nederland 3 beloofd. NPS, RVU, Vara en VPRO verzorgden gisteravond op die zender een marathon-verslaggeving van de Surinaamse verkiezingen.

Ook in Bijlmer geeft Bouterse zelfrespect
(23 mei 1996)
Amsterdam Zuidoost, de Bijlmer, wordt wel eens "de echte hoofdstad van Suriname" genoemd. Er wonen ruim 25.000 mensen van Surinaamse afkomst. De gevoelens over "Bouta" zijn gemengd.

Campagne op Internet
(23 mei 1996)
De NDP, de partij van Desi Bouterse, heeft gisteren als eerste Surinaamse politieke partij een site geopend op Internet.

Surinaamse ondernemers mobiliseren hun clientèle
(22 mei 1996)
Multimiljonair Dilep Sardjoe, die deze week te horen kreeg dat hij in Nederland niet zal worden vervolgd wegens corruptie, zat gisteravond weer prominent op een verkiezingspodium van het regerende Nieuw Front. Sardjoe is niet verrast door het besluit van het Haagse openbaar ministerie. Strijdlustig verklaart hij dat een schadeclaim tegen de Nederlandse staat wordt voorbereid ,,omdat leveranciers door de affaire geen zaken meer met mij wilden doen.''

Venetiaan: moorden 1982 onderzoeken
(22 mei 1996)
De Surinaamse president Ronald Venetiaan heeft de installatie aangekondigd van een commissie die een onderzoek moet voorbereiden naar de decembermoorden van 1982. De commissie zal nog vandaag worden geïnstalleerd, als de personen die zijn gevraagd er zitting in te nemen daarmee instemmen.

OM staakt vervolging Surinaamse verdachten
(21 mei 1996)
Het Haagse openbaar ministerie heeft de vervolging gestaakt van een aantal Surinaamse verdachten die volgens justitie hebben meegeprofiteerd van ruim negen miljoen gulden smeergeld van Nederlandse zakenlieden.

Surinaamse politici dingen naar gunst bosnegers
(20 mei 1996)
De bosnegers van het dorp Nieuw Koffiekamp gaan een onzekere toekomst tegemoet: een Canadees bedrijf wil er naar goud boren. De inwoners willen erkenning van hun grondrechten, een belangrijk thema in de verkiezingsstrijd van Suriname.

Bouterse uit kritiek op Nederlandse regering
(20 mei 1996)
De Surinaamse ex-legerleider Desi Bouterse beschuldigt de Nederlandse regering van grove inmenging in de interne aangelegenheden van Suriname. In een interview met KRO's Brandpunt gisteravond noemde Bouterse de houding van de Nederlandse regering tegenover de verkiezingen van komende donderdag ,,schandalig''.

De comeback van Bouta
(18 mei 1996)
Hardnekkig als Jehova's-getuigen moeten zijn aanhangers campagne voeren: in Suriname maakt Desi Bouterse zich op voor de Surinaamse verkiezingen. Zijn Nationale Democratische Partij spreekt vooral arme zwarte creolen aan. Weegt de misere van hun dagelijks leven zwaarder dan 'Bouta's' wandaden? Bouterse als de mythische Anansi: de spin die iedereen te slim af is.

André Haakmat: Herinneringen aan de toekomst van Suriname.
(18 mei 1996)
Dat de Amsterdamse advocaat André Haakmat een vlotte pen heeft, liet hij al zien met zijn in 1987 verschenen De Revolutie Uitgegleden. Hierin beschrijft hij de veelbewogen geschiedenis van Suriname na de militaire coup van Desi Bouterse in 1980. Haakmat zelf was in die periode korte tijd vice-premier in het kabinet van premier Chin a Sen. Het boek over de uitgegleden revolutie vormt nog steeds boeiende lectuur.

"Den Haag laks in strijd tegen drugsdoorvoer via Suriname"
(17 mei 1996)
In buitenlandse diplomatieke kringen in Paramaribo heerst verbazing over wat wordt gezien als laksheid van Den Haag als het gaat om de bestrijding van de drugsdoorvoer via Suriname. Gewezen wordt op de Nederlandse belofte dat de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) een eigen kantoor in Paramaribo zou inrichten. ,,De belofte werd twee jaar geleden gedaan, maar het kantoor is nooit geopend'', aldus een diplomaat.

NRC Webpagina's
januari 2000

Archief

  • artikelen 2001
  • artikelen 2000
  • artikelen 1999
  • artikelen 1998
  • artikelen 1997
  • artikelen 1996

  •     Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad