U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Verkiezingen 2000

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Dossier Rechtszaak Bouterse

Links

Affaire-subsidiegelden

Zelfmoord Surinaamse oud-minister

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 13 SEPT. De Surinaamse oud-minister van Landbouw J. Sariman, blijkt maandagavond in zijn Zoetermeerse woning zelfmoord te hebben gepleegd.

Afgelopen weekeinde werd bekend dat Sariman van fraude werd verdacht wegens verduistering van ruim drie ton aan subsidiegeld. De oud- bewindsman was penningmeester van de Beheersstichting Samenwerkingsverbanden Etnische Minderheden (BSEM) en had gisterochtend terecht moeten staan in Utrecht.

Sariman had BSEM-subsidiegelden gebruikt voor eigen investeringen in projecten in Suriname. Zijn advocaat zei zaterdag in De Volkskrant dat de ex-minister hoopte dat deze investeringen geld zouden opleveren, waarna dat zou worden terugbetaald aan de stichting. Sariman had een bekentenis over de zaak afgelegd. Bekenden van hem zeggen dat de affaire hem zwaar had aangegrepen. Zijn advocaat stelt dat Sariman zich naar aanleiding van de publiciteit van het leven heeft beroofd.

Sariman werd in Surinaamse kring vooral bekend omdat de toenmalige majoor Roy Horb hem zijn ooggetuigeverslag over de 'Decembermoorden' uit 1982 vertelde. Sariman speelde deze getuigenis van Horb, die na Bouterse de tweede man in het leger was, door aan een ghostwriter die er het boekje Verslag van een ooggetuige over schreef. Het geschrift, dat door betrokkenen in de Surinaamse gemeenschap overigens op een aantal punten als onbetrouwbaar en eenzijdig wordt gezien, is een van de dossierstukken bij het Amsterdamse gerechtshof, dat een eventuele vervolging van Bouterse in Nederland wegens de Decembermoorden onderzoekt. Bij een onderzoek naar deze moorden had Sariman kunnen worden gehoord als 'auditief getuige'. Horb zelf kwam in 1983 onder dubieuze omstandigheden om het leven. Hij zou zich in een cel hebben verhangen.

NRC Webpagina's
13 september 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad