U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

Legers van Suriname en Guyana paraat aan grens

Door onze correspondent
PARAMARIBO, 9 JUNI. De spanning tussen Suriname en Guyana is gisteren verder opgelopen nadat beide landen hun legers in staat van paraatheid hebben gebracht langs de omstreden grensrivier de Corantijn. De Surinaamse marine enterde gisteren op de rivier vier schepen. Het gaat om twee Guyanese en twee Venezolaanse vaartuigen, vermoedelijk vissersschepen, die nu onderweg zijn naar Paramaribo.

Het conflict tussen Suriname en Guyana volgt op de entering dit weekend door een Surinaamse patrouilleboot van een booreiland van de oliemaatschappij CGX. De Guyanese regering had het Canadese bedrijf toestemming gegeven een proefboring te doen in twee veelbelovende olievelden vóór de monding van de grensrivier tussen beide landen. Suriname beweert dat de olievelden in Surinaamse wateren liggen.

Woensdag sloten Guyana en Suriname overleg over de kwestie in Trinidad af met een gezamenlijke verklaring dat zij naar een snelle diplomatieke oplossing zouden streven. Gisteren eiste de Guyanese minister van Buitenlandse Zaken Clement Rohee in een verklaring echter dat Suriname het olieplatform onmiddellijk zou toelaten in het omstreden gebied. De Guyanese president Bharrat Jagdeo liet weten dat dat "ongebruikelijke troepenbewegingen aan Surinaamse zijde van de grens" waren waargenomen. Hij waarschuwde dat Guyana alles zal doen om zijn "territoriale integriteit"te beschermen.

Volgens Suriname treft Guyana "een sfeer van gewapende voorbereidingen", zoals minister van Natuurlijke Hulpbronnen Errol Alibux het uitdrukte. Hij beschuldigde de Guyanese minister Rohee van "diplomatieke woordbreuk". De Surinaamse president Jules Wijdenbosch riep gisteren eerst de regering en daarna de legertop bijeen voor spoedoverleg. Na het spoedonderhoud met het leger zei hij dat Suriname "geen enkele grondwettelijke bepaling ongebruikt zal laten" bij "de maximale verdediging van zijn soevereiniteit." Wijdenbosch wil echter "tot het bittere eind" overleg voeren met Guyana. Hij twijfelt echter aan het doorgaan van overleg dat dinsdag in de Guyanese hoofdstad Georgetown zou moeten beginnen.

NRC Webpagina's
9 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad