U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

President van Suriname haalt uit naar Bouterse

Door LEO MORPURGO
PARAMARIBO, 14 FEBR. De ruzie tussen voorzitter Desi Bouterse van de Surinaamse Nationale Democratische Partij (NDP) en president Jules Wijdenbosch over het lijsttrekkerschap bij de komende algemene verkiezingen lijkt uit te monden op een regelrechte scheuring binnen de partij.

Afgelopen zaterdag gaf president Wijdenbosch te verstaan zich niet te zullen neerleggen bij het besluit van Bouterse om hem te passeren bij de kandidaatstelling voor de parlementsverkiezingen (en niet presidentsverkiezingen, zoals afgelopen zaterdag abusievelijk werd gemeld - red) op 25 mei. Op de Surinaamse televisie zei Bouterse afgelopen vrijdagavond dat "binnen de structuren van de partij" is besloten dat hij lijsttrekker wordt bij de komende parlementsverkiezingen, en dat de naam Wijdenbosch zelfs niet op de kandidatenlijst van de NDP zal voorkomen. Het Surinaamse staatshoofd liet daarop zaterdag op een persconferentie blijken geen boodschap te hebben aan de uitspraken van Bouterse. Hij gaf de achterban van de NDP en de gemeenschap impliciet mee zich niet achter Bouterse te stellen. Wijdenbosch, die de uitlatingen van Bouterse "arrogant en niveauloos" noemde, zei ook op geen enkele wijze met partijvoorzitter Desi Bouterse op één verkiezingslijst te willen staan. Voor het eerst zinspeelde hij daarbij openlijk op de veroordeling in Nederland tot 16 jaar gevangenisstraf van Bouterse wegens drugshandel. "Ik kan met opgeheven hoofd hier in Suriname en buiten Suriname rondlopen. Ik zorg op geen enkele wijze, nationaal of internationaal, voor isolement van Suriname. Ik weet niet of iedere politicus hier in Suriname dat wel kan zeggen."

Wijdenbosch kondigde aan dat hij op 28 februari een bijeenkomst zal houden om de achterban van de NDP te informeren over zijn opstelling naar de komende verkiezingen toe, en over zijn beleidsvoornemens. Het thema van die bijeenkomst zal zijn: 'Waarom de nieuwe weg van president Wijdenbosch', zei hij. "Ik zal zeker deelnemen aan de komende verkiezingen en mij daarop grondig en breed voorbereiden."

NRC Webpagina's
14 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad