U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Verkiezingen 2000

Achtergrond

Dossier Rechtszaak Bouterse

Links

Snel besluit vervolging Bouterse in Suriname

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 18 OKT. Het Surinaamse Hof van Justitie zal over twee weken besluiten of het opdracht geeft aan het openbaar ministerie de 'Decembermoorden' uit 1982 te onderzoeken. Dat bleek gisteren in Paramaribo waar het hof een hoorzitting over de kwestie hield.

Bij de Decembermoorden werden vijftien tegenstanders van het toenmalige militair gezag standrechtelijk geëxecuteerd. Voormalig legerleider D. Bouterse heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor de gebeurtenis, die nooit door het Surinaamse openbaar ministerie is onderzocht. Om dit alsnog af te dwingen voerden enkele maatschappelijke organisaties en nabestaanden een beklagprocedure voor het hof.

Na maanden van stilte hield het rechtscollege gisteren een hoorzitting. Daarbij was Bouterse niet aanwezig. Hij had laten weten verhinderd te zijn wegens bezigheden als voorzitter van de NDP waarvoor hij in het parlement zit. Het hof wees een verzoek van Bouterse tot uitstel van de zitting af, omdat het de reden van zijn afwezigheid als "niet klemmend" beoordeelde.

Wel gehoord werden enkele nabestaanden, onder wie ook personen die speciaal voor de gelegenheid uit Nederland waren overgekomen. Zij drongen aan op vervolging van de Decembermoorden, onder meer omdat dit noodzakelijk zou zijn voor het herstellen van de rechtsstaat in Suriname.

Als het hof het OM alsnog de opdracht geeft de Decembermoorden te onderzoeken, komt dat juist voor de verjaring van de feiten. Op 8 december is het 18 jaar geleden dat de moorden werden gepleegd. Intussen loopt er ook voor het gerechtshof in Amsterdam nog een procedure van twee nabestaanden die eisen dat Bouterse in Nederland wordt vervolgd. In een tussenvonnis heeft het hof al laten weten dat "opportuun" te achten, maar het woog daarbij wel mee dat vervolging in Suriname zelf niet erg waarschijnlijk was.

Inmiddels is die kans, met de komst van de nieuwe regering-Venetiaan, evenwel toegenomen. Het Amsterdamse gerechtshof zou volgens onbevestigde berichten een dezer dagen uitspraak doen. Het is niet bekend of het de actuele ontwikkelingen in Suriname in zijn definitieve oordeel over het al dan niet vervolgen van Bouterse in Nederland zal meenemen.

NRC Webpagina's
18 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad