U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

1997

Surinaamse journalist mishandeld
(10 december 1997)
De Surinaamse fotograaf Edward Troon, echtgenoot van de hoofdredacteur van de krant De Ware Tijd, is ontvoerd en mishandeld.

Voorhoeve: MID-dossier over Suriname is compleet
(10 december 1997)
Hoewel het archiefbeheer bij de Militaire Inlichtingendienst (MID) in het verleden ,,nadrukkelijk te wensen overliet'' en in strijd met de wet veel materiaal is vernietigd, is het dossier-Suriname nog compleet.

Kok: ontwikkelingen in Suriname worden 'onheilspellend'
(6 december 1997)
Minister-president Kok is ,,heel bezorgd'' over de ,,onheilspellende'' ontwikkelingen in Suriname. ,,Allerlei factoren wijzen tegelijkertijd de verkeerde kant op'', zei Kok gisteren in reactie op de voorgenomen installatie van een 'waarheidscommissie' die onderzoek moet doen naar onder andere de zogeheten 'decembermoorden'.

Gezocht in Suriname: de waarheid
(5 december 1997)
De Surinaamse regering wil dat een waarheidscommissie onder andere onderzoek gaat doen naar de zogenoemde decembermoorden. In kringen van activisten voor mensenrechten wordt verschillend gedacht over dit initiatief.

Suriname streeft naar 'commissie waarheid'
(4 december 1997)
De Surinaamse regering wil voor het eind van dit jaar een waarheidscommissie naar Zuid-Afrikaans model instellen om de decembermoorden te onderzoeken. Dat heeft president Jules Wijdenbosch deze week bekendgemaakt tijdens een bezoek aan het binnenland.

Doodseskaders drugskartel Suriname
(29 november 1997)
Het Surinaamse drugskartel beschikt over een 'doodseskader' dat de afgelopen jaren ten minste twintig medewerkers om het leven heeft gebracht, omdat ze onbetrouwbaar werden bevonden.

Rust in Bernharddorp verstoord door Surinaamse 'coup'
(29 november 1997)
Enkele indianen uit Bernharddorp zijn aangehouden in verband met de mogelijke voorbereiding van een coup. Wat ze precies van plan waren, is nog steeds niet duidelijk. Het gerucht gaat dat drugs ermee te maken hebben.

'Beul' van het binnenland heeft rein geweten
(29 november 1997)
Nooit eerder sprak de militair die nu veiligheidsadviseur van de Surinaamse president is, met een journalist. Is het nieuwsgierigheid die Linscheer drijft of wil hij een poging doen zijn imago op te poetsen? ,,Als je eerlijk en oprecht bent, heb je niets te vrezen'', zegt hij. Natuurlijk, in een oorlog vallen nu eenmaal doden. Maar ,,ik heb een rein geweten en de man hierboven kan ik recht in de ogen zien''.

Geen rol Wereldbank bij Nederlandse hulp aan Suriname
(27 november 1997)
De Nederlandse regering weigert de Wereldbank in te schakelen voor de besteding van nog uitstaande financiële hulp ten behoeve van Suriname. Dat zou in strijd zijn met het Raamverdrag van 1992 met Suriname waarin beide landen nadrukkelijk voor samenwerking kozen.

CDA en VVD twijfelen over hulp Suriname
(26 november 1997)
De Tweede-Kamerfracties van CDA en VVD betwijfelen of het lopende Nederlandse hulpprogramma nog wel onveranderd kan worden voortgezet na de harde kritiek van de Surinaamse regering op Nederland en na haar verwijten over mogelijke betrokkenheid van Den Haag bij de couppoging van vorige maand in Paramaribo.

Boerenveen niet langer vervolgd
(25 november 1997)
De Surinaamse chef defensiestaf, kolonel E. Boerenveen, zal niet langer worden vervolgd wegens grootschalige handel in cocaïne. Het Haagse openbaar ministerie heeft gisteren laten weten de strafzaak tegen Boerenveen te laten rusten wegens gebrek aan bewijs.

Wijdenbosch: relatie met Nederland is vertroebeld
(25 november 1997)
De nieuwe onafhankelijke koers van Suriname heeft geleid tot ,,vertroebelde relaties'' met Nederland. Dit zei president J. Wijdenbosch van Suriname gisteravond bij de herdenking van 22 jaar onafhankelijkheid in Paramaribo.

'Couppoging Suriname was drugsruzie'
(25 november 1997)
De vermeende 'couppoging' in Suriname van 25 oktober was een ruzie om verdovende middelen, waarbij de wegens drugshandel gezochte ex-legerleider Desi Bouterse betrokken was. Deze mogelijke achtergrond van de 'couppoging' werd gisteren gemeld door het NOS-Journaal op basis van gesprekken met onder meer buitenlandse (niet-Nederlandse) diplomaten in Paramaribo.

Jules Wijdenbosch regelt het graag zelf
(17 november 1997)
In de zich verder verscherpende crisis tussen Suriname en Nederland lijkt de Surinaamse president Jules Wijdenbosch het voortouw te hebben genomen. Eens de aimabele gemeenteambtenaar en sociale organisator, nu de enigmatische solospeler op het politieke toneel van twee kleine landen.

Lijn met Suriname staat op knappen
(14 november 1997)
Met het door Paramaribo uitgestelde bezoek van minister Pronk aan Suriname zijn de betrekkingen tussen de twee landen verder verslechterd. Maar de spanning is vooral ook intern bij de Surinaamse machtshebbers.

Suriname weert Pronk en eist overleg met premier Kok
(14 november 1997)
Minister Pronk (Ontwikkelingssamenwerking), die 1 december voor beleidsoverleg met zijn collega Naim naar Suriname zou gaan, is daar voorshands niet welkom. Dit heeft de Surinaamse president Wijdenbosch gisteren gezegd. De Surinaamse regering wil eerst op korte termijn overleg met premier Kok over ,,grijze vlekken'' in de relatie met Nederland.

'Coupplegers' Suriname mishandeld
(1 november 1997)
De rechtsgang bij de coupaffaire in Suriname deugt niet. Dat heeft mensenrechtenactivist Stanley Rensch van het Surinaamse mensenrechtenbureau Moiwana 86 gisteren tegen deze krant gezegd.

Deelnemers coup Suriname gewond
(30 oktober 1997)
Twee van de zeventien deelnemers aan de vermeende coup zijn zaterdagavond gewond geraakt tijdens of vlak na hun aanhouding in de uitdeuk- en spuitgarage in Paramaribo. Een van hen heeft een diepe hoofdwond en een armkwetsuur.

Nederland draagt verdachte coup over
(29 oktober 1997)
De Nederlandse en Amerikaanse ambassades hebben twee lagere militairen overgedragen aan de Surinaamse autoriteiten. De twee erkenden betrokken te zijn geweest bij de poging tot staatsgreep van afgelopen weekeind.

Nog twee militairen aangehouden na "coup" in Suriname
(28 oktober 1997)
Tien van de vijftien veronderstelde coupplegers die tot dusver in Paramaribo werden aangehouden, zijn lagere militairen. Gisteren werden er opnieuw twee militairen gearresteerd, waarmee het aantal verdachten op vijftien komt.

Mysterieuze couppoging in Suriname
(28 oktober 1997)
De Surinaamse politie en militairen hebben zaterdagavond in Paramaribo dertien personen gearresteerd, die plannen zouden hebben gehad voor een staatsgreep.

Wijdenbosch presenteert nieuw kabinet
(5 september 1997)
De Surinaamse president Jules Wijdenbosch heeft gisteren een sterk gewijzigd kabinet gepresenteerd na de regeringscrisis van vorige week.

De booming economie van Suriname
(17 mei 1998)
Het wordt een ongebruikelijke strafzaak. Binnen een jaar zal de de facto machthebber van het bevriende land Suriname, in Nederland voor de strafrechter worden gedaagd wegens grootschalige cocaïnehandel. Hoe reageert Suriname? En hoe machtig is er de drugsmafia? 'Als iedereen een crook is, is niemand een crook'. Een geestverruimende reportage.

NRC Webpagina's
januari 2000

Archief

  • artikelen 2001
  • artikelen 2000
  • artikelen 1999
  • artikelen 1998
  • artikelen 1997
  • artikelen 1996

  •     Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad