U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

Wijdenbosch richt partij op


PARAMARIBO, 28 FEBR. De Surinaamse president Jules Wijdenbosch heeft zaterdag in Paramaribo een nieuwe partij opgericht: het Democratische Nationale Platform 2000.

Met deze stap treedt de president definitief uit de NDP, waar zijn vroegere beschermheer Desi Bouterse als partijvoorzitter de scepter zwaait. Bouterse liet eerder deze maand weten dat hij president wil worden en als lijsttrekker van de NDP de verkiezingen ingaat.

De president sprak zaterdag uitvoerig over zijn breuk met Bouterse. Die zou Wijdenbosch meteen na zijn aantreden als president, begin 1997, te verstaan hebben gegeven dat hij binnen een jaar zijn ambt aan hem moest afstaan. Toen Wijdenbosch weigerde, zou Bouterse zijn overgegaan tot "gemene oppositie' en , ,ondermijning van de hoogste orde". Wijdenbosch zei zijn minister van Financiën Atta Mungra te hebben weggestuurd omdat die met Bouterse samenzwoer. De maat was vol toen Bouterse het vertrek van minister van Hulpbronnen Alibux eiste. Bouterse zou hebben gedreigd Alibux persoonlijk over het Onafhankelijkheidsplein te sleuren om zijn ontslag te tekenen, aldus Wijdenbosch. Die besloot Bouterse te ontslaan als Adviseur van Staat, de titel die hij hem eerder gaf.

NRC Webpagina's
28 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad