U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

1998

'Suriname zit diep in het hart, minder in het hoofd'
(12 december 1998)
De relatie met Suriname moet zakelijker, vinden de ministers Van Aartsen en Herfkens. Maar de emoties blijven opspelen, zo bleek deze week weer. ,,Als Nederland zich niet om Suriname bekommert, doet niemand het.'

Suriname in greep staking
(20 november 1998)
Paramaribo lag er gisteren verlaten bij als gevolg van een staking in winkels, banken, kantoren en scholen. De acties, die gericht zijn tegen het economische beleid de regering-Wijdenbosch, gaan vandaag door.

Suriname wil overleg hervatten met Nederland
(12 augustus 1998)
De Surinaamse president Jules Wijdenbosch heeft gisteravond in het parlement in Paramaribo gezegd dat hij topoverleg met Nederland wil. Wijdenbosch wil niet dat de relatie tussen Suriname en Nederland ,,in duisternis verder gaat''.

Suriname wordt door Nederland belaagd
(5 augustus 1998)
In de white paper 'Suriname under Dutch attack' wordt Nederland gehekeld als een neokoloniale mogendheid die erop uit is Suriname weer in te lijven. Het anonieme document, door Suriname verspreid onder regeringen in Afrika en in het Caraïbische gebied, behandelt de koloniale geschiedenis en geeft een analyse van de Nederlandse bedoelingen. Aanleiding voor het stuk is de vervolging van Desi Bouterse in Nederland wegens drugshandel.

'De bal ligt momenteel op speelhelft van Suriname'
(24 juli 1998)
De vertrekkende Nederlandse ambassadeur in Suriname, Schelto van Heemstra, heeft weinig reden tot vreugde. De verhouding tussen Nederland en Suriname is moeizamer dan ooit.

Suriname ruziet over rechter
(22 juli 1998)
In Suriname zijn grote problemen ontstaan over de benoeming van een nieuwe president van het Hof van Justitie. De leden van het hoogste Surinaamse rechtsorgaan weigeren mee te werken aan de installatie van rechter A. Veldema, omdat zijn benoeming door president J. Wijdenbosch volgens hen niet op grondwettige wijze is geschied. De leden van het Hof protesteerden gisteren omdezelfde reden ook tegen de benoeming van mevrouw H. Rozenblad tot procureur-generaal.

Protestmars in Paramaribo
(25 juni 1998)
Vijf- tot tienduizend Surinamers hebben gisteren in Paramaribo deelgenomen aan een protestmars tegen het beleid van de regering-Wijdenbosch. Ze eisten het aftreden van de regering en verkiezingen. De demonstratie is een nieuwe uiting van sociale onvrede in Suriname. De oppositie, de vakbeweging en het bedrijfsleven vrezen dat de regering het land economisch te gronde richt door een onverantwoord financieel beleid.

Slecht bestuur
(20 juni 1998)
In het jargon van internationale hulpinstellingen als Wereldbank en Internationaal Monetair Fonds zijn het gevleugelde termen: good governance en bad governance, ofwel goed bestuur en slecht bestuur. Zonder good governance kan elk land een behoorlijke economische ontwikkeling vergeten.

Demonstraties Suriname
(10 juni 1998)
In de Surinaamse hoofdstad Paramaribo zijn gisteren zeker tienduizend mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen het economisch beleid van president Jules Wijdenbosch. De demonstratie werd georganiseerd door oppositiepartijen, vakbonden en maatschappelijke organisaties, waaronder de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven.

Gesprek Van Mierlo en Wijdenbosch
(28 mei 1998)
Minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) heeft gisteren in Amsterdam drie kwartier gesproken met de Surinaamse president, Wijdenbosch. Volgens een woordvoerder van Van Mierlo ging het om ,,een beleefdheidsbezoek'' aan Wijdenbosch die op doorreis in Nederland was na een bezoek aan China en Maleisië.

Kritiek van Wereldbank en IMF op economie Suriname
(25 mei 1998)
De Surinaamse economie gaat opnieuw slechte tijden tegemoet. De groei van tussen 1994 en 1996 is voorbij. De regering moet daarom fors snoeien op de overheidsuitgaven. Het overgrote deel van het ambtenarenapparaat zou moeten afvloeien.

Relatie Nederland en Suriname nog ijziger door onbeleefdheden
(2 mei 1998)
De toch al moeizame betrekkingen tussen Suriname en Nederland zijn nog verder bekoeld. De Surinaamse regering heeft donderdag voor het eerst verstek laten gaan op de koninginnedag-receptie op de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Zij had de uitnodiging voor een bezoek aan de ontvangst wel aanvaard.

Zeer somber rapport over economie Suriname
(30 april 1998)
De Surinaamse regering heeft een ernstige waarschuwing gekregen van een gezamenlijke delegatie het Internationale Monetair Fonds (IMF) en de Interamerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

Ballast onderzoekt corruptie Suriname
(30 april 1998)
Een dag na de beschuldigingen dat bouwbedrijf Ballast Nedam 21 miljoen gulden aan smeergeld aan Suriname heeft betaald, is men op het hoofdkantoor in Amstelveen nog druk aan het uitzoeken of het door Surinaamse oppositiepartijen gelanceerde bericht klopt. ,,We snappen het niet, maar we weten niet wat we nog kunnen tegenkomen dus het onderzoek duurt nog wel even'', zegt de woordvoerster van Ballast.

'Ballast betaalde smeergeld Suriname'
(29 april 1998)
Het Nederlandse bouwbedrijf Ballast Nedam heeft bijna 21 miljoen gulden smeergeld betaald aan Surinaamse functionarissen om de opdracht te krijgen voor de bouw van bruggen over de Surinamerivier en de Coppename. Deze beschuldiging hebben Surinaamse oppositiepolitici gisteren geuit tijdens een persconferentie in Paramaribo.

Overleg Nederland en Suriname mislukt
(11 april 1998)
Nederland en Suriname hebben gisteren hun overleg in New York over het vlottrekken van de onderlinge relatie zonder een enkel resultaat afgesloten.

'Nederland is geen walhalla'
(4 april 1998)
Volgens Dési Bouterse zien veel Surinamers Nederland ten onrechte als ,,een soort walhalla, een soort bedevaartplaats''. Dit zei hij gisteren tijdens een bijeenkomst van de Nationale Democratische Partij. Bouterse vindt dat Suriname met vertrouwen in eigen kunnen zaken met andere landen moet doen. De relatie tussen Nederland en Suriname is gespannen wegens het internationale opsporingsbevel dat tegen Bouterse is uitgevaardigd. Op 9 en 10 april is er in New York ambtelijk overleg tussen de twee landen om een ontmoeting tussen premier Kok en president Wijdenbosch te regelen.

'Constructief' gesprek over Suriname
(28 maart 1998)
Na een ,,verhelderend en constructief'' gesprek van vier uur in Brussel, hebben vertegenwoordigers van Suriname en Nederland gisteren in Brussel een vervolgafspraak gemaakt voor de verdere voorbereiding van de door Suriname gewenste topontmoeting van president Wijdenbosch en premier Kok.

Gesprek in Brussel over band Suriname
(27 maart 1998)
Vertegenwoordigers van Nederland en Suriname hebben vandaag in Brussel een begin gemaakt met de voorbereiding van een mogelijk gesprek tussen de Surinaamse president Wijdenbosch en premier Kok.

Overleg over projecten; Pronk nodigt Surinaamse collega uit
(10 maart 1998)
Minister Pronk heeft zijn Surinaamse collega Nain uitgenodigd om volgende maand naar Den Haag te komen voor het halfjaarlijkse overleg over ontwikkelingsprojecten dat tussen beide landen gebruikelijk is.

Voorlopig nog geen topoverleg Suriname
(3 maart 1998)
Het door Suriname gevraagde politieke topoverleg met Nederland over de stand van de bilaterale betrekkingen en de omvang en opzet van financiële steun uit Den Haag komt er niet op korte termijn. Dat overleg mag niet mislukken en moet daarom eerst op ambtelijk-diplomatiek niveau worden voorbereid. Daarover zijn beide landen het eens, zo blijkt uit nota's die zij de afgelopen weken hebben gewisseld.

Suriname wil met Nederland overleg
(18 februari 1998)
De Surinaamse regering wil nog deze maand op neutraal terrein politiek topoverleg met Nederland over de stand van de bilaterale betrekkingen.

Wijdenbosch verliest meerderheid
(3 februari 1998)
De Surinaamse regeringscoalitie van president Wijdenbosch heeft gisteren haar parlementaire meerderheid verloren, nadat opnieuw een parlementslid besloot zich bij de oppositie aan te sluiten.

Regering Suriname wankelt
(19 januari 1998)
De Surinaamse regering van president Wijdenbosch wankelt nu een groot deel van de Basispartij voor Vernieuwing en Democratie (BVD) hem niet langer steunt.

Drie BVD-leden breken met coalitie; Meerderheid regering Suriname in gevaar
(17 januari 1998)
In Suriname zijn drie leden van de meeregerende Basispartij voor Vernieuwing en Democratie (BVD) uit de fractie in de Nationale Assemblee gestapt. De drie hebben zich bij de oppositie gevoegd, zodat de meerderheid van de regering Wijdenbosch-Radhakishun is geslonken tot één zetel.

NRC Webpagina's
januari 2000

Archief

  • artikelen 2001
  • artikelen 2000
  • artikelen 1999
  • artikelen 1998
  • artikelen 1997
  • artikelen 1996

  •     Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad