U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

Verhouding met Nederland

Suriname woedend over postzegel
(5 december 2000)
De Surinaamse ambassadeur in Nederland, Evert Azimullah, is ontstemd over een aantal streekpostzegels die de firma Streekpost Pannekoek uit het Overijsselse Nieuwleusen heeft uitgebracht. Azimullah vindt de zegels 'Suriname 25 jaar bananenrepubliek' kwetsend, smakeloos en banaal. "De ontwerper had duidelijk de bedoeling om te beledigen", aldus Azimullah.

'Bruidsschat Suriname was wellicht te groot'
(4 december 2000)
Sinds de onafhankelijkheid van 1975 spraken de Surinaamse leiders Arron en Lachmon nooit meer gezamenlijk en in het openbaar met Jan Pronk. Maar gisteren was het moment daar.

Suriname krijgt gerechtsgebouw van Nederland
(27 november 2000)
Suriname heeft van Nederland een nieuw gerechtsgebouw gekregen ter gelegenheid van de viering van 25 jaar onafhankelijkheid.

'In '75 geen druk op Paramaribo'
(27 november 2000)
Oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Pronk bestrijdt dat hij in 1975 samen met toenmalig premier Den Uyl de onafhankelijkheid van Suriname heeft doorgedrukt.

'PvdA schopte Suriname eruit'
(25 november 2000)
De PvdA- ministers Den Uyl en Pronk hebben de soevereiniteitsoverdracht van Suriname, vandaag precies 25 jaar geleden, in het kabinet-Den Uyl doorgedrukt.

'Nederland heeft ons vernederd'
(25 november 2000)
Surinamers in Amsterdam herdenken en vieren dat hun land 25 jaar geleden een zelfstandige republiek werd.

Suriname doet beroep op Nederland
(24 oktober 2000)
Suriname hoopt dat Nederland kan helpen bij het herstel van de democratie en de rechtsorde. Dit heeft minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) gisteren te horen gekregen van de Surinaamse ministers Gilds (Justitie en Politie) en Assen (Defensie).

Herfkens wijzigt relatie met Suriname
(16 oktober 2000)
De ontwikkelingssamenwerking tussen Nederland en Suriname krijgt een andere vorm. Nederland zal voortaan vaker geld beschikbaar stellen voor sectoren, zoals de gezondheidszorg of het onderwijs, en minder vaak projecten financieren. Verder krijgt Suriname een garantstelling uit Den Haag, waardoor Suriname gemakkelijker leningen op de internationale kapitaalmarkt kan afsluiten.

Verwijt van Herfkens aan Ballast Nedam
(14 oktober 2000)
Bouwbedrijf Ballast Nedam heeft "onverantwoord ondernemerschap" getoond bij de bouw van twee bruggen in Suriname. Dat zei minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) gisteren tijdens haar bezoek aan Paramaribo.

Garnalen uit Guyana en Suriname
(10 oktober 2000)
Garnalenverwerker Heiploeg in het Groningse Zoutkamp kocht onlangs twee fabrieken op in Suriname en Brits Guyana om zich te verzekeren van de aanvoer van 'seabob'.

Koningin en kroonprins niet naar Suriname
(9 september 2000)
Koningin Beatrix zal de viering van 25 jaar onafhankelijkheid van Suriname niet bijwonen, zei premier Kok gisteren op zijn wekelijkse persconferentie. Ook kroonprins Willem-Alexander zal op 25 november niet aanwezig zijn bij de feestelijkheden.

Kok haalt band aan met nieuw bewind in Suriname
(8 september 2000)
Premier Kok heeft gisteren in New York "in een heel goede sfeer" overleg gevoerd met de Surinaamse vice-president Ajodhia. De ontmoeting had plaats in de marge van de driedaagse Millennium Top bij de Verenigde Naties. Het was de eerste ontmoeting op dit niveau sinds vier jaar.

Nederland bij viering 25 jaar staat Suriname
(19 augustus 2000)
De Nederlandse regering is bereid op 25 november in Paramaribo de viering van 25 jaar onafhankelijkheid van Suriname bij te wonen. Als zij daar een uitnodiging voor ontvangt, zal een van de vice-premiers, de ministers Borst of Jorritsma, het land vertegenwoordigen.

Kilte moet uit relatie met Suriname
(15 juli 2000)
In Suriname heeft de zegevierende coalitie van het Nieuwe Front duidelijke doelen gesteld om het vertrouwen van de bevolking terug te winnen en het land internationaal weer acceptabel te maken. De vooruitzichten lijken gunstig. Voor Nederland is in dit proces een bescheiden rol weggelegd, maar aan de Suriname-moeheid moet een einde komen, vindt Peter Meel.

'Nederland moet ingrijpen in Suriname'
(28 augustus 1999)
Een nieuwe Surinaamse regering zal mogelijk om een militaire interventie van Nederland en andere landen vragen, indien zij zelf niet de drugsmafia de baas kan worden of indien opnieuw een coup zou worden gepleegd. Dit zegt de Surinaamse oppositieleider Jagernath Lachmon in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. Lachmon, voorzitter van de hindostaanse VHP: "Als wij het niet kunnen managen en dat zou de enige redding kunnen zijn voor Suriname, dan zou het kunnen."

'Nederlandse regering nog net geen dief'
(23 juli 1999)
De Surinaamse vice-president Pretaap Radhakishun vindt de Nederlandse regering "nog net geen dief" nu zij weigert ontwikkelingshulp te geven terwijl Surina me aanspraak maakt op zeshonderd miljoen gulden.

Suriname moet op eigen benen leren staan
(10 juni 1999)
Onlangs beweerde Hans Buddingh' in deze krant dat Nederland Suriname moet helpen een eind te maken aan de economische crisis (NRC Handelsblad, 28 mei). Buddingh' meent dat wij een bijzondere relatie met Suriname hebben vanwege de vele Surinamers die hier wonen, het koloniale verleden en de gemeenschappelijke taal. Het valt nog mee dat Buddingh' er de slavernij niet bijhaalt om ons moreel te verplichten Suriname andermaal uit het financiële moeras te trekken waar het willens en wetens in is beland.

Suriname doet na jaren weer rechtshulpverzoek
(28 mei 1999)
Omdat Nederland zich volgens Paramaribo schuldig maakte aan justitieel kolonialisme, weigerde Suriname drie jaar lang het rechtshulpverdrag na te leven. Tot vorige week.

Nederland mag Suriname niet aan zijn lot overlaten
(28 mei 1999)
Nederland moet Suriname helpen om een eind te maken aan de economische crisis, vindt Hans Buddingh'. Het paarse kabinet heeft behoefte aan een duidelijke strategie ten opzichte van Suriname.

NRC Webpagina's
5 december 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad