U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Verkiezingen 2000

Achtergrond

Dossier Rechtszaak Bouterse

Links

Herfkens wijzigt relatie met Suriname

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 16 OKT. De ontwikkelingssamenwerking tussen Nederland en Suriname krijgt een andere vorm. Nederland zal voortaan vaker geld beschikbaar stellen voor sectoren, zoals de gezondheidszorg of het onderwijs, en minder vaak projecten financieren. Verder krijgt Suriname een garantstelling uit Den Haag, waardoor Suriname gemakkelijker leningen op de internationale kapitaalmarkt kan afsluiten.

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van het bezoek dat minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) de afgelopen dagen aan Paramaribo bracht. Het was ruim drie jaar geleden dat een lid van het Nederlands kabinet, minister Pronk, officieel overleg voerde met leden van de Surinaamse regering. Tijdens het bewind van de vorige president Wijdenbosch waren de betrekkingen op een laag pitje gezet.

Herfkens zei na haar bezoek vertrouwen te hebben in het beleid van de nieuwe president Venetiaan. Volgens haar is zowel de Surinaamse regering als het Surinaamse volk doordrongen van het feit dat de economie grondig gesaneerd moet worden. Venetiaan heeft juist vorige week een ingrijpend hervormingsprogramma aangekondigd.

Herfkens verklaarde dat de gelden voor de garantstelling zijn vrijgekomen "omdat we enorme waardering hebben voor het beleid van de Centrale Bank en het ministerie van Financiën". Ze voegde daaraan toe dat de maatregel vooral is bedoeld om de extreem hoge inflatie onder controle te brengen. Suriname heeft nog 600 miljoen gulden aan ontwikkelingshulp van Nederland tegoed. De minister hoopt dat in de toekomst de gesprekken over de besteding van dat geld pragmatischer en "volgens opvattingen van de 21ste eeuw" zullen verlopen.

Haar gesprekspartner, minister S. Raghoebarsing (Planning en Ontwikkelings samenwerking) toonde zich tevreden over de Nederlandse opstelling. Volgens hem is het van belang dat Suriname zelf meer beleidsvrijheid krijgt.

Raghoebarsing: "Nederland wordt meer zichtbaar in een faciliterende rol dan in een prominente rol waarin ze zegt wat er moet gebeuren." Door de nieuwe koers zullen de traditionele 'beleidsoverleggen', waarbij over ieder project werd onderhandeld, worden afgeschaft.

NRC Webpagina's
16 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad