U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Verkiezingen 2000

Achtergrond

Dossier Rechtszaak Bouterse

Links

Verwijt van Herfkens aan Ballast Nedam

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 14 OKT. Bouwbedrijf Ballast Nedam heeft "onverantwoord ondernemerschap" getoond bij de bouw van twee bruggen in Suriname. Dat zei minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) gisteren tijdens haar bezoek aan Paramaribo.

Ballast Nedam bouwde in opdracht van de vorige regering-Wijdenbosch grote bruggen over de Suriname- en de Coppenamerivier. Voor de afbetaling van de bouwwerken (waarschijnlijk ongeveer 190 miljoen gulden) werd contractueel vastgelegd dat Ballast Nedam mag putten uit de bauxietopbrengsten van Suriname.

Bij haar aantreden eerder dit jaar zei de nieuwe regering-Venetiaan meteen al dat er heronderhandeld zou moeten worden over aanpassing van de afbetalingsregeling. De president van de centrale bank, A. Telting, noemde het contract met Ballast Nedam "een molensteen om de nek van de Surinaamse staatshuishouding". De nieuwe regering heeft van Wijdenbosch een torenhoge schuld geërfd. De bauxietopbrengsten zijn een van de weinige wezenlijke inkomstenstromen van buitenlandse valuta voor Suriname. Ballast Nedam heeft eerder al gezegd niets te voelen voor het openbreken van het contract. Wel is gesuggereerd dat een deel van de gelden wellicht uit ontwikkelingshulp zou kunnen komen. Voor Herfkens is dat evenwel onbespreekbaar.

De bouw van de twee bruggen is in Suriname al lange tijd onderwerp van speculaties over smeergeld. De regering-Wijdenbosch heeft ondanks aandringen uit het parlement nooit helderheid willen geven over de projecten. Zo zijn de offertes en het gunningscontract voor de bruggen niet openbaar gemaakt. Ook de nieuwe regering heeft nog geen documenten boven water kunnen krijgen waarin meer details over de bouw zijn te vinden.

NRC Webpagina's
14 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad