U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Verkiezingen 2000

Achtergrond

Dossier Rechtszaak Bouterse

Links

Waarde Surinaamse gulden gehalveerd

Door LEO MOPURGO
PARIMARIBO, 4 OKT. De Surinaamse gulden is gisteren met bijna 50 procent gedevalueerd. De koers is door de Centrale Bank aangepast van 1.173 tot 2.200 gulden per Amerikaanse dollar. Het is de eerste ingrijpende daad van André Telting, die de afgelopen maand benoemd werd tot president van de Centrale Bank als vervanger van Henk Goedschalk.

De devaluatie was maandagavond al aangekondigd door president Ronald Venetiaan bij het aanbieden van de begroting voor het jaar 2001. Volgens Venetiaan was de officiële koers te ver verwijderd van de reële koers. Ook een aantal vaste wisselkoersen voor bepaalde producten als brood en brandstof - eigenlijk verpakte subsidies die volgens Venetiaan funest waren voor het evenwicht op de begroting - zijn afgeschaft.

De Centrale Bank heeft volgens Venetiaan nu de vrijheid om de koers aan te passen aan de ontwikkelingen op de markt. De koers zal voortaan tot stand komen "op grond van vraag en aanbod". Op de parallel markt was de koers gisteren (2.590 gulden per dollar) overigens nog hoger dan de nieuwe officiële koers.

Over de toestand van de Surinaamse economie maakt de nieuwe regering zich ernstige zorgen. Venetiaan stelde vast dat uit de voorlopige evaluatie "gerust de conclusie mag worden getrokken dat het fundament van de Surinaamse economie tot op het bot is aangetast". Het beeld is "veel ernstiger dan ooit kon worden bevroed".

De regering is van plan om een gezond investeringsklimaat te scheppen ter vergroting van de nationale productie. Dit is noodzakelijk voor het realiseren van economische groei. "Een succesvolle uitvoering van het economisch herstelprogramma zal een nationale inspanning, met volledige inzet van het totale beschikbare potentieel vergen. Het verheugt de regering dat brede lagen van onze samenlening hiervan doordrongen zijn."

NRC Webpagina's
4 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad