U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

Surinaamse NDP in twee facties opgesplitst

Breuk Bouterse en Wijdenbosch


President Wijdenbosch gaat met een eigen partij de verkiezingen in, Bouterse wordt lijsttrekker van zijn oude partij, de NDP. Goed nieuws voor de oppositie.

Door onze correspondent LEO MORPURGO

PARAMARIBO, 28 FEBR. Presidentieel oogde het niet, het voetbalveldje in de miezerige regen. Maar hiermee moest president Jules Albert Wijdenbosch het zaterdag doen bij de presentatie van zijn nieuwe partij: het Democratische Nationale Platform 2000. "Geel en blauw, dat zijn onze kleuren", riep de president.

DNP 2000 is een niet al te creatief anagram van zijn oude partij, de NDP. Daarvan was Wijdenbosch mede-oprichter, ondervoorzitter, voorzitter, fractieleider; steeds als trouw paladijn van 'de baas', Desi Bouterse. Maar het overdekte partijcentrum OCER, ook geschikt voor concerten en opwekkingsdiensten, is voor de president verboden gebied. De oude vrienden zijn momenteel diep gebrouilleerd en de NDP is vast in handen van partijvoorzitter Bouterse. Die wil op 25 mei zelf een gooi doen naar het presidentschap van Suriname. De "structuren" van de partij "eisen" dat, liet Bouterse in een televisie-interview weten. De naam van Wijdenbosch wilden diezelfde structuren niet eens op de kieslijst terugzien.

Dus rest de president, die een tweede termijn ambieert, niets anders dat zelf een partij op te richten. Hoewel Bouterse zijn aanhang vroeg weg te blijven, wist Wijdenbosch zaterdag toch een paar duizend aanhangers en nieuwsgierigen op het veld te krijgen. Op het podium zaten vijf ministers en een aantal NDP-parlementariërs, alsmede notabelen uit de jaren van de militaire dictatuur. Melvin Linscheer, eens Bouterse's enforcer, nu presidentieel veiligheidsadviseur; Etienne Boerenveen, eens veroordeeld drugshandelaar, nu chef defensiestaf; Henk Goedschalk, de goedgeefse directeur van de Centrale Bank.

Terwijl Bouterse vrijdag, bij de twintigste verjaardag van zijn sergeantencoup, een hand uitstak naar Wijdenbosch ("Als er fouten zijn gemaakt, moeten die vergeven worden"), wilde Wijdenbosch van geen verzoening weten. De president klapte uit de school over de ruzie tussen hem en zijn oude beschermheer. Suriname moest kiezen tusen globalisatie en isolatie, oreerde de president. " Het gaat erom de weg naar de wereld en naar de ontwikkeling open te houden." In die zin vallen ook Wijdenbosch' recente vrijages richting Nederland te verklaren. Bouterse deed vrijdag van zijn kant driftige pogingen de angst voor boeman Nederland nieuw leven in te blazen. Een "verschrikkelijke vijand" die "over lijken gaat" en altijd Bouterse moet hebben omdat die heeft gezegd "bakra basi a keba" (blanke baas, het is voorbij). Het deed de ex-dictator "pijn" dat nu zelfs zijn broeders de taal van de kolonisator spraken, zei hij. Zo valt de NDP uiteen, en dat is voor Bouterse een zorgelijke ontwikkeling. Wijdenbosch mist zijn charisma en heeft zich met drie jaar wanbestuur op het eerste gezicht onmogelijk gemaakt bij het Surinaamse volk. Dat ging vorig jaar ongekend massaal de straat op om zijn aftreden te eisen. Wijdenbosch' kabinet wordt achtervolgd door corruptieschandalen, de Surinaamse munt is diep gekelderd, het onderwijs en de gezondheidszorg zijn ingestort.

Toch heeft de president nog enkele troeven in zijn mouw. Zo kan Wijdenbosch vlak voor de verkiezingen met veel fanfare zijn peperdure brug over de Suriname-rivier openen, wat in brede kringen als een prestatie van formaat wordt gezien. Ook kan hij de staatskas naar hartelust inzetten voor zijn campagne. Bovendien lijkt Wijdenbosch vast van plan Bouterse zijn aanhang in het binnenland af te snoepen. Het binnenland, goed een tiental van de 51 zetels in Nationale Assemblee, vormde bij de verkiezingen van 1996 een belangrijke machtsbasis van Bouterse. De 'oude partijen' van het Nieuw Front wilden of durfden zich niet in de jungle te wagen. Wijdenbosch wel. Onlangs toerde hij in het kader van zijn 'meet the people'-campagne langs indianendorpen, met twee busladingen aanhangers voor applaus. Wijdenbosch deelde met gulle hand uit en beloofde mooie dingen, zoals de instelling van 'ontwikkelingsvrije zones' om indianen tegen houtkapbedrijven te beschermen. Voor de oppositie van het Nieuw Front, de oude partijen van creolen en hindostanen onder Venetiaan en Lachmon, is de splitsing uitstekend nieuws. Met twaalf weken te gaan tot de verkiezingen hebben ze nu te maken met twee verzwakte NDP's. Maar Wijdenbosch en Bouterse hebben het te druk met elkaar om zich daarover te bekommeren.

NRC Webpagina's
28 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad