U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

Harde kritiek op Bouterse

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 25 JULI. Fractievoorzitter O. Rodgers van het Nieuw Front (NF) heeft zich gisteren tijdens de beëdigingsceremonie van het nieuwe Surinaamse parlement in harde bewoordingen uitgelaten over voormalig legerleider Desi Bouterse.

Rodgers noemde de installatie van NDP-voorzitter Bouterse als assembleelid "een zwarte dag in de parlementaire geschiedenis'. In zijn toespraak verwees Rodgers naar "het vele leed' dat Bouterse in het verleden had aangericht, waarbij hij de 'Decembermoorden' in 1982 en het bloedbad bij het bosnegerdorpje Moiwana in 1986 met name noemde. Topfunctionarissen van het NF, dat binnenkort de macht in Suriname overneemt, uitten zich de laatste tijd regelmatig in kritische zin over Bouterse. Eerder had een van de vier NF-leiders, Fred Derby, ervoor gepleit om hem te weren uit het parlement. Derby was destijds de enige die de Decembermoorden overleefde. Het uitsluiten van Bouterse uit de assemblee bleek volgens de grondwet echter niet mogelijk. Wel verlieten een aantal parlementariërs gisteren demonstratief de zaal toen Bouterse de eed moest afleggen.

Het beëdigde parlement zal op korte termijn hoogstwaarschijnlijk Ronald Venetiaan tot president kiezen. Deze stelt vervolgens de regering aan die de afgelopen weken reeds is geformeerd. Veel aandacht gaat daarbij uit naar de post van minister van justitie die zal worden ingenomen door S. Gilds, een vertrouweling van Derby. In Suriname loopt nog steeds een juridische procedure die er toe moet leiden dat de Decembermoorden zullen worden onderzocht. Gilds zou daar een belangrijke katalysator-functie in moeten vervullen. Bouterse maakt nu met de Millenium Combinatie (MC), waarin zijn NDP partner is, deel uit van de grootste oppositiepartij in het parlement. De MC heeft tien van de 51 zetels, het regerende NF dertig.

NRC Webpagina's
25 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad