U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

1999

Wijdenbosch stuurt zijn schandalenkabinet weg
(9 december 1999)
President Wijdenbosch van Suriname aanvaardde gisteren het ontslag van zijn kabinet. Grote schoonmaak voor de verkiezingen.

'Nederland moet ingrijpen in Suriname'
(28 augustus 1999)
Een nieuwe Surinaamse regering zal mogelijk om een militaire interventie van Nederland en andere landen vragen, indien zij zelf niet de drugsmafia de baas kan worden of indien opnieuw een coup zou worden gepleegd. Dit zegt de Surinaamse oppositieleider Jagernath Lachmon in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. Lachmon, voorzitter van de hindostaanse VHP: "Als wij het niet kunnen managen en dat zou de enige redding kunnen zijn voor Suriname, dan zou het kunnen."

Derby gelast acties tegen Surinaamse regering af
(14 augustus 1999)
Vakbondsleider Fred Derby heeft gisteren alle stakingen en straatprotesten tegen de regering-Wijdenbosch afgelast. Derby zei dat het 'Gestructureerde Samenwerkingsverband' (GS) van oppositiepartijen, vakbonden en werkgevers dit hebben besloten om de religieuze leiders niet voor het hoofd te stoten. De voorgangers van christelijke kerken, moskeeën en hindoe-tempels trachten te bemiddelen tussen de regering en de oppositie.

Uitstel betogingen Suriname, weinig steun voor staking
(5 augustus 1999)
Tot veler verrassing heeft vakbondsleider Fred Derby gisteren de aangekondigde straatmarsen tegen de regering-Wijdenbosch uitgesteld tot volgende week dinsdag. Volgens Derby zijn veel vakbonden nog niet gereed.

Het gaat de Surinamers nog net iets te goed
(5 augustus 1999)
De opkomst bij de groots aangekondigde demonstratie van gisteren in Suriname viel tegen, ondanks het inzetten van Bob Marley. Belangrijkste oorzaak: de toeristen.

Surinamers hosselen zich door crisis
(4 augustus 1999)
Suriname ligt vanaf vandaag plat, zo willen de vakbonden. Maar de regering heeft weer enige financiële armslag. En het volk heeft het druk met overleven.

Parlement Suriname heeft geen geld meer
(4 augustus 1999)
De Nationale Assemblee van Suriname kampt met groot geldgebrek nu minister van Financiën Gobardhan de geldkraan heeft dichtgedraaid.

Staking in Suriname nu al 'succes'
(3 augustus 1999)
De eerste dag van de stakingen tegen de Surinaamse regering-Wijdenbosch zijn volgens de organisatoren een succes.

Surinaamse protestleider opgepakt
(29 juli 1999)
Voorzitter Ronald Hooghart van de ambtenarenbond CLO en adjunct-secretaris Gilbert Tjon Atoe zijn gisteren in Paramaribo gearresteerd en drie uur ondervraagd omdat ze zonder vergunning betoogden.

Nieuw conflict dreigt in Suriname
(28 juli 1999)
De Surinaamse regering heeft gisteren beperkende maatregelen aangekondigd tegen betogingen. De aankondiging komt op een moment dat de vakbonden van plan zijn hun acties tegen de regering te hervatten. Komende week moet het hoogepunt worden.

'Nederlandse regering nog net geen dief'
(23 juli 1999)
De Surinaamse vice-president Pretaap Radhakishun vindt de Nederlandse regering "nog net geen dief" nu zij weigert ontwikkelingshulp te geven terwijl Surina me aanspraak maakt op zeshonderd miljoen gulden.

Suriname failliet door onkunde en potverteren
(22 juli 1999)
Suriname is al praktisch failliet, maar volgens ex-president Telting van de Centrale Bank zit het land nog veel verder in de schul- den dan de buitenwereld denkt. Nu alle trucs uitge- werkt zijn, resteert een lege kas.

Surinaamse staat is feitelijk failliet
(21 juli 1999)
De Surinaamse staat is feitelijk failliet. Gisteren werd duidelijk dat tot nu toe geen enkel ministerie voor het derde kwartaal geld heeft ontvangen van het ministerie van Financiën. Sinds 1 juli is er geen cent gestort.

Verkiezingen in Suriname in mei
(16 juli 1999)
De Surinaamse president Wijdenbosch wil op 25 mei 2000 vervroegde verkiezingen laten houden, een jaar eerder dan de reguliere datum. Hij deed de aankondiging afgelopen nacht tijdens een vergadering van de Nationale Assemblée over de politieke crisis in het land.

Suriname moet op eigen benen leren staan
(10 juni 1999)
Onlangs beweerde Hans Buddingh' in deze krant dat Nederland Suriname moet helpen een eind te maken aan de economische crisis (NRC Handelsblad, 28 mei). Buddingh' meent dat wij een bijzondere relatie met Suriname hebben vanwege de vele Surinamers die hier wonen, het koloniale verleden en de gemeenschappelijke taal. Het valt nog mee dat Buddingh' er de slavernij niet bijhaalt om ons moreel te verplichten Suriname andermaal uit het financiële moeras te trekken waar het willens en wetens in is beland.

Wijdenbosch maakt Suriname zenuwachtig
(07 juni 1999)
Suriname zoekt een nieuwe president, terwijl de oude koppig op het pluche blijft zitten. Intussen draait de geruchtenmachine in Paramaribo op volle toeren. Wat is het leger bijvoorbeeld van plan?

Suriname dankt rampspoed aan zichzelf
(3 juni 1999)
Niet de corruptie maar het eigen bestuurlijk onvermogen doet Suriname nu de das om, vindt Marco Raùl Yard. De huidige situatie in het land is slechts de evolutie van wat aan de vooravond van de onafhankelijkheid werd voorspeld.

Hoeveel geduld kan Suriname nog opbrengen?
(3 juni 1999)
Nadat president Wijdenbosch dinsdag door het Surinaamse parlement naar huis werd gestuurd, bezint Suriname zich op de nu te nemen stappen. Het vooruitzicht is twee jaar puin ruimen.

Oppositie groeit in Suriname
(3 juni 1999)
Het is vrijwel zeker dat het Surinaamse parlement vandaag in meerderheid een motie zal aannemen waarin wordt gevraagd om het onmiddellijke aftreden van president Jules Wijdenbosch.

Suriname: parlement kan president wèl wegsturen
(31 mei 1999)
De Surinaamse president Wijdenbosch zegt dat het parlement hem volgens de grondwet niet ten val kan brengen. Maar dat kan wel.

Bouterse eist aftreden van Wijdenbosch
(31 mei 1999)
President Jules Wijdenbosch kan morgen een motie verwachten van zijn eigen partij, de Nationale Democratische Partij (NDP), waarin zal worden gevraagd om zijn aftreden. Dat heeft NDP-voorzitter Desi Bouterse zaterdag gezegd.

Suriname doet na jaren weer rechtshulpverzoek
(28 mei 1999)
Omdat Nederland zich volgens Paramaribo schuldig maakte aan justitieel kolonialisme, weigerde Suriname drie jaar lang het rechtshulpverdrag na te leven. Tot vorige week.

Nederland mag Suriname niet aan zijn lot overlaten
(28 mei 1999)
Nederland moet Suriname helpen om een eind te maken aan de economische crisis, vindt Hans Buddingh'. Het paarse kabinet heeft behoefte aan een duidelijke strategie ten opzichte van Suriname.

Betoging Suriname uiteengeslagen
(28 mei 1999)
Een betoging tegen president Wijdenbosch is gisteren in Paramaribo uiteengeslagen. De mobiele eenheid en militairen die het kabinet van de president bewaakten, schoten gericht met traangasgranaten op de opdringende menigte, die met rode kaarten zwaaide en "Bosje go home" scandeerde.

Chaos in rechtspraak Suriname compleet
(17 maart 1999)
Suriname beschikt sinds gisteren over twee Hoven van Justitie. Geheel in strijd met de Surinaamse wet installeerde mr. Alfred Veldema, de kandidaat van de regering-Wijdenbosch, zichzelf gisteren tot opperrechter.

Suriname en Cuba halen banden aan
(15 januari 1999)
Cuba en Suriname halen de onderlinge banden aan. De Surinaamse president Wijdenbosch zei gisteren na terugkeer uit Havana dat Cuba hulp zal verlenen bij het onderwijs en de gezondheidszorg in Suriname.

Akkoord Suriname en VS over bestrijding drugshandel
(4 januari 1999)
Suriname en de Verenigde Staten gaan gezamenlijk de drugshandel te lijf. Beide landen ondertekenden zaterdag na in Paramaribo een akkoord, dat voornamelijk voorziet in de drugsbestrijding in de territoriale wateren van Suriname.

NRC Webpagina's
januari 2000

Archief

  • artikelen 2001
  • artikelen 2000
  • artikelen 1999
  • artikelen 1998
  • artikelen 1997
  • artikelen 1996

  •     Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad